Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Regen, regen en regen: 2023 breekt met de droogte

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 23 november 2023
60 sec


Natte en droge periodes wisselen elkaar af in 2023

Het jaar 2023 lijkt een einde te maken aan de reeks droge jaren die Nederland heeft geteisterd. Gemeten sinds 1906, lijkt dit jaar haar weg te vinden als het natste jaar ooit. Krijgen we nu in de toekomst, droogte of vooral natte voeten? De nieuwste klimaatscenario's van het KNMI houden rekening met zowel een toename als een afname van de jaarlijkse neerslag, gezien de veranderende weerspatronen.


In een opmerkelijk patroon wisselden natte en droge periodes elkaar af in 2023. Van een vochtige lente tot een uitzonderlijk droge juni, illustreren de grafieken van KNMI de schommelingen in neerslaghoeveelheden. De recente natte weken hebben echter een dramatische tol geëist bij veel boeren, die op doorweekte akkers hun oogst niet kunnen binnenhalen.

Hoeveelheid neerslag in millimeters gemiddeld over 13 neerslagstations verspreid over Nederland en opgeteld over 30 dagen. In kleur voor 2023: blauw als er meer neerslag is gevallen dan normaal, bruin minder. Bron: KNMI

Neerslag in Nederland: een stijgende trend

De trend van neerslag in Nederland vertoont een stijgende lijn. De blauwe trendlijn in Grafiek 2 onthult dat de hoeveelheid neerslag honderd jaar geleden rond de 700 millimeter lag, terwijl het tegenwoordig gemiddeld rond de 850 millimeter schommelt, een stijging van ongeveer 20 procent. In 1998 werd de hoogste waarde gemeten, wat als alle regen was opgevangen, heel Nederland onder een laag water van ruim een meter zou bedekken.


Waargenomen hoeveelheid neerslag per jaar gemiddeld over 13 neerslagstations verspreid over Nederland en de toekomstige ontwikkeling volgens twee KNMI-klimaatscenario's. Bron: KNMI-klimaatdashboard.
Waargenomen hoeveelheid neerslag per jaar gemiddeld over 13 neerslagstations verspreid over Nederland en de toekomstige ontwikkeling volgens twee KNMI-klimaatscenario's. Bron: KNMI-klimaatdashboard.

2023: nat, natter, natst?

Dit jaar zou wel eens de boeken in kunnen gaan als een recordbreker. De verwachte hoeveelheid neerslag komt naar schatting uit op 1079 millimeter, en als december ook nog eens natter dan normaal uitvalt, zou 2023 het natste jaar tot nu toe kunnen worden.


Klimaatscenario's

De toenemende opwarming van de aarde door broeikasgassen heeft een aanzienlijke impact op het Nederlandse weer. Klimaatmodellen voorspellen een toename van winterneerslag en een afname in de zomer. Echter, de mate van deze verandering verschilt per model. Het KNMI-klimaatdashboard integreert nieuwe klimaatscenario's die zowel een stijging (Hn) als een daling (Hd) van de jaarlijkse neerslag laten zien.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER