Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hovenierscafé: de rol van de hovenier, ecoloog of tuinaannemer?

AGENDA
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 2 april 2024
86 sec


Hoe ziet de Hovenier van de Toekomst eruit?

Op 22 mei houdt Vakblad de Hovenier samen met Koninklijke VHG het tweede hovenierscafé van 2024. Onderwerp van gesprek is de rol van de Nederlandse hovenier richting de toekomst. Zijn we ecologen, die moeten gaan voor de meest biodiverse groene klimaatadaptieve tuinen? Of volgen we primair de wensen van de klant?

De vraag of hoveniers zich vooral moeten richten op de klantwens of dat zij ook een actieve rol moeten nemen in het bevorderen van biodiversiteit en klimaatadaptatie, is ingewikkeld.
De vraag of hoveniers zich vooral moeten richten op de klantwens of dat zij ook een actieve rol moeten nemen in het bevorderen van biodiversiteit en klimaatadaptatie, is ingewikkeld.

In onze samenleving wordt steeds luider gesproken over hoe belangrijk biodiversiteit en het aanpassen aan het klimaat zijn. Dit roept de vraag op: wat kan de Nederlandse hovenier hierin betekenen? Moet hij zich alleen richten op wat de klant vraagt of kan hij ook een grotere rol spelen?

Vaklui met de klant als koning

Hoveniers zijn vakmensen die zich richten op het aanleggen, onderhouden, en renoveren van tuinen. Het werk is vaak gericht op het vervullen van de wensen van de klant. Deze traditionele rol als 'tuinnemer', die de klantwens als leidraad neemt, is ook cruciaal voor de tevredenheid en het succes van het hoveniersbedrijf.


Deze traditionele rol als 'tuinnemer', die de klantwens als leidraad neemt, is ook cruciaal voor de tevredenheid en het succes van het hoveniersbedrijf

Ecoloog

Anderzijds groeit het besef dat hoveniers een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteit en klimaatadaptatie. Door je kennis van (inheemse) beplanting, ecologische tuinontwerpen, en duurzame landschapsinrichting, kunnen hoveniers een leidende rol spelen in het veranderen van de manier waarop we denken over en omgaan met onze privé- en publieke groenruimtes. Deze expertise stelt hoveniers in staat om tuinen niet alleen mooi te maken, maar ze ook functioneel bij te laten dragen aan biodiversiteit en de capaciteit van het stedelijk en landelijk gebied om klimaatuitdagingen het hoofd te bieden.


Met elkaar in gesprek over de toekomst van ons vak.

Vraagstuk

De vraag of hoveniers zich vooral moeten richten op de klantwens of dat zij ook een actieve rol moeten nemen in het bevorderen van biodiversiteit en klimaatadaptatie, is ingewikkeld. Het vereist een balans tussen klantgerichtheid en het voortouw nemen in maatschappelijke verantwoordelijkheden. Tegelijkertijd kun je je afvragen of deze twee rollen alleen tegenstrijdig zijn, maar elkaar juist ook kunnen versterken?


Deze expertise stelt hoveniers in staat om tuinen niet alleen mooi te maken, maar ze ook functioneel bij te laten dragen aan biodiversiteit

Aanmelden

Op 22 mei 2024 gaan we samen met branchevereniging VHG met elkaar hierover in gesprek. Hoe ziet ons vak eruit in de toekomst? Locatie is Bloemenpark Appeltern. Inloop is 14:30, we starten om 15:00 uur. Aanmelden voor dit café kan hier of door te mailen naar willemijn@nwst.nl.

Een verslag van dit evenement verschijnt in de vijfde editie van Vakblad de Hovenier. Binnen VHG media wordt ook aandacht besteed aan dit Hovenierscafé.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER