Whatsapp Facebook LinkedIn Instagram RSS feed

Eetbaar dak op de Groen Campus in Helmond

NIEUWS
Facebook Linkedin Whatsapp
maandag 18 november 2013
82 sec


De Groene Campus in Helmond gaat op het dak van het Food & Fresh laboratorium een innovatief eetbaar dak aanleggen. Met ondersteuning van het Knooppunt Bouwen met Groen en experts uit het Knooppunt netwerk is een ontwerp voor een dak ontstaan, dat een innovatief alternatief is voor daken waarop normaal alleen sedum gerealiseerd kan worden.

Samenwerking
Om tot een goed en innovatief plan voor het eetbaar dak te komen, heeft het Knooppunt een aantal experts uit zijn netwerk met elkaar laten samenwerken. Er werd een ontwerpteam samengesteld met daarin zes specialismen: conceptontwikkeling, bodem en microbiologie, groene daken, plantenteelt, participatieprocessen en installatietechniek. Met elkaar zijn deze experts tot een innovatieve inrichting van het dak gekomen: juist door de samenwerking van deze experts ontstonden groene oplossingen die niet vanuit 1 discipline bedacht had kunnen worden.

Flexibel eetbaar dak
Het resultaat van het ontwerpproces is een flexibel Eetbaar Dak, dat gebruikt gaat worden voor onderwijsdoeleinden. De vakgroepen leveren ieder jaar hun wensen aan voor het gebruik van het Eetbaar Dak. Aan de hand van dit wensenpakket wordt door studenten van de vakgroep Tuin, Park en Landschap een nieuw ontwerp gemaakt en wordt het dak ingericht. Naast de teelt van eetbare gewassen worden er kippen gehouden op het dak. De flexibele inrichting van het Eetbaar Dak wordt mogelijk gemaakt door te werken met een vaste drukverdelende laag, met daarop een set van verplaatsbare inrichtingselementen. Alle materialen samen voldoen aan het maximaal toelaatbaar gewicht op het dak van gemiddeld 85 kg/m2 uit het programma van eisen. Door de drukverdelende laag wordt het maximale gewicht per m2 een gemiddeld gewicht en is een vrij ontwerp mogelijk.

Aanleg en uitrol innovatief concept
De Groene Campus gaat het dak gefaseerd aanleggen. Tegelijkertijd wordt gekeken waar en hoe dit innovatieve concept nog meer toegepast kan worden. Bij de ontwikkeling van het ontwerp voor het Eetbaar Dak voor De Groene Campus zijn een aantal innovatieve ideeën en inzichten ontwikkeld, die mogelijk toepasbaar zijn voor andere daken :
- Door een drukverdelende laag kan ieder dak een gebruiksdak worden
- Flexibiliteit met teelt in Veenmankratjes op het dak
- Lichtgewicht substraat, met perliet en mycorrhiza
- Kringloop sluiten door composteren en kippen op het dak
- Bruikbaar oppervlak vergroten
- Onderwijscyclus koppelen aan eetbaar dak

De Groene Campus ligt in het gebied Suytkade in Helmond, waar met het project Soet op Suyt volop gekeken wordt naar mogelijkheden voor innovatief groen. Lees het volledige Eindrapport Eetbaar Dak.

bron: Knooppunt Bouwen met Groen



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
De Groene Sector Vakbeurs 2026
dinsdag 13 januari 2026
t/m donderdag 15 januari 2026
Missiegedreven vakmanschap tijdens Buiter Beton Hoveniersdag 2026
donderdag 29 januari 2026
t/m donderdag 29 januari 2026
Leve de Tuin Festival in Den Bosch
vrijdag 27 februari 2026
t/m zondag 1 maart 2026

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
Webshop
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
School abonnement
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Cursussen
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER