Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

43% van de Nederlanders vindt dat kunstgras in de tuin verboden moet worden

NIEUWS
KUNSTGRAS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 8 mei 2024
89 sec


Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat kunstgras in de Nederlandse tuin verboden moeten worden. Dat is de uitkomst van een enquête die Werkspot.nl liet uitvoeren door Opinium Research in april 2024 onder 1.000 Nederlandse huiseigenaren.


Uit het onderzoek blijkt dat mensen tussen 18 en 54 jaar zich evenveel zorgen maken over kunstgras, hier is ongeveer 47 procent voorstander is van een verbod. De leeftijdsgroep ouder dan 55 jaar maakt zich iets minder zorgen, 42 procent geeft aan voorstander te zijn van een verbod.

Per provincie bekeken

Geografisch gezien zijn er enkele interessante verschillen. In Zeeland zijn de meeste mensen 'anti-kunstgras'. Hier geeft 66 procent aan voor een volledig verbod op kunstgras te zijn. In onze jongste provincie Flevoland kijkt men vriendelijker naar kunstgras in de tuin. Hier is 40% voor een verbod.


Resultaten zijn onder meer:
• Utrecht 63%
• Drenthe 55%
• Groningen 50%
• Friesland 49%
• Overijssel 48%
• Limburg 45%
• Noord-Brabant 42%
• Zuid-Holland 40%
• Flevoland 40%


Rob de Vries past als hovenier zelf wel regelmatig kunstgras toe in een tuin.

Wat vindt de sector

Hovenier Rob de Vries, actief op Werkspot.nl, is niet verbaasd over de resultaten, maar vindt het aan de klant zelf om die keus te maken. 'Hoewel het niet voor iedereen geschikt is, en er duidelijke zorgen zijn over de 'groene' eigenschappen ervan, heeft een kunstgrasveld nog steeds voordelen.' Eerder vroeg onze vaste columnist hovenier en ontwerper Mark Vlasman zich ook af of je als hovenier kunstgras zou moeten willen toepassen. Ook kunstgrasleverancier Daan Kuijpers van het Brabantse Grass Supply ziet de commotie rondom kunstgras toenemen, niet alleen in Nederland. 'In België moet je op diverse plekken al een vergunning aanvragen voor het plaatsen van kunstgras en ook in Duitsland staan er diverse veranderingen op de (politieke) agenda. Maar als je kijkt naar infiltratie is kunstgras een betere keuze dan sierbestrating. Bovendien is te zien dat de industrie rondom kunstgras steeds verder verduurzaamt.' Voor ecologisch hovenier Tinka Chabot is het duidelijk: geen kunstgras als hovenier. 'Je bent hovenier en dan ga je niet de buitenruimte met plastic decoreren. Kunstgras laat wellicht water door, maar er is geen voeding voor het bodemleven, waardoor de bodem uiteindelijk zo hard wordt als beton. Dan is het ook klaar met infiltratie.'


LEES OOK
Column: Hebben jullie ook kunstgras?
30-01-2024 | ARTIKEL
43 sec

Ecoloog of tuinaannemer?

De discussie over kunstgras in de tuin sluit perfect aan bij het naderende hovenierscafé wat Vakblad de Hovenier houdt met Koninklijke VHG op woensdag 22 mei. Onderwerp van gesprek is de rol van de Nederlandse hovenier richting de toekomst. Zijn we ecologen, die moeten gaan voor de meest biodiverse groene klimaatadaptieve tuinen? Of volgen we primair de wensen van de klant, en kan kunstgras dus prima? Er zijn nog plekken voor deze interactieve bijeenkomst in het Gelderse Appeltern. Inschrijven kan hier.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Jaap Sterk
woensdag 8 mei 2024
Helemaal eens met de stelling dat kunstgras verbannen moet worden!
Gert van der Linden
woensdag 8 mei 2024
Een hovenier die kunstgras aanlegt verloochent in mijn ogen zijn vak. Op een balkon 3-hoog ok, maar niet in een tuin. En er is overigens voldoende bestrating welke wél water door laat. In Duitsland wordt hier zelfs subsidie op gegeven, zouden ze hier ook moeten doen. En nee, verduurzaming van kunstgras bestaat niet, net zo min als duurzame terras-heaters, gras is gras vraag het maar aan een koe.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER