Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Podcast Natuurlijk tuinieren: Belangrijkste trends bij RHS Chelsea Flower Show 2023

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 13 november 2023
90 sec


In een recente aflevering van een podcast van Vakblad De Hovenier bespreken hovenier Mark Vlasman en hoofdredacteur Hein van Iersel hun ervaringen op de beroemde Chelsea Flower Show en de belangrijkste trends op gebied van natuurlijk tuinieren die ze daar hebben waargenomen.

Mark Vlasman (l) en Hein van Iersel
Mark Vlasman (l) en Hein van IerselOnkruid is niet langer een scheldwoord - Beschouw onkruid als wilde bloemen

De eerste opvallende trend is het omarmen van zogenaamd onkruid als wilde bloemen. Veel showtuinen lieten planten zien die voorheen als onkruid werden bestempeld: boterbloemen, bramen en brandnetels. Wij noemen dit meestal onkruid, maar deze planten zijn vaak buitengewoon aantrekkelijk voor wilde dieren en dragen bij aan een verhoogde biodiversiteit in jouw tuin.


Buiten de lijntjes kleuren

Strakke randen en formele borders maken plaats voor een meer 'wilde' uitstraling. De trend is om de randen van tuinpaden te vervagen en planten vrijuit te laten groeien, waarbij ze zich mogen verspreiden over paden en wandelpaden, wat een natuurlijker effect creëert.


Puin als bestratingsmateriaal

Circulaire materialen in de hoofdrol

Een andere belangrijke trend is het circulaire gebruik van materialen. In diverse showtuinen werd gebruik gemaakt van afgedankte sloopmaterialen. Maar ook bijvoorbeeld cementvrij beton werd ingezet om de carbon footprint van tuinen te minimaliseren.


Water als het kloppende hart van een tuin

Water als het kloppende hart van een tuin

Water werd in veel showtuinen benut als centraal element. Niet alleen voor visuele aantrekkingskracht, maar ook voor het rustgevende geluid. Stromend water voegt een gevoel van rust toe aan een tuin.


Maak er een beestenbende van

In veel tuinen zijn natuurvriendelijke elementen, zoals vogelnestkastjes, insectenhotels, egelpaden en natuurgebieden, een blijvend onderdeel geworden. Dit zorgt tot een opmerkelijke toename van de hoeveelheid wild life die je tuin aantrekt.


Groene daken voor meer groen

Levende daken zijn een uitgelezen manier om extra beplanting in je tuin te integreren en de biodiversiteit te bevorderen. Denk aan een groen dak op je schuur, waar je wilde bloemen of vetplanten zoals sedum kunt laten gedijen.


De eetbare en de siertuin in een ontwerp

Traditioneel worden eetbare planten en sierplanten strikt gescheiden gehouden. Op Chelsea hebben ontwerpers deze conventie doorbroken door eetbare planten tussen rijen sierplanten te plaatsen, of door eetbare planten te gebruiken als decoratieve elementen. Hierdoor benutten tuiniers hun ruimte optimaal en genieten ze van zowel oogst als fraaie bloemen.


Natuurlijke materialen voor een natuurlijke uitstraling

Een trend die zich manifesteerde, is het gebruik van natuurlijke materialen in de landschapsarchitectuur. Denk aan wilgen voor bogen, hekken en verhoogde bedden, wat eenvoudig een meer natuurlijke uitstraling aan je tuin geeft. Wilgen zijn van nature stevig en duurzaam, en ze zien er prachtig uit wanneer ze gevlochten worden.


Go vertical

Met beperkte ruimte in Nederlandse tuinen, biedt verticaal tuinieren uitkomst. Hang planten aan schuttingen, laat klimplanten tegen trellis of frames groeien, of creëer een levende muur met verticale plantenbakken. Zo benut je alle beschikbare ruimte optimaal.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER