Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tuinprojecten uit het goede hout gesneden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 29 augustus 2023
110 sec


Wat hebben je collega's gerealiseerd in het land?

In deze houtspecial vind je in de projectenparade tuinen waarin op een bijzondere manier gebruik is gemaakt van hout: een bijzondere constructie, een mooie houtsoort of gewoon een mooie tuin. Heb je zelf ook een mooi project dat wat jou betreft een plekje verdient in vakblad De Hovenier? Stuur dan een e-mail naar willemijn@nwst.nl.

Visgraat buitenparket steelt de show in gerenoveerde tuin
Visgraat buitenparket steelt de show in gerenoveerde tuin

Alleen het zwembad mocht blijven, de rest van de tuin ging op de schop

Visgraatbuitenparket steelt de show in gerenoveerde tuin

Sla Funda erop na en je ziet dat visgraat populair is. Dat het ook niet misstaat in een tuin, bewijst dit project naar een ontwerp van Knops Tuindesign. Het betreft een bestaande tuin die volledig is gerenoveerd; alleen het zwembad is gebleven. Voor de twee vlonders is buitenparket met visgraatmotief gekozen. Het visgraatbuitenparket is uitgevoerd in de houtsoort ipé in het Magnet-systeem van Tablazz. Dat is een clicksysteem op basis van een aluminium onderconstructie. Het parket bij het zwembad is voorzien van een op maat gemaakte houten sluitband, wat de ambachtelijke uitstraling moet versterken. Na installatie is al het houtwerk behandeld met WoCa Exterior Oil voor een blijvend natuurlijke en warme uitstraling.


Grote zwemjaccuzi nét iets minder aanwezig door verdiepte fundering met l-elementen

Grote zwemjaccuzi nét iets minder aanwezig door verdiepte fundering met l-elementen

Hoveniersbedrijf Van Ham heeft in een kleinere achtertuin toch een flinke zwemjaccuzi geplaatst. Om de privacy te waarborgen en de jacuzzi wat kleiner te doen lijken, is er met betonnen l-elementen een verdiepte fundering gemaakt. Eigenaar Martijn van Ham vertelt over het project: 'We hebben de hardhouten palen om de meter geplaatst en de draagbalken met slotbouten aan elkaar verbonden. De schutting bestaat ook uit hardhouten palen; die zijn op dezelfde wijze gemonteerd. Zo hebben we één geheel gemaakt, dat stormproof is.'
De vlonder is van massaranduba met plint. 'Zo is eventuele werking van de planken later niet zichtbaar', aldus Van Ham. Van dezelfde houtsoort heeft het hoveniersbedrijf een massieve hoekbank gemaakt, met daaromheen een wand van zwarte Zweedse rabbatdelen. De toegang van de vlonder bestaat uit op maat gemaakte betonnen traptreden, die zijn uitgerust met antislipprofiel.


Zo hebben we één geheel gemaakt, dat stormproof is

schapenhekjes in de pergola
Schapenhekjes in de pergola

Schapenhekjes op het dak

Als je goed kijkt, zie je hier dat er schapenhekjes in de pergola zijn toegepast. Hovenier Toon Alleman van Toon Tuinen past het vaker toe: 'Dit soort schapenhekjes is hier uitermate geschikt voor. Ze zitten strak ingedraaid met staaldraad, waardoor zelfs een zware Wisteria op zijn plaats blijft in de pergola. Bij dit project hebben we gekozen voor Clematis; dat geeft een wat luchtiger beeld.' De pergola bevindt zich op de daktuin van een kindcentrum in Rotterdam. Alleman: 'De hekjes zorgen ook voor prachtig diffuus zonlicht.' Houtspecialist Willem Termaat ziet zijn hekjes steeds vaker verschijnen op het dak. Termaat levert met zijn bedrijf WTC Kastanjehout veel schapenhekjes aan hoveniers. Termaat belooft een levensduur van minimaal 15 tot 20 jaar voor schapenhekken op het dak. Termaat: 'Zolang gaat dat kastanjehout mee. En zo op het dak heeft het minder te verduren dan hekwerk.'


LEES OOK

Limburgse tuin met vele facetten

Limburgse tuin van alle (groente)markten thuis

Een achtertuin in Sittard die van alle markten thuis is. Een stukje wellness in de vorm van een zwemvijver, sauna en terrarium. Maar ook een overkapping en zelfs een groentetuintje. Verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoer van dit alles is hoveniersbedrijf Tuindesign & Styling Ves Reynders. De ondernemers Wiel Kok en Jeroen Geraedts hebben hier gekozen voor organische vormen in combinatie met weelderige beplanting en een bijzondere overkapping.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER