Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Titel NK Hovenier 2024 dit jaar voor Yuverta Nijmegen

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 12 januari 2024
116 sec


Goud voor Skip Willems en Teun Bevers

Afgelopen donderdag tijdens de laatste uurtjes van De Groene Sector Vakbeurs werd het team van Yuverta Nijmegen de winnaar van de Nationale Wedstrijd Hovenier 2024. Skip Willems en Teun Bevers mogen zich een jaar lang Nederlands Kampioen Hovenier 2024 noemen én maken kans om in september deel te nemen aan de internationale wedstrijden voor jonge vakmensen WorldSkills 2024 in Lyon (Frankrijk).


Traditiegetrouw strijden vier teams van mbo-studenten om de titel van beste jeugdige hoveniers van Nederland. In drie dagen maakten zij tijdens de finale van de Nationale Wedstrijd Hovenier, die Koninklijke VHG in samenwerking met WorldSkills Netherlands organiseerde, een complete tuin. Het team van Aeres mbo Velp werd tweede, Aeres mbo Nijkerk derde en Vonk Hoorn vierde.

Hele kleine verschillen

Het was een vakbeurs en dat betekende veel deskundige bezoekers die kritisch keken naar het werk van de jonge hoveniers. Dat belette de teams niet om uitstekende prestaties neer te zetten. 'Nog nooit lagen de scores van de vier finalisten zo dicht bij elkaar', aldus juryvoorzitter Nicole Slagmolen. 'Het verschil zat in hele kleine dingen, soms verschilde het maar enkele tiende punten.' Voorzitter van Koninklijke VHG John Koomen verzorgde de prijsuitreiking en ook hij roemde het werk van alle deelnemers. 'Als hovenier weet ik hoe moeilijk sommige aspecten van dit ontwerp waren. Ontzettend knap wat jullie hebben gepresteerd.'


'Nog nooit lagen de scores van de vier finalisten zo dicht bij elkaar'

Spanning op het podium voor de uitslag bij alle vier de teams.
Spanning op het podium vóór de uitslag bij alle vier de teams.

Bekende gezichten

De wedstrijd van dit jaar kende enkele bekende gezichten. Twee teams deden namelijk ook vorig jaar mee. Toen wisten Willem Mateman en Twan Geven van Aeres de titel NK Hovenier 2023 binnen te slepen. Mateman en Geven verdedigden later dat jaar tijdens de Worldskills in Polen hun titel en gingen hier naar huis met een bronzen plak. Het winnende team van 2024, Yuverta Nijmegen, werd in 2023 nog derde. Deze bronzen plak wisselden Skip Willems en Teun Bevers dit jaar in voor de eerste prijs.


Alle onderdelen van het moderne hoveniersvak kwamen aan bod: houtwerk, staal, bestrating, verlichting, een vijver en gevarieerde beplanting
Alle onderdelen van het moderne hoveniersvak kwamen aan bod: houtwerk, staal, bestrating, verlichting, een vijver en gevarieerde beplanting

Uitdagende tuin

De opdracht was duidelijk anders dan in andere jaren. Ontwerper Janse & Berkhof Tuinen noemde het ontwerp 'Heidesessie', een tuin waar je tot rust komt. Alle onderdelen van het moderne hoveniersvak kwamen aan bod: houtwerk, staal, bestrating, verlichting, een vijver en gevarieerde beplanting. Centraal punt was de vijver, die andere onderdelen als een ronde vlonder, een schanskorf als zitelement en de cortenstalen plantenbak met elkaar verbond. Voor de deelnemers was dit een lastig onderdeel. Als creatieve schoolopdracht ontwierpen en maakten de deelnemers van tevoren een houten brug die in de tuin werd geplaatst. Als vanouds speelde de exacte maatvoering - het komt soms aan op millimeters - een belangrijke rol.


Met deze jaarlijkse wedstrijden zet Koninklijke VHG het groene mbo-onderwijs in de schijnwerpers, met het doel om meer jonge mensen voor het groenvak te interesseren

Alle vier de teams op het podium met VHG voorzitter John Koomen, de prijzen liggen voor op het podium en betreffen een Husqvarna accu heggenschaar en een almi accu steenknipper.

Het groene onderwijs en vak in de schijnwerpers

Met deze jaarlijkse wedstrijden zet Koninklijke VHG het groene mbo-onderwijs in de schijnwerpers, met het doel om meer jonge mensen voor het groenvak te interesseren. Een vak dat veelzijdiger is dan velen denken. Groenprofessionals spelen een belangrijke rol in het zorgen voor een gezonde en leefbare leefomgeving. De sector heeft grote behoefte aan vakmensen. Voor de hoveniers in spe betekent deelname een unieke en veelal onvergetelijke leerervaring.


Partners

Koninklijke VHG organiseert de jaarlijkse Nationale Wedstrijd Hovenier in samenwerking met onder andere WorldSkills Netherlands, de Agrarische Opleidingscentra (AOC's), FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt en Sazas. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Skills Heroes mbo-competities. Tal van sponsoren maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER