Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Klaverwaardige producten en machines op Groentechniek Holland

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 18 september 2019
189 sec


De innovatieprijs Gouden Klavertje Vier van Groentechniek Holland ontving dit jaar een recordaantal inschrijvingen. Het is duidelijk dat het goed gaat met de sector, er wordt volop ontwikkeld en geïnnoveerd. Vakblad Stad + Groen neemt u mee langs een aantal producten en machines die niet zijn genomineerd óf opgegeven voor het klavertje, maar wel noemenswaardig zijn.

Leffert 40
Leffert 40

Elektrificatie

Een van de meest gebruikte woorden tijdens de beurs in Biddinghuizen was ongetwijfeld accu. De elektrificatie van de groensector is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Dit was duidelijk te zien bij veel beursaanbieders én uiteraard in het zero-emissie paviljoen. Daar hebben wij ook het nieuwste elektrische voertuig van Frisian Motors gespot. De Leffert-40 is een voertuig dat zich officieel nog in de testfase bevindt. De eerste gebruikers mogen het gebruik monitoren, en het voertuig zo genezen van eventuele kinderziektes. De Leffert-40 is, zoals alle voertuigen van Frisian, geschikt voor de openbare weg. De topsnelheid is 45 km per uur en het bereik van de accu is 50 tot 60 kilometer. De Leffert FM-40 moet het gat gaan opvullen tussen de normale golfkar en de Leffert FM-50.


Een van de meest gebruikte woorden tijdens de beurs in Biddinghuizen was ongetwijfeld accu

Mobiele stroomvoorziening

In het zero-emissie paviljoen was nog een product dat opviel: een Zeliox high-end-power supply mobiele stroomvoorziening. Voor iedereen die nu nog niets wijzer is: het product is vergelijkbaar met een powerbank. Een populair gadget dat een aantal weken geleden in Biddinghuizen tijdens Lowlands in veel festivaltentjes te vinden was. Biddinghuizen kreeg nu te maken met de hovenierseditie. Waar een powerbank voornamelijk smartphones en telefoonverslaafden redt, redt de Zeliox hardwerkende hoveniers van lege accu's in hun accugereedschap. Uiteraard kunnen niet alleen hoveniers hiermee uit de voeten. Zo had de barista in de GTH Stihl-stand haar koffiezetapparaat erop aangesloten en heeft ze er met gemak honderden koffies mee gezet. De Zeliox is leverbaar in drie formaten.


Ruggedragen accustation

Dit brengt ons direct op het derde product, gloednieuw gearriveerd uit Oostenrijk: het ruggedragen accustation van Makita. In dit accustation gaan vier losse Makita-accu's, zoals je ze kunt vinden in ieder Makita-accugereedschap. Volgens Moniek van de Coevering van Makita heeft dit als grote voordeel dat wanneer er een accucel kapot is je slechts één accu á 95 euro hoeft te vervangen. Je hoeft hierdoor niet langer de hele ruggedragen accu te vervangen. Daarnaast kost het nieuwe ruggedragen accustation 860 euro inclusief vier accu's, exclusief btw. Dit maakt hem significant goedkoper dan de ruggedragen accu's van andere merken waarbij je al gauw uitkomt op zo'n 1200 á 1300 euro. Kortom een fijne ontwikkeling voor hoveniers die op de kleintjes letten.


Ruggedragen accustation van Makita

Ripagreen rugzak

Dit brengt ons op het volgende nieuwe product in rugzakvorm, de ergonomische rugzak voor een Ripagreen onkruidbrander. Deze nieuwe rugzak was te bewonderen op de stand bij Hoaf. Met de rugzak en een volle gasfles kan je zonder belemmeringen en in volle vrijheid twee volle uren onkruidbranden. De rugzak weegt zonder gasfles drie kilo. Normaal gesproken staat de gasfles van de Ripagreen op een gasfleswagentje waarbij je de lans met twee handen bedient. Wat extra fijn is aan de ruggedragen variant is dat de lans nu met één hand bedienbaar is. Dit komt doordat de lans met een elastiek vastzit aan de rugzak. Looman: 'In wezen tilt je rug nu ook een deel van het gewicht van de lans. Een volle gasfles weegt zo'n vijf kilo dus het totale gewicht dat je op je rug draagt valt mee.'


Ripagreen ergonomische rugzak

Nieuwe robotmaaier

Bij de stand van Stierman de Leeuw waren maar liefst vijf nieuwe Duitse robotmaaiers te bewonderen met Italiaans design: Robotik Kress. Ter achtergrondinformatie: Kress is een oude Duitse merknaam van kwaliteitsgereedschappen voor de echte vakman. Deze naam is enkele jaren geleden uit het faillissement opgekocht door een wereldwijde tuin- en parkmachine fabrikant, Positec. Terug naar het heden, Stierman de Leeuw maakte op de GTH bekend dat zij de nieuwe importeur zijn van de Kress-robotmaaiers. Volgens Jurgen Albers, directeur bij Stierman de Leeuw is het grote voordeel van de Kress-maaiers dat de messen niet in het midden zitten. Dit maakt dat de Kress Robotik strakker langs randen op kan maaien. Daarnaast maait de robot volgens Albers efficiënter dan andere robotmaaiers omdat hij niet kriskras maait, maar in patronen met een efficiëntere manier van draaien.


Robotik Kress

E-dumper

Een gloednieuwe elektrische mini dumper op de stand van Altrad trok ook onze aandacht. De e-dumper is smal genoeg voor brandgangen, wat vele achtertuinen bereikbaar maakt. Als je het hebt over toepasbaarheid in de openbare ruimte zou hij niet misstaan op een begraafplaats. De machine kan tussen de graven door manoeuvreren en doordat hij elektrisch is zonder de rust te verstoren. De e-dumper kan ook de hoogte in, dit maakt dat je kan werken met een gesloten container. Er zijn verschillende modellen beschikbaar met een belasting van 500 tot 800 kilo.Altrad elektrische dumper

Swingcosem compact graszaaier

De laatste nieuwe machine die wij toelichten in dit artikel is een professionele graszaaimachine van Coenders Lotumm. Ruud Theelen vertelt me vol enthousiasme over de gloednieuwe pneumatische grasmaaier, de Swingcosem compact graszaaier. De Swingcosem is leverbaar in drie verschillende breedtes: 120, 150 en 180 centimeter. Theelen is naar eigen zeggen overdonderd door de grootschalige interesse in de graszaaimachine op GTH. De machine is al zoveel verkocht in de twee weken dat hij bestaat, dat het moeilijk wordt om dit jaar alles geleverd te krijgen. Aan demo's doet Theelen niet: 'Wij gebruiken een speciale techniek in deze machine die zichzelf bewijst. Als de machine je niet bevalt, dan nemen wij hem terug!'


Swingcosem compact graszaaier
Tot slot nog een kleine foto selectie van de GTH.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER