Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

MBI voegt nieuwe dimensie toe aan sierbestrating

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 13 december 2021
190 sec


Traditionele tuintegel met keramisch design vanaf komend voorjaar op de markt

Met de introductie van Geo Pro Arte voegt marktleider MBI een nieuwe dimensie toe aan de markt voor sierbestrating. Het gaat om een traditionele tuintegel waarbij de toplaag met behulp van een nieuwe technologie voorzien wordt van een keramisch design. Het resultaat: een oersterke, duurzame en makkelijk te verwerken tuintegel met de uitstraling van een keramiektegel, maar goedkoper in aanschaf. Geo Pro Arte is vanaf komend voorjaar te koop.

De tegels worden na aankomst in de nieuwe hal eerst geborsteld, om de poriën te verfijnen en alle losse deeltjes te verwijderen die de hechting van de toplagen zouden kunnen verstoren.
De tegels worden na aankomst in de nieuwe hal eerst geborsteld, om de poriën te verfijnen en alle losse deeltjes te verwijderen die de hechting van de toplagen zouden kunnen verstoren.

Voordat MBI Geo Pro Arte op de markt kon introduceren, is er een lang traject afgelegd. Zeven jaar is er aan de technologie gewerkt. 'Wij vroegen ons af hoe wij stappen uit het keramische proces konden toepassen op beton, om zo een tuintegel te ontwikkelen die simpel te verwerken is, maar ook voor meer toepassingen geschikt is', zo verklaart Alfons Olde Bijvank de aanleiding voor deze nieuwe ontwikkeling. 'Deze nieuwe tegel vult als het ware het gat tussen de bekende kleurechte Geo Steen-collectie en het topsegment Geo Ceramica.'

Alfons Olde Bijvank, manager salessupport bij MBI
Alfons Olde Bijvank, manager salessupport bij MBI
Het opzetten van de nieuwe productielijn betekent een miljoeneninvestering. MBI werkt hierbij samen met Duitse machinebouwers en met Zuid-Europese bedrijven die wereldmarktleider zijn op het gebied van toelevering aan de keramiekindustrie. 'Wij zijn nu de eerste die technieken uit de keramische industrie op deze manier toepassen op beton', zegt de trotse manager. MBI maakt en verkoopt het product nu als enige in Nederland, België en een deel van Duitsland. De productielijn in Kampen dient tevens als uithangbord voor de projectpartners om de techniek achter deze lijn eventueel ook te verkopen in andere landen.

Geo Pro Arte is een tuintegel met keramisch design.
Geo Pro Arte is een tuintegel met keramisch design.
Een nieuw aangelegd terras met Geo Pro Arte-tegels
Een nieuw aangelegd terras met Geo Pro Arte-tegels

Nieuwe hal

De betonnen basis voor Geo Pro Arte wordt op de traditionele manier geperst in de bestaande fabriekshal. De tegel gaat daarna door naar de voorbewerking. Na de wasstraat, die zorgt voor een egale toplaag, wordt een eerste beschermlaag aangebracht en worden de tegels 'geconditioneerd geklimatiseerd', voordat ze naar de nieuwe hal gaan. Deze nieuwe hal lijkt in niets op de oude hal waar de basis wordt gemaakt. Wie de moderne productielijn ziet, zal inderdaad niet direct vermoeden dat daar tuintegels gemaakt worden. Het ziet er allemaal clean en hightech uit. Het hart van de productielijn wordt gevormd door een groot aantal servers, die boven de hal in een aparte ruimte staan en die de digitale techniek aansturen.


De nieuwe productielijn is voorzien van diverse bedieningspanelen.
De nieuwe productielijn is voorzien van diverse bedieningspanelen.

Keramisch design

De tegels worden na aankomst in de nieuwe hal eerst geborsteld, om de poriën te verfijnen en alle losse deeltjes te verwijderen die de hechting van de toplagen zouden kunnen verstoren. Daarna wordt een basisprimer aangebracht, die licht ingedroogd wordt met warmtelampen. Hierna volgt het aanbrengen van het keramische design. 'Het design wordt ook gedrukt op de facetranden van de tegel; dat geeft een mooi beeld bij het afvoegen', vertelt Olde Bijvank. Daarna wordt een eerste laag beschermcoating aangebracht en weer licht ingedroogd.


Keramisch design zorgt voor een fraaie aanblik.
Keramisch design zorgt voor een fraaie aanblik.
De tegel verdwijnt vervolgens in een tunnel, waarin de temperatuur flink omhoog gaat, zodat de lagen met elkaar 'vulkaniseren'. 'Dit betekent dat ze sterk aan elkaar hechten; dat is belangrijk voor dit topproduct', stelt Olde Bijvank. De warme tegel wordt daarna afgekoeld en voorzien van een uv-beschermende coating. Na het passeren van de warmtelampen wordt een tweede uv-coating aangebracht en weer gedroogd. Tot slot wordt de factor 90-eindcoating aangebracht, die zorgt voor een krasbestendige verzegeling van de Geo Pro Arte. 'We hebben dan onze tegel met een keramisch design, maar goedkoper dan keramiek', legt hij uit.

Tijdens het productieproces worden diverse coatings op de tegel aangebracht, waardoor hij goed bestand wordt tegen allerlei invloeden van buitenaf.
Tijdens het productieproces worden diverse coatings op de tegel aangebracht, waardoor hij goed bestand wordt tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Viervoudige beschermlaag

Geo Pro Arte beschikt over een viervoudige beschermlaag tegen weersinvloeden, vloeistoffen, vetten en zuren. De laag is ook een garantie voor kleurbehoud. 'Deze tegel is onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee', legt Olde Bijvank uit. Hij roemt de makkelijke en eenvoudige toepasbaarheid van de tegel. 'Hij is in feite te verwerken als elke andere tuintegel, met als extra voordeel dat er standaard een voeg van ruim 3 millimeter ontstaat.' Olde Bijvank benadrukt dat dit ook voor hoveniers een belangrijk voordeel is, omdat bij deze voegbreedte nagenoeg alle voegmortels gebruikt kunnen worden. 'De Geo Pro Arte is simpel en eenvoudig te verwerken in korte tijd. Je hoeft ook geen ingewikkelde drainagemortels en aanhechtingen aan te brengen, zoals bij keramiek. Als je de kostprijs en verwerkingstijd tegen elkaar afzet, is de consument hiermee goedkoper uit.' Olde Bijvank verwacht dat de prijs per vierkante meter ongeveer 50 euro incl. btw zal worden.


Veertig

Met de introductie van de Geo Pro Arte speelt MBI in op de steeds veranderende vraag in de markt. 'De consument is kwaliteitsbewust en wil iets goeds kopen waar men lang van kan genieten. Ook merken wij dat klanten bereid zijn te betalen voor een product dat goed aansluit op hun wensen.' Bij de marktintroductie komend voorjaar zal het assortiment bestaan uit veertig verschillende tegels en zes formaten. In theorie zijn alle denkbare prints te maken, maar het gevraagde volume bepaalt uiteindelijk of het ook haalbaar en betaalbaar is.


Op deze plaats wordt de digitale print op de tegel aangebracht.
Op deze plaats wordt de digitale print op de tegel aangebracht.

Duurzaamheid

MBI heeft aandacht voor duurzaamheid. Met 13.000 zonnecollectoren en eigen windmolens wekt het bedrijf inmiddels meer energie op dan er verbruikt wordt. De nieuwe productielijn draait volledig op deze groene stroom. 'Wij willen onze voetprint steeds verder omlaag brengen', zegt Olde Bijvank. 'De productie van vol-keramische tegels geeft een hogere CO2-belasting op het milieu dan beton; daarom past deze ontwikkeling perfect in onze toekomstvisie.'

Familiebedrijf

MBI is een echt familiebedrijf, dat in 1945 werd opgericht door Anton van der Meijden. 'Het grote voordeel hiervan is dat de lijnen kort zijn en wij snel kunnen schakelen en beslissen', aldus Olde Bijvank. Het bedrijf is actief in de bouw, infrastructuur en tuinsector. De fabrieken bevinden zich in Veghel, Kampen, Aalst en Nieuw-Lekkerland. In Amsterdam is een showroom en in Kampen een grote showtuin met sierbestrating. De sierbestrating voor de tuin wordt via een netwerk van dealers verspreid.

In de Kampense showtuin van MBI is de collectie van Geo Pro Arte nu al te bewonderen.
In de Kampense showtuin van MBI is de collectie van Geo Pro Arte nu al te bewonderen.

Award-winnaar

Geo Pro Arte is winnaar van de German Design Award 2022. Deze prestigieuze internationale prijs wordt uitgereikt aan nieuwe producten die uitblinken in productdesign.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER