Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

FNV-leden stemmen massaal tegen eindbod bij cao-onderhandelingen, CNV stemt vóór

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 9 oktober 2023
75 sec


Stemming onder vakbondsleden hebben gemengd beeld, bal ligt nu bij FNV en de uitslag van de aankomende bijeenkomsten

Nadat VHG begin september een eindbod deed in de cao-onderhandelingen lag de bal bij de vakbonden. Leden van CNV en FNV konden tot begin oktober stemmen of zij akkoord gingen met het eindbod van de werkgevers of dat ze het bod niet accepteerden. Beide bonden hebben de uitslag van de ledenstemming inmiddels binnen en laten een gemengd resultaat zien.


Zo zijn de vakbondsleden van FNV een stuk strijdvaardiger. Daar stemde 91% tegen het eindbod. Binnen CNV was de uitslag van de stemming een stuk minder eenduidig. Hier stemde een kleine meerderheid voor accepteren van het eindbod. Toch gaat ook CNV nu geen stappen nemen. Zo schrijft CNV op haar website dat nu FNV het eindbod heeft afgewezen, zij de de werkgevers hebben laten weten dat ze FNV, ook in het belang van de sector, de gelegenheid willen geven om alsnog tot een cao te komen. Voordat CNV definitief akkoord gaat.

Binnen FNV stemde 91% tegen het eindbod van VHG

Staken of niet?

FNV overlegt nu met haar leden tot eind oktober of zij bereid zijn om actie te gaan voeren. Dit overleg zal plaatsvinden door middel van fysieke en online bijeenkomsten die plaatsvinden van 16 oktober tot en met 29 oktober. FNV noemt dit 'driekwartbijeenkomsten', want als 75% van de aanwezige leden voor actievoeren stemt dan gaat er een ultimatum naar de werkgevers. Dit ultimatum is dan de laatste kans om te reageren voordat de FNV leden overgaan tot actie, zo valt te lezen op de website van FNV.


Als bij de 'driekwartbijeenkomsten' 75% van de aanwezige leden voor actievoeren stemt dan gaat er een ultimatum naar de werkgevers

Wachten op FNV

Jeroen Warnaar van CNV: 'Wij geven FNV nu de ruimte om haar traject te lopen. Als dat acties betekenen dan betekenen dat acties. Dat betekent niet dat CNV leden daaraan meedoen. Onze leden hebben immers het eindbod al geaccepteert. De beste uitkomst voor de sector is natuurlijk wel een gezamelijke cao. Dus op het moment dat FNV en VHG weer gesprekken gaan voeren dan sluiten wij als CNV natuurlijk weer aan.'


FNV grootste bond

Hoeveel leden beide vakbonden hebben onder de hovenierssector worden bij zowel FNV als CNV geen uitspraken over gedaan. Maar beide bonden geven wel aan dat FNV de grootste is binnen de hovenierssector.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER