Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het barst van de innovaties op de GroenTechniek Holland 2022

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, dinsdag 20 september 2022
407 sec


Van krachtige powerbanks tot plantschepjes met flesopener

Vast onderdeel van de GroenTechniek Holland is de uitreiking van het Gouden Klavertje Vier, de prijs voor de beste innovatie in de groene sector die op de eerste dag van de beurs is uitgereikt door een vakkundige jury. Dat betekent echter niet dat er niks vernieuwends meer te ontdekken valt op deze bomvolle beurs. Integendeel, zo bemerkte De Hovenier en Stad+Groen na een rondje langs diverse stands. Zowel grote, als de kleinere - maar niet minder effectieve - innovaties trokken daarbij onze aandacht.


Niet verrassend heeft de trend naar elektrificatie zich dit jaar nog verder ontwikkeld. Steeds grotere elektrische machines doen in capaciteit en slagkracht vaak niet meer onder voor de traditionele varianten. De machines in het zero emissie paviljoen waren daar een goed voorbeeld van. Maar ook daarbuiten lagen de vele vernieuwingen haast voor het oprapen.

Krachtige powerbank

De eerste innovatie waar vakbladen tegenaan liep was de nieuwe powerbank van Matador. Deze Ecocoach van Zwitserse makelij is het elektrische equivalent van het traditionele aggregaat. Het product is vers van de pers; de vrijdag vóór aanvang van de beurs werd de powerbank bij Matador geleverd. Uitgerust met een 1-fase koppeling én een 3-fase koppeling is de oplader zowel geschikt voor handapparaten als voor de grotere machines. 'Je zou hier bijvoorbeeld een hoogwerker mee kunnen opladen,' vertelt Max Kool, accountmanager bij Matador. 'De lader heeft een capaciteit van 8kWh, waarmee je zo`n hoogwerker tussen de vier en de vijf uur prima op kunt laden. Zo krachtig als deze heb ik ze nog niet eerder gezien.' Met een gewicht van 80 kilo en compact formaat is het apparaat ook nog eens makkelijk te verplaatsen.


De Ecocoach van Matador is uitgerust met een fase 1 en een fase 3 koppeling
De Ecocoach van Matador is uitgerust met een fase 1 en een fase 3 koppeling

Elektrische mini loader

Een andere elektrische innovatie troffen we aan bij de stand van Sherpa, specialist in mini loaders, de Sherpa Z20 en het nieuwste model uit de Z-serie. 'Deze is gloedje nieuw,' vertellen de heren van Sherpa enthousiast. 'We staan hier speciaal om dit model te demonstreren.' Onder het motto 'don't work hard, work smart', hoopt de fabrikant het de groenwerker zo makkelijk mogelijk te maken. De Z20 is uitgevoerd met een lithiumbatterij. Zijn broertje, de Z10, beschikt over een loodzuur batterij. De beide modellen zijn ergonomisch geoptimaliseerd en onderhoudsvriendelijk. De machines zijn multi-inzetbaar; tot wet 50 verschillende aanbouwonderdelen zijn er aan de machine te koppelen. Sherpa ontwikkelt al zijn mini loaders zelf. 'Daarom zitten we kort op de bal. Als het er niet is, dan maken we het.'


De Sherpa mini loader Z20 is uitgerust met een lithiumbatterij
De Sherpa mini loader Z20 is uitgerust met een lithiumbatterij

Inzet op nog krachtiger accumachines

Ook accugigant Makita liet weer diverse nieuwe producten zien op deze GTH. Het bedrijf, bekend vanwege zijn ruime assortiment aan accuproducten, werkt hard aan het XGT platform. Naast de gebruikelijke 18 V modellen van het LXT platform, lanceert Makita iedere maand nieuwe machines in de zwaardere 40 V variant uit de XGT lijn. De vakbladen spotten een paar interessante producten, waaronder de eerste ruggedragen accubladblazer van Makita, de UB002C. 'Dit product is vergelijkbaar met de brandstof gedreven 53cc ruggedragen bladblazer,' vertelt Ruud Steenbakkers, technisch adviseur bij Makita. 'Het mooie hieraan is dat de accu`s op alle 40 V XGT modellen passen én op alle 2x18 V LXT modellen.' Daarnaast leek ons de 18 V accu haakse slijper noemenswaardig. Dit compacte 76mm model, de Makita DMC300Z, is vanaf het eerste kwartaal van 2023 verkrijgbaar.


De 40 V accu`s van de elektrische ruggedragen bladblazer van Makita passen op alle XGT én op alle 2x18 V LXT modellen
De 40 V accu`s van de elektrische ruggedragen bladblazer van Makita passen op alle XGT én op alle 2x18 V LXT modellen

Een geheel in eigen beheer ontwikkelde minishovel

Een week vóór de beurs kwamen de eerste machines van de productieband gerold; de Relly 1.8E minishovel. De elektrische Relly serie werd in 2022 door De Schans volledig in eigen beheer ontwikkeld, waarvan nu drie modellen op de markt zijn gebracht. Met een gewicht van 2200 en een hefvermogen van 1800 kilo is de Relly 1.8E de zwaarste en krachtigste machine van de drie. De Relly, die volledig hydraulisch wordt aangedreven, beschikt over een lithium-ion-accupakket. Door middel van een snelwisselsysteem zijn een heel aantal hulpstukken eenvoudig te verwisselen. 'De weg naar elektrificatie is allang ingezet. We kunnen dus niet achterblijven,' vindt Jan-Willem Slegh van De Schans. 'Wie nu niet meegaat mist de boot.' Een mooie bijkomstigheid is dat deze minishovel geheel naar eigen design en kleurstelling geleverd kan worden. 'Vergelijk het maar een beetje met een luxe auto.'


De eerste Relly`s in de 1.8E serie kwamen een week vóór de beurs van de productieband gerold
De eerste Relly`s in de 1.8E serie kwamen een week vóór de beurs van de productieband gerold

Op afstand bestuurbare boomstronkenkfrees

Onder het motto 'het moet het over 25 jaar nog steeds doen', ontwikkelt Jo Beau al jaren oerdegelijke machines in de landscapeline. Zo stonden er op het terrein van de GTH verschillende machines te bekijken waaronder gazonbeluchters, zaaimachines, zoden- en kantsnijders. 'Het principe van Jo Beau is de stevigheid en onderhoudsvriendelijkheid,' licht export manager Menno Plooij toe. 'We gaan voor kwaliteit, dan maar wat dieper in de buidel tasten.' Door regelmatig aanhoudend droge periodes raken gazonbeluchters ineens veel meer in trek. 'Dat was altijd een beetje ons stiefkindje, maar die gaan nu erg hard.' Hoewel al sinds 2008 op de markt, is de volautomatische boomstronkenfrees met radiobesturing nieuw in het assortiment van Jo Beau. 'Dit verhoogt de veiligheid van boomverzorgers aanzienlijk,' vertelt Plooij. De machine verkoopt goed; in de afgelopen maanden zijn er al 30 van verkocht.


Nieuw in het assortiment van Jo Beau is de op afstand bestuurbare boomstronkenfrees
Nieuw in het assortiment van Jo Beau is de op afstand bestuurbare boomstronkenfrees

De compacte loader die zo door een poortje past

De MCL2 compact loader van Mecalac is vers van de pers. 'Deze machine is op de beurs voor het eerst beschikbaar,' vertelt verkoopadviseur Peter Reeuwijk ons. Het kleine formaat en wielmotoraandrijving maakt de MCL2 zeer wendbaar. Het is de kleinste machine uit de MCL serie en daardoor geschikt voor fijnhoveniers. 'Deze kan bijvoorbeeld heel mooi door een poort worden gereden,' zegt Reeuwijk. 'Echt handig als je ermee achterom een tuin in moet.' De shovel, met een gewicht van 1,74 ton en een vermogen van 18,4 kW (25 pk) is verkrijgbaar met of zonder cabine. Mecalac, die 15 jaar geleden Ahlman heeft overgenomen, heeft de laatste tijd meer de overstap gemaakt naar de fijnhovenier, weet Reeuwijk. Hiermee wordt een nieuwe klantengroep aangeboord. 'Steeds meer hoveniers zijn voor zichzelf begonnen, die hebben het allemaal heel druk. Onze focus op dit segment van de markt pakt dus heel goed uit,' aldus Reeuwijk.


Peter Reeuwijk op de MCL2 compact loader
Peter Reeuwijk op de MCL2 compact loader

Drie nieuwe producten beschikbaar dit najaar

Niet alleen De Schans beschikt over een elektrische minishovel. Ook TOBROCO-GIANT heeft inmiddels een variant die in het najaar leverbaar is. Het gaat om de zeer stille G2700E die zonder en met cabine te verkrijgen is. Op de GTH was het prototype te bekijken met riekbak. Bram Brosens: 'Deze riekbak, die in eigen beheer is ontwikkeld, kan drie meter stenen uit de straat tillen. Doordat de stenen in de bak gaan rollen, kunnen er meer stenen uit de straat getild worden. Deze is echt anders dan een traditionele tegelriek.' De riekbak komt dit najaar op de markt. Maar TOBROCO-GIANT komt met nog veel meer vernieuwingen. Zoals de gloednieuwe elektrische trilstamper, die vanaf januari 2023 op de markt verschijnt. Of wat dacht je van de grotere takkenklem voor snoeiafval van 150 cm, geschikt voor standaardmachines. Deze is een aanvulling op de bestaande takkenklemmen van 80 cm en 110 cm. En last but not least een zuignap voor het oplichten van tegels in acht verschillende maten, die ook binnenkort beschikbaar is.


De G2700E shovel met speciale tegelriek. Daarop de elektrische trilstamper en trilplaat
De G2700E shovel met speciale tegelriek. Daarop de elektrische trilstamper en trilplaat

De nieuwe elektrische wagens van Garia

Op de GTH heeft Kraakman een eigen zero emissie veld opgesteld met allemaal elektrische machines voor kleine en gemiddelde toepassingen. Nadat Kraakman afscheid nam van de elektrische wagens van Goupil, is het bedrijf met het Deense Garia in zee gegaan. 'Wij hebben deze wagens sinds januari dit jaar in bezit,' vertelt Fons Kellendonk. Het bedrijf maakte de overstap naar de Garia, omdat ze graag met een eigen product de markt op wilden. Het pakt goed uit, volgens Kellendonk. 'We hebben er sindsdien meer verkocht dan verwacht.' De elektrische wagens lenen zich uitstekend voor de binnensteden van grote steden of vakantieparken. Daarnaast werd de BioMant onkruidbestrijder van Mantis getoond, waarvan Kraakman exclusief dealer is geworden in west, midden en zuid Nederland. De samenwerking tussen Kraakman en Mantis werd op de GTH bekend gemaakt.


De elektrische wagens van het Deens Garia wordt sinds begin dit jaar door Kraakman geïmporteerd
De elektrische wagens van het Deens Garia wordt sinds begin dit jaar door Kraakman geïmporteerd

De Wit heeft weer ruimte in zijn hoofd voor innovaties

Van een heel andere orde zijn de handige en soms ludieke innovaties van gereedschappenfabrikant De Wit. Prominent op de stand stond een baakvoet- en rijplaattrekker. Twee dagen voor aanvang van de GTH kwam een klantvraag binnen bij De Wit. Derk-Klaas de Wit: 'De klant vroeg of er een baakvoettrekker kon worden gemaakt, die bestond nog helemaal niet. We hebben diezelfde dag nog drie prototypes ontwikkeld waarvan en één goed was.' Op de eerste dag van de beurs waren er al 50 exemplaren van verkocht. De Wit, die graag nieuwe dingen bedenkt, had tijdens de corona pandemie helemaal geen tijd om zich daarmee bezig te houden. 'We hadden zoals iedereen te kampen met leveringsproblemen, daardoor had ik geen ruimte in mijn hoofd voor vernieuwingen. Ik ben erg blij dat dit nu weer kan,' aldus De Wit.

Om de creatieve en ludieke vaardigheden van De Wit te benadrukken is het plantschepje met flesopener nog noemenswaardig. Met deze schep, die al langer in het assortiment zit, kun je tijdens het scheppen meteen even je flesje bier openen.


Het plantschepje met flesopener van De Wit was een blikvanger op de stand
Het plantschepje met flesopener van De Wit was een blikvanger op de stand

De innovaties van Husqvarna

Bart van Hal van Husqvarna had aardig wat te melden toen De vakbladen vroegen naar het laatste nieuws. 'We hebben een prototype heggenschaar met trillingsdemper die medio volgend jaar op de markt komt,' vertelt Van Hal. Deze accuheggeschaar 522iHD is vergelijkbaar met een 22cc benzine variant. Het werktuig beschikt over een geïntegreerd AV-systeem en bluetooth connectiviteit. Ook nieuw is de uitgebreide klimuitrusting, die Husqvarna in samenwerking met Teufelberger heeft ontwikkeld. Van Hal: 'We hebben de ervaringen bij professionals opgehaald en de uitrusting aan de hand daarvan tot op detailniveau aangepast.' De laatste primeur waren de nieuwe maaidekschijven van de robotmaaier van Ceora, waarmee nu tot 12 millimeter kort gemaaid kan worden. Het model op de GTH is een werkend prototype. 'Deze is pas net een week binnen, maar al wel te bestellen,' aldus Van Hal. 'Greenkeepers hebben al interesse getoond voor dit model.


De klimuitrusting van Husqvarna is in samenwerking met Teufelberger ontwikkeld
De klimuitrusting van Husqvarna is in samenwerking met Teufelberger ontwikkeld

Elektrische fiets met elektrische hakselaar

Op z`n Hollands met de fiets op pad met een elektrische hakselaar. Deze gimmick die tot stand kwam uit een samenwerking tussen Stierman de Leeuw en Eliet had veel bekijks op de GTH. Alhoewel de demonstratie al gauw werd afgebroken door de beveiliging van de beurs; fietsen op het wandelpad kan de bezoekers in gevaar brengen. 'We hebben deze gimmick speciaal bedacht voor de beurs,' vertelt Steven Eusman van Stierman. 'Maar mocht er vraag naar zijn kan deze natuurlijk geleverd worden.' De elektrische fiets is bevestigd aan een los karretje waarop de elektrische hakselaar geplaatst is. De hakselaar van Eliet beschikt over een accu van EGO die in oktober op de markt komt.


De fiets met hakselaar van Stierman de Leeuw/Eliet kan op aanvraag geleverd worden
De fiets met hakselaar van Stierman de Leeuw/Eliet kan op aanvraag geleverd worden

Samenwerking tussen gereedschap en technologie

Met de samenwerking tussen STIHL en ABAX wordt technologie en gereedschap met elkaar gecombineerd. De STIHL connected machinebeheer maakte het al mogelijk om machine gegevens op afstand in te zien. Met de technologie van ABAX kunnen de bos- tuin- en parkmachines en gereedschappen van STIHL nog beter gemonitord worden. Zo weten klanten van STIHL van moment tot moment waar met welke machine gewerkt wordt of wie ermee onderweg is.


Pols voegt de maaiers van Infinicut toe aan assortiment

Pols introduceerde op de GTH het merk Infinicut, dat het bedrijf onlangs aan het importprogramma heeft toegevoegd. Infinicut is gespecialiseerd in elektrisch aangedreven maaiers voor gebruik op hoogwaardige grassportvelden. De maaiers worden ingezet bij meer dan 80% van de Premier League clubs in Engeland alsook op de grastennisbanen van Wimbledon.


De maaiers worden ingezet bij meer dan 80% van de Premier League clubs in Engeland
De maaiers worden ingezet bij meer dan 80% van de Premier League clubs in Engeland

Elektrisch bedrijfsvoertuig van Franse makelij

Ook Etesia was op de GTH beurs aanwezig met een innovatie; het elektrische bedrijfsvoertuig van ETESIA ET-Lander. Deze compacte wagen heeft een lengte van slechts 3,72 meter en is uitgerust met lithium batterijen ( 72V 180 Ah - 13,86Kw) of loodzuurbatterijen (72V 220 Ah - 15,8Kw). Hiermee gaat het voertuig een volledige werkdag mee, zonder geluidsoverlast. De ET Lander kan ladingen tot 1000 kg vervoeren en tot 750 kg trekken. Daarnaast heeft het nog diverse opties, waaronder innovatieve geïntegreerde oprijplaten. Maar denk ook aan een driezijdige kipper met dubbele bediening vanuit de tweezitscabine of met afstandsbediening buiten de wagen. Een ingebouwde omvormer van 2000 Watt en 3,2 Kw piekvermogen maakt het opladen van draagbare accu-aangedreven gereedschappen en het gebruik van bekabelde 230 V elektrische apparaten zoals heggenscharen mogelijk.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER