Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kijkje achter de schermen bij het schoffelen in Appeltern Adventure Gardens

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Niels Marée, dinsdag 29 augustus 2023
95 sec


In Appeltern adventure Gardens wordt sinds anderhalf jaar gebruik gemaakt van een gemotoriseerde schoffelmachine. Twee hoveniers van Appeltern vertellen over het gebruik en of het apparaat bevalt.

Erwin van den Berg met schoffelmachine
Erwin van den Berg met schoffelmachine

In het zonnige Appeltern Adventure Gardens is hovenier Erwin van den Berg druk in de weer met een schoffelmachine. Van den Berg is nog bezig met de hoveniersopleiding aan Yuverta Nijmegen en is vooral dol op machines. Hij bestuurt het apparaat zo’n drie tot vier keer per week. Voordat hij aan de slag ging bij Appeltern werkte hij bij hoveniersbedrijf Wilco Hubers. 'Het grootste verschil is dat ik niet meer voor elke klus met de bus naar een andere locatie hoef, ik kan nu lekker elke dag naar dezelfde plek. Zo zit er veel meer regelmaat en ritme in mijn werkzaamheden.'

LEES OOK

Onderhoud

Voor informatie over het onderhoud van de schoffelmachine moet je bij Jérôme Milo zijn. Voordat de Fransman voor de liefde naar Nederland verhuisde werkte hij binnen de scheepsbouw. Met dat technisch inzicht is hij mede verantwoordelijk voor het onderhoud van de schoffelmachine. Volgens Jérôme is de machine een goede aankoop geweest. Zo vertelt hij dat het apparaat zo'n 1500 vierkante meter per uur schoffelt. Zijn schatting is dat je acht man nodig zou hebben om dat binnen die tijd met de hand te doen. Appeltern beslaat in totaal zo'n 22 hectare, waarvan vele meters looppaden van grind beslaan. Op die paden én de parkeerplekken wordt de schoffelmachine ingezet.


Hovenier Jérôme Milo
Appeltern heeft het apparaat speciaal bij een Belgische importeur moeten aanschaffen

De prijs van de machine valt mee, vergeleken met andere apparaten. De schoffelmachine kost 4000 euro, terwijl Jerôme schat dat veel vergelijkbare machines al gauw tot in de 10.000 euro kosten. Daar komt wel bij dat je even moet zoeken voordat je het apparaat kan kopen. De schoffelmachine wordt geproduceerd door het Franse bedrijf Yvmo. Yvmo heeft geen vestigingen in Nederland. Daarom heeft Appeltern het apparaat speciaal bij een Belgische importeur moeten verkrijgen. Na aanschaf is de machine vrij duurzaam gebleken. Appeltern heeft hem anderhalf jaar geleden gekocht en tot nu toe heeft de motor geen problemen opgeleverd. Wel moet af en toe een onderdeel rechtgebogen worden en moeten de wielen eens per jaar vervangen worden.

Nadelen

Gevraagd naar de nadelen van het apparaat vertelt Jérôme dat er geen sturingsmechanisme, zoals een differentieel in zit. Dit maakt het draaien van bochten af en toe lastig. Ook is het oppassen voor stenen randjes waar de machine op vast kan lopen. Om dat te voorkomen worden de randen van de paden met de hand geschoffeld. Ten slotte kan het apparaat niet goed overweg met natte grond, daar schoffelt het dieper dan nodig. Daarom is hij pas sinds enkele weken weer in gebruik, na het vochtige weer van juli en begin augustus. 'Tijdens die natte periodes is het weer ouderwets met de hand schoffelen'.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER