Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Uitstroom hoveniers en groenwerkers stijgt, terwijl vraag naar personeel toeneemt

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 10 mei 2023
142 sec


Kick-off Regie naar de Regio Tour van VHG showt belangrijke cijfers op het gebied van de groene arbeidsmarkt

Begin deze week vond bij Koninklijke Ginkel Groep de kick-off plaats van de Regie naar de Regio Tour van Koninklijke VHG. Onderwerp hoe pakken we het tekort van mensen aan in onze sector. Wat gaat er goed en waar liggen er nog kansen?

Oud-kamerlid Arne Weverling en belangenbehartiger voor VHG presenteerde de kick-off Regie naar de Regio
Oud-kamerlid Arne Weverling en belangenbehartiger voor VHG presenteerde de kick-off Regie naar de Regio

Het personeelstekort lost de VHG niet op aan de vergadertafel in Ede, daarom trekt de branchevereniging de regio in. Laura Roebroeck van Groenpact en beleidsmedewerker Jeroen Zijlmans van VHG gaven tijdens de eerste inhoudelijke presentatie wat cijfers over de arbeidsmarkt. Zijlmans: 'Er zijn weinig sectoren die zo'n explosieve groei hebben gekend als de groensector. Zo hebben we alleen al 1500 extra mensen op jaarbasis nodig, bovenop vervanging door uitstroom.'

Negatieve spiraal

De explosieve groei van de groensector is positief, maar het heeft wel een schaduwzijde zo waarschuwt Roebroeck. 'We moeten oppassen voor de negatieve spiraal, dat door stijgende werkdruk meer mensen uitvallen en zo de werkdruk weer verder stijgt.' Een ontwikkeling die bijvoorbeeld zichtbaar is onder verpleegkundigen. Roebroeck laat hierbij cijfers zien waaruit blijkt dat de uitstroom van hoveniers en groenwerkers in de sector de afgelopen jaren stijgt.


Uitstroom cijfers in de groene sector nemen al een aantal jaren langzamerhand toe. Laura Roebroeck waarschuwt dan ook voor de negatieve spiraal.

Andere zorgen

Andere punten van zorg zijn ook de krimp van het aantal mbo-leerlingen. Cijfers laten zien dat de instroom naar het groene MBO tot wel 30% kan krimpen in 2036 ten opzichte van 2020. Die sterke teruggang in studentenaantallen gaan vooral merkbaar zijn buiten de grote steden. Bijvoorbeeld Drenthe -26% en de Achterhoek - 30%, Amsterdam kent 'maar' een krimp van -2%.


Meer instroom nodig

Volgens de meest behoudende prognose moeten er de komende tien jaar minimaal 40.000 nieuwe hoveniers worden opgeleid in onze sector. Bij een groeiprognose zelfs 70.000. Daarbij kijkt de VHG naar diverse nieuwe doelgroepen, zoals vrouwelijke hoveniers. Slechts 11% van de Nederlandse hovenier is vrouw, daar liggen kortom nog kansen. Ander kansen die werden genoemd zijn: hoveniers met een niet-Nederlandse achtergrond, statushouders én stedelijke jongeren. Vanuit de zaal werden de aandachtspunten aangevuld, zoals het feit dat de Nederlandse werkweek voor jongeren in toenemende mate uit 4 dagen bestaat. Annemarie Moons van Yuverta heeft enkele cijfers paraat waarin zij schetst dat mensen meer uren per week kwijt gaan zijn aan mantelzorg. Een ontwikkeling die ook ten koste kan gaan van werkuren.


De sterk groeiende groensector heeft fors meer nieuwe instroom nodig in het meest behouden senario 40.000 voor de aankomende tien jaar.

Positief

Naast aandachtspunten en kansen gaan er diverse dingen ook wel goed in de groensector. Zo stijgt al een aantal jaren het aandeel zijinstromers in de groensector, mede dankzij de VHG brancheopleiding. Ook zorgen de Groene Hotspots op sommige groene mbo's voor een stijgend leerlingen aantal. Begin 2024 moet er een nieuw Handboek Hotspots uitkomen waarmee het onderwijs én het bedrijfsleven nog beter begrijpen hoe je de samenwerking op een goede manier vormgeeft. Zo vertelde Zijlmans al in een eerder artikel dat de groene hotspots de afgelopen tijd een beetje aan slijtage onderhevig is. 'Ik merk dat men de essentie soms uit het oog verliest.'

Naast algemene presentaties werden de aanwezige bestuurders, ondernemers en onderwijsdeskundigen bevraagd over hun bevindingen. Mooi om te horen was dat er vanuit UWV en FNV zeer positief wordt gekeken naar de actieve stappen die worden gezet in de groensector.


Weverling bevraagt Jeroen Warnaar van CNV naar zijn kijk op de ontwikkelingen
Weverling bevraagt Jeroen Warnaar van CNV naar zijn kijk op de ontwikkelingen

Jongeren bereiken

Om (stedelijke) jongeren te bereiken wordt er in samenwerking met NetwerkZes binnenkort een nieuwe campagne gelanceerd: 'Ben jij de hovenier van de toekomst?' Een follow-up van de campagne Groeien door Groen. In de nieuwe campagne wordt gebruik gemaakt van een app waarin influencer Niek Roozen (niet die van de Floriade) jongeren in filmpjes laat kennismaken met werken in het groen. Naast de app wordt ook aangemoedigt dat bedrijven gastlessen gaan geven. De campagne is een initiatief van FNV, CNV, VHG en Colland.


Meepraten?

Wil jij meepraten over dit onderwerp? In de maand mei en juni gaat VHG op regiotour. Zie hieronder voor data en plekken bij jou in de buurt.
• Regio Midden-Nederland: dinsdag 16 mei 2023 van 18.00-21.30 uur, Copijn, Utrecht
• Regio Oost: dinsdag 23 mei 2023 van 17.00-20.30 uur, Planting Power, Almelo
• Regio Zuid-Holland: woensdag 31 mei 2023 van 18.00-21.30 uur, Zuidkoop in De Lier
• Regio Zeeland: dinsdag 6 juni 2023 van 18.00-21.30 uur, Van der Velde Groenverzorging, Zonnemaire
• Regio Noord-Nederland: dinsdag 13 juni 2023 van 18.00-21.30 uur, Snoek Puur Groen Group
• Regio Noord-Holland: donderdag 15 juni 2023 van 18.00-21.30 uur, Van der Tol Hoveniers, Amsterdam
• Regio Brabant-Limburg: dinsdag 20 juni 2023 van 18.00-21.30 uur, Spoorpark, Tilburg

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER