Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Graszodenkopen.nl garandeert scherpe prijzen door hoge efficiëntie en hoog rendement

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, donderdag 23 september 2021
257 sec


'We maken direct aan hoveniers inzichtelijk wat ze verdienen door bij ons te bestellen'

Binnen een jaar na het starten met eigen teelt, telt Graszodenkopen.nl al bijna 60 hectare. 'We willen meedoen aan de top', aldus de ambitieuze eigenaar Marcel Lageman.


Marcel Lageman (35) kwam al vroeg in aanraking met de graszodenteelt toen hij als elfjarige meehielp bij een boer met asperges, viooltjes en graszoden. Deze boer werkte nog op de traditionele, bewerkelijke manier: hij sneed het gras met een handsnijder, daarachter liep iemand met een maatstok om op maat af te snijden. Lageman volgde om op kniekappen de zoden op te rollen. Op het land lagen de rollen verspreid. 'Deze boer deed sporadisch aan aanleg, maar stapte daar op een gegeven moment vanaf. Dat besloot ik toen op te pakken', vertelt Lageman.

Marcel Lageman

Start van het bedrijf

De jongeling schafte een auto aan en startte met de aanleg van gazons. Dat deed Lageman naast zijn opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde aan de hogeschool in Enschede. Na zijn opleiding was Lageman een poosje werkvoorbereider bij een aannemer, maar zijn ondernemersbloed kolkte. In 2012 ging hij voltijd verder met gazons aanleggen, inmiddels onder de bedrijfsnaam Graszodenkopen.nl. 'Na aanleg en vervanging breidde het bedrijf uit met leveren. Al snel volgde een website en moest het bedrijf professionaliseren. Ik was zes dagen in de week weg en vanaf half vijf 's morgens op pad, vaak voor klussen in het westen of midden van het land. 's Avonds deed ik de administratie. Inmiddels zijn er twee medewerkers in vaste dienst gekomen, op kantoor. Lagemans compagnon Robbert Krol, die van oorsprong akkerbouwer is, is verantwoordelijk voor de teelt. In totaal houden twee krachten zich fulltime bezig met de teelt en daarnaast zijn er enkele flexibele krachten. Voor de aanleg werkt het bedrijf ook met een flexibele schil.


Afhaalplein

In 2015 kochten Lageman en zijn vrouw een grote boerderij, met volop ruimte voor de zoden en machines. Op het terrein achter de boerderij staat een tijdelijke kantoorunit. Lageman is van plan om op het terrein een nieuw kantoorgebouw neer te zetten. 'Hiermee kunnen we beter inspelen op service en advies aan de hovenier. Het kantoorgebouw wordt groen en duurzaam, geheel volgens onze bedrijfsfilosofie. Ook past het mooi bij het landschap. Verder willen we een tot de verbeelding sprekend 'afhaalplein' aanleggen, waar hoveniers ook materieel kunnen lenen.


Eigen teelt

Waar voorheen de focus op aanleg lag, is deze meer verschoven naar verkoop en sinds 2020 ook teelt. Graszodenkopen.nl levert door de gehele Benelux, het hele jaar door. Lageman licht kort toe: 'Natuurlijk ziet het gras er door het jaar heen anders uit. Het is nu mooier groen dan in november. Maar in november kan het gras ook gewoon worden gelegd. Als het na aanleg gaat vriezen, schakelt het gras over naar een rusttoestand. Wanneer de temperatuur weer boven de 5 graden uitkomt, groeit het gras weer probleemloos door.'


Extra brede banden onder de trekker voor de reductie van bodembelasting.
'Eigen teelt maakt ons onafhankelijk met het doorvoeren van onze orders en vervoeren van de graszoden', verklaart Lageman. Vorig jaar heeft Graszodenkopen.nl samen met Robbert Krol gezaaid en dit jaar is er geoogst. De meeste graszodentelers die net starten, beginnen met een klein aantal hectare en groeien vervolgens. Maar doordat Graszodenkopen.nl voor een groot deel al was verzekerd van afzet, kon het bedrijf behoorlijk snel doorschakelen om zo een grote teler te worden. Binnen een jaar tijd teelt Graszodenkopen.nl al op bijna 60 hectare.

Graszodenkopen.nl bediende voorheen vooral particulieren, maar wil en kan nog behoorlijk doorgroeien op de zakelijke markt. Hoveniersklanten bieden meer continuïteit omdat ze jaarrond opdrachten opleveren. Particulieren gaan vooral in de tuin aan de slag als het mooi weer is.

In Nijveen liggen enkele percelen op een wat zwaardere veengrond. Lageman laat daar zien hoe er wordt geoogst.
Graszodenkopen.nl heeft graszoden van 40 cm breed en brede graszoden van 58 cm breed. 'Met een brede mat legt men een gazon veel sneller aan. Ze zijn korter en bevatten minder naden. Daar wint men in de aanleg veel tijd mee. Er zijn meerdere leveranciers in Nederland die brede graszoden leveren, maar dat zijn er niet veel. Kleinere orders bevatten meestal smalle zoden. Aan hoveniers leveren we meestal brede zoden.' Bij leveringen aan hoveniers levert Graszodenkopen.nl service met een marge en bemestingsadvies.

Langs de percelen

Al na een paar maanden is gezaaid gras al mooi groen, zo ook een perceel op een zandkop dat Lageman toont en dat dit voorjaar is gezaaid. Als Lageman uitstapt, klingelt er een broodmes in het autoportier. Dat is om zoden te snijden en heeft hij altijd bij de hand. De werktenues bevatten zelfs een speciaal vak waarin een broodmes opgeborgen kan worden.


Het gras ligt er als een biljartlaken bij in de zon. Maar voor sterke zoden moet het wortelpakket nog sterker worden. Dat kost tijd. Lageman knielt en duwt het gras wat opzij: 'Als je goed kijkt, zie je hier en daar nog open plekken. Het gras moet echt een jaar groeien, wil de zode van de kwaliteit zijn die wij wensen.'

Consumenten denken pas aan gras als de zon schijnt, hoveniers leggen jaarrond gazons aan

Vandaag wordt het gras weer gemaaid en wordt het maaisel eraf gezogen om viltvorming tegen te gaan. 'Tegen straatgras mag niet meer worden gespoten. We proberen het gras zo schoon mogelijk te houden, door het gras snel te laten opkomen en vaak te maaien. We kunnen echter niet meer 100 procent straatgrasvrij garanderen. De zoden zijn echter wel zo stevig dat er geen plastic nodig is om ze bij elkaar te houden. Dat doen we met bepaalde grassoortenkeuzes, zoals veldbeemd. Engels raaigras zorgt voor het mooie beeld.'

Verpakkingsmachine

Scherpe prijs door hoog rendement

Machines zijn een grote kostenpost in de graszodenkostprijs. Graszodenkopen.nl zoekt een optimum in de machinecapaciteit om scherpe prijzen aan te bieden. Voor onze neus rijdt de Eco Clipper TM14, die het perceel gaat maaien. Lageman legt uit hoe zijn bedrijf zo efficiënt mogelijk werkt: 'Met 14 m breed is deze maaier de breedste in zijn soort. We werken met machines met een zo hoog mogelijke capaciteit en een zo laag mogelijk brandstofverbruik, zodat we zo duurzaam mogelijk bezig zijn. Doordat de maaimachine zo breed is, rijdt hij weinig sporen en hebben we weinig afval of slechte zoden. De Eco Clipper wordt aangestuurd door een elektromotor, waardoor de trekker minder vermogen nodig heeft om te maaien en het geluidsvolume beduidend lager is. Doordat de machine zo licht is, is de druk op het gras zo laag mogelijk. De machine heeft ook weinig onderhoud nodig. We zijn bezig met een extra maaier. Die komt van pas wanneer je vaker moet maaien maar niet direct kunt beginnen door dauw of regen.' De Eco Clipper TM14 rijdt langs de kant van het perceel vrij langzaam voorbij. Op het grote stuk gaat zijn snelheid omhoog naar 20 tot maximaal 25 km per uur.


Het bestellingen- en facturenoverzicht geeft de hovenier inzicht in zijn grasaankoopgeschiedenis per project

Graszodenkopen.nl heeft ook speciale haspels aangeschaft. 'Deze Fasterholt-haspels zijn langer dan gemiddeld. De langste die wij hebben is 850 meter. Die kun je helemaal uittrekken, daarna wordt hij teruggetrokken. Hierdoor kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld maar 5 mm water te geven, of 10 mm. Bij een traditionele haspel ben je haast gedwongen om minimaal 15 mm te geven, want de haspel kan niet sneller de slang binnentrekken. Nu kunnen we exact de hoeveelheid water geven die we willen. De pomp hoeft daardoor minder lang te draaien en zo zijn we brandstoftechnisch gunstiger uit. Als het erg droog is en we moeten zaaien, kunnen we door een klein beetje water te geven er toch voor zorgen dat het zaad snel gaat kiemen.'

Fasterholt-haspels

Toekomst

In Gasselternijveen liggen enkele percelen op een wat zwaardere dalgrond. Lageman laat daar zien hoe er wordt geoogst met de smalle machine (er is ook nog een brede snijder). Wat zijn Lagemans ambities voor zijn bedrijf? 'We willen meedoen aan de top en uitblinken in service, gemak en kwaliteit. Binnen een paar jaar willen we flink doorgroeien.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER