Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Fotoverslag: Groene Sector Vakbeurs 2024

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, zondag 14 januari 2024
385 sec


Begin januari was het weer zover, de grootste groenste nieuwjaarsbeurs van onze sector; De Groene Sector Vakbeurs. Vakblad De Hovenier en Stad+Groen was ook aanwezig en blikt terug met een uitgebreide fotoreportage.

Grote drukte en gezelligheid tijdens De Groene Sector Vakbeurs
Grote drukte en gezelligheid tijdens De Groene Sector Vakbeurs

Nooit eerder was de beurs zó groot, met meer dan 320 exposanten verspreid over acht hallen, was er voldoende te zien en te beleven. Het aantal bezoekers kwam uit op 16.269. Dit zijn weer bijna evenveel bezoekers als voor corona, toen bezoekersaantallen richting 18.000 liepen. 'Al bijna een kwart eeuw trappen we het nieuwe jaar traditiegetrouw in Hardenberg af met De Groene Sector Vakbeurs, het is dan ook echt een nieuwjaarsfeest voor deze sector die zich van hun mooiste kant liet zien', zegt Lucas van’t Hof van beursorganisator Easyfairs.

Nieuwjaarsreceptie VHG met spreker Martin Kniest
De beurs startte dinsdag 9 januari al vroeg met de nieuwsjaarsreceptie van Koninklijke VHG. Die werd drukker bezocht dan normaal, waar meer dan 200 ondernemers, werden toegesproken door voorzitter John Koomen en ondernemer Martin Kniest.

Redsun
Bezoekers die binnenkwamen in hal 1 liepen direct tegen de stand aan van Redsun. De sierbestratingsspecialist was er voor de eerste keer bij en vertegenwoordigers Christian Hoogendijk en Jeroen de Hoog waren ook blij verrast met de nieuwste cover van Vakblad de Hovenier.

Van Dorp Hout
Bij Van Dorp Hout waren niet zoals voorgaande jaren echte noviteiten te bewonderen. In 2022 werd de CnC machine gelanceerd en de eigen schaafbank in 2023. Maar Willemijn Schra, Jeroen Eerland en Henk-Arie Schra wilden vooral bestaande én nieuwe relaties ontmoeten. Waarbij ze oproepen om direct 20 september 2024 vrij te houden in de agenda: voor de jaarlijkse Van Dorp Hout Hoveniersdag.

Riny Nouwens, Mark Thur en Sjoerd Hagen (vlnr)
Riny Nouwens, Mark Thur en Sjoerd Hagen van GreenGuard, onderdeel van GreenMax Group, stonden vooral op de beurs om aandacht te vragen voor vermicompost. Ook wel Wormencompost, wormenmest, wormenhumus genoemd. Thur is als wormenspecialist fervent ambassadeur van deze bodemdieren. Thur: 'Sinds dit jaar bieden wij, speciaal voor de wat kleine hoveniersbedrijven, ook wormencompost aan in bigbags.'

Heicom
Bij Heicom voorziet Marcel Straatman Greenfluencer genomineerde William Boogaarts van De Enk Groen en Golf van een goede cappuccino.

Erik Fuchs
Erik Fuchs van B&J uit Burgum staat op de foto met de gloednieuwe Polygator boomwortelspade van Polet, geïntroduceerd in september 2023, met een steel van fiber.Nieuwe onbekende planten bij Antoon Rijnbeek de fatsia polycarpa Green Fingers en mahonie eurybracteata 'Soft Caress'.
Antoon Rijnbeek en Marvin Kleijn van Antoon Rijnbeek handelskwekerij attenderen bezoekers op twee relatief nieuwe, maar vooral onbekende planten. Kleijn: 'De fatsia polycarpa Green Fingers blijft wat kleiner en fijner dan de normale fatsia japonica. Deze groengevingerde plant is perfect voor een jungle-tuin.' Verder noemt Rijnbeek de mahonie eurybracteata 'Soft Caress'. 'Deze mahonie is wat minder scherp dan de standaard mahonie, vandaar ook de naam: 'Soft Caress'. Deze plant is dus een goede keus voor een kindvriendelijke tuin, maar ook voor de standstuin omdat hij langzaam groeiend is. Hij is goed beschikt als vak beplanting met een late bloei van gele pluimen in november/december.'

Marketingmanager Pim de Boer van Tobroco-Giant met de nieuwe Skid op tracks
Bij Tobroco-Giant was de nieuwe Skid op tracks te bewonderen op de stand. Sinds juli 2023 beschikbaar bij de Brabantse wiellader specialist. De skid steer van Tobroco-Giant wordt ook wel de hop-on-hop-off machine genoemd, op de GSV stand is hij uitgerust met het nieuwe aanbouwdeel de sleuvengraver. Dit nieuwe aanbouwdeel is qua werkdiepte instelbaar van 300, 450 en 600 mm. Verder vroeg de Boer ook aandacht voor een gloednieuwe Total Cost of Ownership tool. Hiermee kun je als hovenier beter inzicht krijgen in de totale kosten van een dieselmachine versus een elektrische. De Boer: 'De keus voor elektrisch of diesel is soms best ingewikkeld, met deze tool hopen wij onze klanten nóg beter te kunnen adviseren.'

Greenfluencer uitreiking
LEES OOK

Op dinsdagavond mochten wij ook de Greenfluencer Award uitreiken aan de dames van Sprinklr. Op de foto zijn alle aanwezige genomineerden met redacteur Willemijn van Iersel en VHG directeur Marc van Rosmalen.

Nieuw biologisch afbreekbaar maaidraad Ecoblade van Planostic
Sander Degen bestormt aankomend jaar met zijn bedrijf Planostic de groene sector met Ecoblade. Ecoblade is een nieuw soort biologisch afbreekbaar maaidraad. Degen is uiteraard bekend met onze review van Greenline, en onderschrijft het probleem. 'Bioplastic is zachter dan nylon, dus het slijt sneller én het is duurder. Dus wij snappen dat gebruikers reserves hebben. Wij zitten met ons maaidraad tegelijkertijd ook nog volop in de ontwikkelingsfase, dus daarin hopen we aankomende jaren zeker verbeteringen in door te voeren. De start-up heeft ook nog geen certificeringen voor het maaidraad. Degen: 'Juist omdat wij nog willen door ontwikkelen.' Volgens Degen is zijn maaidraad ongeveer drie keer zo duurder als gangbaar maaidraad. Vanaf maart is het maaidraad beschikbaar voor in de bosmaaier. Op dit moment is enkel het maaidraad voor in de grastrimmer beschikbaar.

Olaf Stilleboer van Tuinlijst.com
Naast nieuw ecologisch maaidraad was ook Olaf Stilleboer van Tuinlijst.com aanwezig op het Startersplein. Stilleboer: 'Met mijn nieuwe digitale tool wil ik zowel hoveniers als klanten laten nadenken over het proces naar een nieuwe tuin. De tool is volgens Stilleboer gebaseerd op de belevingswereld van Jung, waarbij het belang van het begrijpen van het onbewuste en het integreren van verschillende aspecten van de psyche om in dit geval tot een vollediger en evenwichtigere tuin te komen.

Peter Borrmann van BVS ProTools
Peter Borrmann van het gloednieuwe bedrijf BVS ProTools stond ook op het Startersplein. Borrmann: 'Als nieuwe partij zijn wij een goede leverancier voor hoveniers op het gebied van bevestigingsmaterialen, boren, diamantmaterialen, handschoenen en diverse andere hardlopers. Met mijn 14 jaar ervaring in de sector wil ik vooral gaan voor persoonlijke service en door goed te luisteren naar mijn klanten weet ik wat ze nodig hebben.'

Robbert en Rob Hazekamp (r) van Nocciolo
Bij Nocciolo hebben ze divers nieuws. Zo is de schaal van de macadamianoot nieuw in het assortiment. Een leuk bijproduct daarvan zijn ook de Nocciolo-macadamiabriketten. Het zijn hexagonale pijpen die zijn gemaakt van macadamia vermengd met reststoffen van de rietsuikerproductie, een soort barbecue briket. Maar het grootste nieuws is dat zij sinds kort zelf de perzik steen korven in eigen productie hebben.

Twee generaties in één stand bij Donar Groen
Bij Donar Groen waren weinig echte noviteiten. Bij eigenaar Ralf van der Hulst lag vooral de aandacht op het ontmoeten van bestaande en nieuwe relaties.

Ivo de Groot en Angelique Esselink van Terra-Fit
Na enkele jaren afwezigheid was ook Terra-Fit weer van de partij. Ivo de Groot en Angelique Esselink pakken de draad weer op met het concept. Volgens de Groot begint Beter immers bij de bodem. 'Boomverzorgers en hoveniers kijken bij boomproblemen vooral naar boven, naar de boom. Ze zijn eigenlijk bodemblind.'

Henri Peters, Anneke Groothuis en Ronald van der Weide van Griffioen (vlnr)
Bij Griffioen vragen Henri Peters, Anneke Groothuis en Ronald van der Weide weer aandacht voor hun eigen nieuwe meststoffen. Maar vooral hun Griffioen Academy, waarmee de vasteplantenkweker dit jaar het derde jaar ingaat. Henri Peters nam over dit onderwerp live op De Groene Sector Vakbeurs een podcast op met hoofdredacteur Hein van Iersel.

DSV
Op de stand van DSV duimen Steven Wiersma en Thijs Schoenmakers volop voor hun nieuwe schaduwgazonmengsel Silhouette. Het nieuwe mengsel was te vinden als innovatie in de Tunnel van de Toekomst maar werd helaas niet vereerd met een podiumplek.

LEES OOK
'Ultiem gazonmengsel voor schaduwrijk succes!'
02-01-2024 | ARTIKEL
132 sec

De nieuwe ADA 1000: een schachtadapter voor dubbele accu's. ADA 1000 is al beschikbaar en kost €249 incl. BTW.
Op de stand van Stihl waren diverse innovaties te bewonderen. Waaronder een gloednieuwe accusnoeischaar, maar ook een nieuwe 'dummy' rugaccu. De ADA1000, waarin je normale AP blokaccu's kan plaatsen. Handig omdat je op deze manier geen speciale dure rugaccu hoeft aan te schaffen, maar wel het ergonomische voordeel ervan krijgt. Volgens Tommy Nagtegaal kan je door het gebruik van de ADA1000 adapter al zo'n 5kg aan gewicht besparen t.o.v. BGA300 in combinatie met AR L 3000 rugpakket.

Hilltip Icestreaker
Met gevoelstemperaturen van -15 konden ook de wintermachines van Hilltip op voldoende interesse rekenen. Accountmanager Martijn Beekwilder en Derk Boudeling poseren hier voor de Hilltip 550.

Rolf Dijk en Stefan Stokebrook van Frisian Motors met de nieuwe elektrische transporter.
Frisian Motors toonde zijn nieuwste elektrische transporter met extra grote laadbak van 170 centimeter: de Leffert FM-80 Cargo Lithium. In de cabine met polyester dak is plaats voor twee personen. De Leffert FM-80 Cargo Lithium kan een snelheid van veertig kilometer per uur bereiken en wordt geleverd met een landbouwkenteken.

Stefan Schmeitz op de Z370R Electric
Op de stand van Groenoord liet Stefan Schmeitz de nieuwe elektrische zero-turn van John Deere zien. Met een maaibreedte van 107 en uitgerust met twee displays, waardoor je altijd inzicht hebt in de resterende batterijcapaciteit van de elektrische grasmaaier. In Q3 2024 wordt de maaier verwacht. Schmeitz: 'Over drie weken hebben we ook een nieuwe elektrische greenmaaier van John Deere.'

Vertegenwoordiger Roel Smits bij een Nimos combinatie
Per 1 mei 2023 werd Jean Heybroek verantwoordelijk voor de verkoop en aftersales van de elektrische werktuigdragers en de elektrische transportvoertuigen van Nimos. Op de stand was die nieuwe samenwerking dan ook ruimschoots aanwezig. Verder was er qua nieuws de Toro Groundsmaster e3200 te bewonderen, deze nieuwe elektrische maaier is vanaf juni 2023 leverbaar.

LEES OOK
Jean Heybroek start samenwerking met Nimos
05-05-2023 | NIEUWS
34 sec

Vernieuwde VHG stand.
Koninklijke VHG presenteerde zich voor het eerst op twee stands. De kleinere tweede stand stond in het teken van het aanbod opleidingen en cursussen van de branchevereniging. Strategisch manager Peter van Helden merkte tijdens de drie beursdagen dat veel bezoekers interesse hadden in de brancheopleiding van de VHG, waarin je je onder meer kunt laten omscholen tot hovenier. 'De belangstelling voor de opleiding neemt toe. Ieder jaar zien we een stijging van het aantal aanmeldingen. Tegelijkertijd leunen we niet achterover. We zien het als een van onze belangrijkste doelstellingen om zij-instromers proactief te werven, bijvoorbeeld tijdens onze Regiotoer.'

Husqvarna won de innovatieaward voor haar Power Ascender
Op de laatste beursdag waren er nog diverse prijsuitreikingen, zoals de innovatieaward van de beurs. Dit jaar voor het eerst ook deels een publieksprijs. Hier gingen Bera Waterups en Husqvarna Power Ascender met de eerste prijs ervandoor. Bij het NK Hovenier 2024 wist Yuverta Nijmegen de eerste prijs binnen te halen. Volgens juryvoorzitter Nicole Slagmolen was de concurrentie keihard. Alle deelnemende hoveniersteams hebben een uitstekend resultaat neergezet wat zeer dicht bij elkaar lag.

LEES OOK

Spanning op het podium bij alle NK Hovenier kandidaten. Skip Willems en Teun Bevers gingen ervandoor met goud op NK Hovenier 2024.
LEES OOK

Stefan de Rijcke bij de unieke multifunctionele aanhangwagen die een kipper en transporter combineert in één.
Stefan de Rijcke van TwinTech vroeg op de beurs nogmaals aandacht voor de mooie winactie waarmee jonge hoveniers gegarandeerd zijn van een vliegende start. Deze winactie loopt overigens nog tot 20 januari!

LEES OOK

Harry Oosterwijk, oprichter van Chuko Kruiwagen, lanceert een superlichte kruiwagen die eenvoudig te laden, lossen en besturen is. Oosterwijk's innovatie zit in de strategische plaatsing van het wiel, waardoor deze kruiwagen zich onderscheidt. Hoewel een kruiwagen op het eerste gezicht simpel lijkt, gelooft Oosterwijk dat deze aanpassing een aanzienlijk verschil maakt. Chuko Kruiwagen streeft ernaar de normen te verhogen en efficiëntie te bieden aan zowel professionals als particulieren, met de positionering van het wiel als sleutel tot het succes.


Op de stand van Samac, het nieuwste lid van de Tobroco groep, zetten Kees en Simon de in Zwolle vervaardigde trilplaten en stampers in de schijnwerpers. Ze benadrukken trots de oerhollandse kwaliteit van deze producten.

LEES OOK

Redacteur Willemijn van Iersel (l) en Hans Bauke Tuinier
Ook dit jaar waren wij aanwezig met onze Groene Keet en uiteraard werden er weer diverse podcasts opgenomen. Bijvoorbeeld met Hans Bauke Tuinier van Wellness Tuinier over hoe het zwembad-filter in 2023 ongekend populair was op Funda, biodiversiteit met Jasper Helmantel van Cruydt-Hoeck. Of waarom grote groenvoorzieners overstappen op Husqvarna accu materiaal met Wim van Veldhuizen of waarom tips om winstgevendheid in de hovenierssector aan te pakken met John Willemsen van InfoGroen. Al deze podcasts zijn binnenkort te vinden op ons podcast kanaal Groen Gevonden op Spotify.

Hoofdredacteur Hein van Iersel (l) en Jasper Helmantel over de bloemetjes en de bijtjes.
2023 zal de geschiedenis ingaan als het natste jaar ooit gemeten. Volgens Engeldot betekent dit echter niet dat beregening overbodig is. Juist vanwege de extreme weersomstandigheden is het van groot belang om de nadruk te leggen op een verstandig waterbeheer in de tuin. Verder lanceerde de technische groothandel een nieuwe eigen Engeldot-app waarmee zij beloven dat je nóg eenvoudiger spullen kan bestellen voor in je bus of magazijn.

Bij Het Groen Werkt was ook dit jaar weer een win-actie op de stand. De beste virtuele maaimachinist ging ervandoor met eeuwige roem en uiteraard wat leuke prijzen.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER