Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Dionysios Sofronas wint Gouden Gieter met Water-filled Eco Garden

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 24 april 2023
95 sec


Tweede Gouden Gieter binnengesleept door Aardoom Hoveniers

Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers sleept zijn tweede Gouden Gieter binnen. Vorige week op de Nationale Klimaat Expo nam Sofranas zijn prijs in ontvangst op de stand van Vakblad De Hovenier en Stad+Groen. Het idee van Sofranas om stadstuinen compleet te laten dienen als wadi's die letterlijk meedeinzen op het water kon rekenen op het merendeel van de stemmen.


Bij het concept Water-filled Eco Garden dient de gehele tuin als waterbuffer, waarbij de ruimte wordt benut om hemelwater op te vangen. De tuin wordt deels ontgraven met hier en daar 'eilandjes' voor bomen en planten. In de tuin worden paden en terrassen aangelegd als drijvende vlonders die kunnen meebewegen op het aanwezige waterniveau in de tuin. Als de tuin vol is met water gaan de paden en terrassen drijven. De rest wordt aangeplant met moeras- en waterplanten. Als de tuin verdroogt zakken de paden en terrassen mee. In 2019 won Sofranas met zijn 'drijvende terras' al de Gouden Gieter in de categorie Beste Idee. 'Na dit succes is op basis van deze ideeën en verdere inzichten een nieuw idee ontstaan, de Water-filled Eco Garden,' zo licht Sofronas toe.

Tweede prijs

Er werden twee ideeën ingediend in de categorie Idee bij de Gouden Gieter-prijs. Cobra Groeninzicht greep net naast de gewilde Gieter met hun infiltratiekaart op stoeptegelniveau. Schoon regenwater moet meer de bodem infiltreren. Beter voor de bodem, maar ook omdat riolen de hoeveelheid regenwater bij piekbuien niet meer aan kunnen. Maar waar precies zitten die knelpunten dan? Cobra wil hier inzicht in geven met hun infiltratiekaart op stoeptegelniveau. Dit idee zit inmiddels al in de uitwerkingsfase. Er lopen drie pilots bij de gemeenten Nijmegen, Rheden en Eindhoven.


Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers (l), hoofdredacteur Hein van Iersel en Joost Verhagen van Cobra Groeninzicht (r)
Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers (l), hoofdredacteur Hein van Iersel en Joost Verhagen van Cobra Groeninzicht (r)
Sofranas is blij met zijn tweede Gouden Gieter. De prijs trekt de aandacht op kantoor. 'Er wordt veel gevraagd naar het verhaal achter de Gouden Gieter. Extra blij en vereerd dat ik er nu een tweede bij mag zetten.'

Er wordt veel gevraagd naar het verhaal achter de Gouden Gieter. Extra blij en vereerd dat ik er nu een tweede bij mag zetten

LEES OOK

Beste product

Aannemerij Baars en ingenieursbureau Netics hebben samen met de gemeente Rotterdam de Gouden Gieter mee naar huis genomen voor hun methode om gewonnen bagger naar een composteerbare tube of zak op de oever te pompen. Deze gloednieuwe methode is gericht op het verhogen van verzakte parken en gazons in de stad en kan tegelijkertijd een aantal problemen oplossen, zoals transport en stankoverlast. Vooral voor binnenstedelijk baggeren is deze methode een uitkomst.


LEES OOK

Gouden Gieter

De Gouden Gieter is een prijs in het leven geroepen door uitgeverij NWST van Vakblad Stad+Groen en Vakblad De Hovenier om klimaatadaptieve ideeën en producten te stimuleren en uit te lichten. Dit jaar werd de verkiezing voor de tweede keer gehouden. De categorie Product kende twintig genomineerden. Er werden twee ideeën ingediend in de categorie Idee voor de Gouden Gieter-prijs.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER