Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Column: Hebben jullie ook kunstgras?

ARTIKEL
KUNSTGRAS
ONDERNEMEN
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mark Vlasman, dinsdag 30 januari 2024
43 sec


Vandaag tijdens het intakegesprek voor het maken van een tuinontwerp kreeg ik die vraag weer; hebben jullie ook kunstgras? Tja....jawel. Laat ik duidelijk zijn; liever niet natuurlijk.


Als er iets nodig is op dit moment is het biodiversiteit en leven in het algemeen, daar past een stuk plastic niet bij. Maar heel vaak, ook nu weer, is het niet een keuze tussen echt gras of kunstgras. Echt gras wil men gewoon niet en als ze dan niet aan meer beplanting maar aan nog meer bestrating denken wordt de optie kunstgras weer wat interessanter. Je hebt recyclebaar kunstgras, het laat water door,.... maar het blijft plastic.

'Ik heb online al eens een uitbrander gehad toen ik aangaf dat we kunstgras hadden gebruikt in een tuin'

Ik heb online al eens een uitbrander gehad toen ik aangaf dat we kunstgras hadden gebruikt in een tuin. 'Hovenier onwaardig' was het oordeel toen. Beetje kort door de bocht maar ik snap het ergens ook wel. Blijft lastig, ik zit er een beetje tussenin denk ik, niet 'de schoorsteen moet roken' en ook niet 'als je dat wil bel je maar een ander'. Dus, blijft de vraag staan; kunstgras, ja of nee? Iemand?

over de auteur

Mark Vlasman is hovenier en mede-eigenaar van Florissant Tuinen in Oosterhout.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Jaap Sterk Exteriors
donderdag 1 februari 2024
Nee. Wanneer wij gebeld worden of wij kunstgras willen aanleggen zeggen wij inderdaad 'als je dat wil bel je maar een ander'.
Wij ontwerpen groene tuinen.
Tinka Chabot
donderdag 1 februari 2024
Nee, natuurlijk niet, Je bent hovenier of je bent iets anders, namelijk de buitenruimte met plastic decoreren. Dan kan je net zo goed ook kunstplanten plaatsen, hoef je niet te snoeien, laten geen bladeren vallen en zijn altijd mooi, als je ze af en toe een douche geeft en het kunstgras stofzuigt. De dood in de pot voor de hovenier. KUnnen ze beter een appartementje huren met een piepklein balkonnetje. Kunnen ze daar hun kunstgrasje leggen. Jouw taak is om uit te leggen dat groen noodzakelijk is en beter voor het milieu en de waterberging. Kunstgras laat alleen in het begin water door. Als het bodemleven niet gevoed wordt, gaat het dood en krijg je een soort beton eronder. Vandaar dat planten (levend) in het kunstgras een armetierig bestaan leiden; ze krijgen geen voeding. Hovenier of niet: dat is de vraag. Blijf bij jezelf en je principes. Beter voor jou en de klant.
Mark Vlasman
donderdag 1 februari 2024
'Hot item' zullen we maar zeggen. Respect voor jullie duidelijke keuze en belangrijk om dit uit te dragen. Zo denk ik er in de basis ook over, laat ik daar duidelijk over zijn. Je wordt hovenier omdat je affiniteit hebt met natuur, niet met 1x1 tegels, laat staan met kunstgras. Ik probeer vooral in gesprek te gaan hierover, en nu heb ik het over de klant, om eens te kijken waar het idee van kunstgras vandaan komt, de achterliggende gedachte zeg maar, omdat dat vaak niet op feiten berust. Dat betekend niet altijd dat ik ze kan overtuigen van de voordelen van een echt gazon helaas, maar meestal wel. Wij worden overigens nooit gebeld of we kunstgras aan willen leggen, wij ontwerpen tuinen waar aanleg werk uit voortkomt, compleet van a tot z meestal. Voor losse klussen vinden klanten ons zomaar niet, en dan zou ook mijn antwoord nee zijn, onze jongens zitten daar ook niet op te wachten. Dat betekend dus wel dat wij af en toe tuinen maken met kunstgras. En toch proberen we deze zo groen mogelijk te maken, veel diverse beplanting, weinig bestrating en uiteraard de opties bespreken voor een groen dak en infiltratie. Overigens hebben wij andere ervaringen met beplanting in kunstgras, als de borders maar groot genoeg zijn gaat dat goed. Vorige keer gaf ik ook al aan; 'is er groene winst gemaakt'? jazeker, 'kan het nog beter'? Jazeker. En de groene winst zit m er vooral in, bedenk ik me nu, omdát ik met ze in gesprek ga. Als ik zo bij een paar tuinen kan voorkomen dat er kunstgras gelegd wordt, en bij diegene die het persé willen er toch een biodiverse tuin van kan maken, is mijn dag ook geslaagd.
Dennis
zondag 4 februari 2024
Als je focus hebt en je rug recht houdt en doelen nastreeft hoef je niet bang te zijn voor de reacties.
Verleidelijk is het zeker, je wilt als ondernemer geld verdienen.
Maar als je als hovenier kunstgras promoot vraag ik me af in hoeverre je dan hovenier bent… we staan allemaal voor keuzes zowel zakelijk als particulier.
Ikzelf verbaasde me ook over de hoeveelheid aanbieders van kunstgras op de Groene Sector beurs.
Het woord zegt het zelf al, KUNST…
Net als hoveniers die maairobots plaatsen…. Nog even en we hebben autonome schoffelrobots enz.enz….

Loes van Ruth
woensdag 7 februari 2024
Nooit en nergens plastic gebruiken als je wilt dat er behalve ontworpen tuinen nog natuur overblijft .
Als dieren plastic binnen krijgen geeft hun maag aan dat ze voldoende voedsel binnen gekregen hebben en overlijden ze door voedsel tekort. Bijvoorbeeld.
Ikzelf zou, als ik een potentiele klant was, een hovenier die plastic gebruikt niet serieus nemen.
Een tuin is een nagemaakt stukje natuur dacht ik altijd.

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER