Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De Aar Hoveniers wint prijs Mooiste Rotonde van Nederland 2019

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, maandag 21 oktober 2019
95 sec


Rijd een rondje door Nederland en wat valt op? De enorme variëteit aan prachtig vormgegeven en mooi onderhouden rotondes. Minimaal driekwart van de rotondes wordt gesponsord en onderhouden door lokale hoveniers. Naast een verkeersmaatregel is een rotonde dus een fantastische etalage voor groene bedrijven.

Edo Post Uiterweer (De Aar Hoveniers) met de trofee van De Mooiste Rotonde 2019
Edo Post Uiterweer (De Aar Hoveniers) met de trofee van De Mooiste Rotonde 2019

Vakblad De Hovenier ging dit jaar voor de tweede keer op zoek naar de mooiste Rotonde van Nederland en we hebben een winnaar! Een jaar lang draagt rotonde Het Wonder van Woerden de titel Mooiste Rotonde van Nederland. Edo Post Uiterweer, directeur van De Aar Hoveniers uit Woerden, ontving de trofee voor de Mooiste Rotonde 2019 op donderdag 17 oktober uit handen van Linde Kruese (redacteur De Hovenier).

Het Wonder van Woerden
De rotonde van De Aar Hoveniers vertelt de legende over 'het wonder van Woerden': tijdens de belegering door de Spanjaarden werd een hongersnood afgewend dankzij een grote hoeveelheid vissen die via de Oude Rijn de stad binnenzwommen. Dwars over de rotonde is met blauw-grijze rijntjes de rivier weergegeven, waarboven een aantal cortenstalen vissen 'zwemmen' in de richting van de stad. De rijntjes zijn zowel een verwijzing naar de rivier de Oude Rijn als naar de baksteen- en dakpanindustrie van Woerden. Het ontwerp is gemaakt door Angela Warmerdam van Ontwerpstudio Angela's Tuinen.

De tekst loopt door onder de video



Visitekaartje
Al twaalf jaar onderhoudt De Aar Hoveniers de betreffende rotonde, die vorig jaar op de schop ging. De rotonde ging van één baan naar twee banen. Dit gaf Post Uiterweer ruimte om extra beplanting toe te voegen. De gemeente Woerden stelde als randvoorwaarde dat de rotonde een visitekaartje moest worden voor Woerden. Daarnaast was biodiversiteit een belangrijk vereiste. 'Daar is rekening mee gehouden in het ontwerp', legt Post Uiterweer uit. 'De beplanting trekt insecten en vlinders aan. Ook is de beplanting groeikrachtig en kan deze tegen zon, hitte en wind. De beplanting heeft verschillende bloeitijden en geeft dus ook 's winters een vrolijk beeld.'

De jury
Uit tientallen inzendingen werd de rotonde Het Wonder van Woerden als beste beoordeeld door een zeskoppige jury, bestaande uit Ard Esselink (Hoveniersbedrijf Harry Esselink), Ben van Ooijen (directeur De Tuinen van Appeltern), Lodewijk Hoekstra (oprichter NL Greenlabel), Danny Lubbers (directeur ingenieursbureau Smitsrinsma), Arie van Hout (landschapsarchitect), Marion van Beuningen (consument en weggebruiker) en Hein van Iersel (hoofdredacteur vakblad De Hovenier). Zij beoordeelden de rotondes op ontwerp en originaliteit. De tweede en derde plaats gingen naar rotondes van De Enk Groen en Golf (Drachten) en De Tuinjuwelier (Panningen).

De Aar Hoveniers wint niet alleen de prestigieuze titel, maar ook een uitgebreide reportage in vakblad De Hovenier, een video over de winnende rotonde en een prachtig plastiek.



Het wonder van Woerden is één van de dertien inzendingen die meededen aan de wedstrijd. Wil je alle deelnemers nog eens terugzien? Dat kan hier.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Willem van den Broek
Thursday 31 October 2019
Mooi artikel en spot on. Wij zouden graag onze BijenBurcht op rotondes plaatsen. Mooi design met functionaliteit die biodiversiteit vergroot. Wij hebben hem inmiddels op verschillende locaties geplaatst. Vaak een buurtinitiatief maar ook een buitentuin voor een kantoor.... www.beeinc.nl ...

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER