Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hitachi blinkt uit in veelzijdigheid, betrouwbaarheid en levensduur

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Emiel te Walvaart, maandag 8 april 2024
187 sec


Meker Tuinen zet mingraafmachines en wielladers in voor tuinprojecten in het hoge segment

Bas van Elteren van Meker Tuinen loopt weg met zijn Hitachi-machinepark. De minigraafmachines en wielladers bewijzen hun waarde bij de aanleg van de omvangrijke, luxueuze tuinprojecten waarin het hoveniersbedrijf is gespecialiseerd. De krachtige, onderhoudsvriendelijke Hitachi's kunnen het grovere werk gemakkelijk aan en laten de gebruiker praktisch nooit in de steek. Mooi meegenomen is dat de machines populair zijn en de inruilwaarde hoog is. Voor Meker Tuinen is Hitachi met grote voorsprong de nummer 1.

Hitachi ZX19-6
Hitachi ZX19-6

Meker Tuinen heeft tien minigraafmachines en twee wielladers van Hitachi in gebruik. Die komen goed van pas, want het hoveniersbedrijf richt zich op de aanleg en het onderhoud van grotere tuinprojecten, waarbij ook grover werk verzet moet worden. Meker werkt al meer dan een kwart eeuw met Hitachi-materieel. 'Eind jaren negentig was ons eerste kraantje al een Hitachi. Sindsdien zijn we het merk altijd trouw gebleven', vertelt Bas van Elteren, directeur van Meker Tuinen.

Hitachi trouw gebleven

Tijdens de speurtocht naar een minikraan kwam het hoveniersbedrijf uit Nijkerkerveen destijds uit bij leverancier De Vor Brandes, dealer van onder meer Hitachi-machines. Daar werd de eerste Hitachi-minigraafmachine aangeschaft. 'Daarna ging het eigenlijk vanzelf; we bleven zaken doen met De Vor Brandes, waar we door de jaren heen heel wat Hitachi-machines hebben betrokken. We zijn nooit van merk veranderd. We werken goed samen met de dealer. Mocht er iets mis zijn, dan staan ze meteen voor de deur. De service is uitstekend geregeld.'


Hitachi heeft een breed arsenaal van vijftien minigraafmachines met uiteenlopend motorvermogen en bedrijfsgewicht. Meker Tuinen heeft er tien in gebruik, variërend van de kleinste ZX10U-6 tot de middelzware ZX38U-6. 'Het is een mooie range van smal naar breed. Ze zijn niet alleen gekozen op grond van het gewicht, maar ook vanwege de omvang. Je moet vaak een tuin in door een smalle doorgang. De kleine ZX10U-6 is hiervoor ideaal, omdat de breedte instelbaar is. Ook is deze minigraver heel geschikt voor het planten van bomen. De grotere modellen zetten we bijvoorbeeld in voor het planten van grotere bomen en graafwerkzaamheden voor onder meer zwembaden. Zo kunnen we uiteenlopende projecten effectief aanpakken.'

Ondernemer Bas van Elteren
'Prijstechnisch zijn de Hitachi-machines goed en ze hebben bovendien een hoge inruilwaarde'

Naast de minigravers zijn bij Meker twee ZW75-6-wielladers van Hitachi operationeel. 'Deze zetten we in op de zaak om materiaal zoals zand, potgrond, grind en stenen op karren te laden met een volumebak of palletvorken. Ze gaan zo'n tien jaar mee en brengen daarna ook nog veel geld op. De Hitachi's zijn tweedehands supergeliefd. Voor ons is dat belangrijk.'

Hoge inruilwaarde

Van Elteren vindt Hitachi sowieso de nummer 1 in Nederland. 'Het werkgemak van de machines is uitstekend. Ze zijn sterk en we hebben er praktisch geen problemen mee. Verder zijn de Hitachi's gemakkelijk in het onderhoud. De service is top en nieuwe onderdelen worden snel geleverd. Dit zijn allemaal voordelen voor ons, want de machines moeten gewoonweg draaien. En dat doen ze prima. Bijna alle bedrijven die ik ken, werken met Hitachi. Ook prijstechnisch zijn de minigravers en wielladers goed. Bovendien gaan ze lang mee en hebben ze een hoge inruilwaarde. We kunnen met het huidige Hitachi-machinepark nog even door, want de meeste machines zijn de afgelopen jaren aangeschaft.' De Hitachi's zullen de komende tijd hun waarde weer bewijzen, want de orderportefeuille voor dit jaar zit alweer vol. 'We zitten in het hogere segment. Bij deze opdrachtgevers is de tuin zeker geen sluitpost.'


Hitachi ZX26U-6

ZX10U-6-minigraafmachine

Het kleinste minigraafmachine-model van Hitachi is zo ontworpen dat hij in zeer besloten ruimtes past. Dankzij de intrekbare onderwagen en het blad is de breedte instelbaar van minimaal 780 mm tot maximaal 1.000 mm. Het model heeft ook een achterklepzwenkstraal van 825 mm. Daardoor is het ideaal voor het werken naast muren bij woningbouwprojecten of in hoeken op drukke stedelijke locaties. Al is het een kleine graafmachine, de ZX10U-6 is toch krachtig, met een driecilindermotor met grote capaciteit en twee rijsnelheden (2 km/u en 4 km/u). Dankzij de 16-literbrandstoftank kan er langdurig gewerkt worden zonder te tanken.

ZX38U-6-minigraafmachine

De ZX38U-6 biedt een hoog comfortniveau voor de machinist en werkt zeer efficiënt. Deze machine kan ingezet worden met diverse uitrustingsstukken en is daarom ideaal voor uiteenlopende projecten, zoals verhuur, nutsvoorzieningen, funderingswerkzaamheden, tuinaanleg, sloopwerkzaamheden in gebouwen en bouwprojecten. De korte draaicirkel van de ZX38U-6 is ideaal voor gebruik in woongebieden, waar vaak weinig ruimte is. Het geavanceerde energiebesparende systeem combineert de ECO-stand, het automatische stationairloopsysteem en de constante motortoerentalregeling om het brandstofverbruik aanzienlijk te verlagen.

ZW75-6-wiellader
De ZW75-6 is geschikt voor een breed scala aan projecten, zoals algemene constructie, grote tuinprojecten, recycling en landbouw. De wiellader heeft een aanzienlijke laadhoogte en kan worden gebruikt met een verscheidenheid aan hulpstukken. Deze zijn snel en eenvoudig aan te sluiten met behulp van de elektrohydraulisch bediende snelkoppeling. Dat verhoogt de efficiëntie en veiligheid omdat er minder handmatige invoer vereist is. De compacte Hitachi-wiellader is gemakkelijk te vervoeren tussen locaties op een trailer. De ZW75-6 heeft een optionele rijsnelheid van 30 km/u, waardoor hij nog veelzijdiger is.

Meker Tuinen

Meker Tuinen is een hoveniersbedrijf dat zich richt op particuliere tuinen in het hoge segment, waarvoor ontwerp, aanleg en onderhoud kan worden gedaan. De onderneming is nu gevestigd in Nijkerkerveen, vlak bij Amersfoort, en heeft dochtervestigingen in Heiloo en Delfgauw. De thuishaven van Meker is het Gooi, waar ook de oorsprong ligt van het hoveniersbedrijf, dat de afgelopen dertig jaar een begrip is geworden. Inmiddels is het werkgebied uitgebreid en liggen er in heel Nederland en zelfs in het buitenland vele prachtige 'Meker-tuinen'. De aanlegwerkzaamheden variëren van een volledig eiland in Loosdrecht tot een kleine stadstuin in hartje Amsterdam en van parktuin in Frankfurt tot een ruigterreinlandgoed in Zweden. Meker Tuinen telt veertig medewerkers.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER