Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Heptacodium miconioides: bijzonder en bijzonder biodivers

ARTIKEL
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 21 november 2024
152 sec


In de hovenierssector zijn veel planten die tot voor kort onbekend waren bezig met een opmars. Een van de nieuwste aanwinsten voor de Nederlandse tuin is de Heptacodium miconioides, beter bekend als de zevenzonenboom. Deze kleine sierlijke boom, afkomstig uit China, wint snel aan populariteit vanwege zijn late bloeiwijze en opvallende herfstkleuren.


De Heptacodium miconioides komt van nature voor in een klein gebied in Centraal-China. Lange tijd was de plant bijna onbekend buiten zijn natuurlijke leefomgeving, maar dankzij herontdekkingen door botanici in de jaren tachtig heeft de zevenzonenboom zijn weg naar Europa en Noord-Amerika gevonden. Het is een middelgrote, meerstammige struik of boom die een hoogte van 4 tot 7 meter kan bereiken, afhankelijk van de omstandigheden.

Wat de zevenzonenboom bijzonder maakt, is zijn lange bloeiseizoen. In de late zomer, vanaf augustus, produceert hij geurige, witte bloemen die in trossen van zeven staan - hier dankt de boom zijn Nederlandse naam aan. Na de bloei ontwikkelen zich opvallende, rode schutbladeren die in de herfst zorgen voor een tweede spectaculaire fase. Daarnaast verkleuren de bladeren in de herfst naar een warme, geel-groene tint, en de afbladderende schors zorgt in de winter voor extra sierwaarde.

Ons klimaat en onze smaak verandert, dus ook ons sortiment

De hovenierssector kent tal van bomen, struiken en vaste planten die een aantal jaren terug nog compleet onbekend waren en nu ineens in de mode lijken te zijn, denk bijvoorbeeld aan Japans berggras of de Perzische slaapboom. Samen met Olaf Nijenkamp Cash & Carry schrijven wij een serie artikelen op de website van het vakblad De Hovenier waarin we deze relatieve nieuwkomers nog eens aan u voorstellen. Dit keer Heptacodium miconioides ofwel de zevenzonenboom.

Ontwerpen met Heptacodium miconioides

Dolf Houtman van de OntwerpAcademie geeft tips voor gebruik in een tuinontwerp: 'De zevenzonenboom is een grote struik of een kleine boom. Door de matig grove textuur en het compacte bladerdak heeft de boom wel wat ruimte nodig. De stoere en robuuste uitstraling van deze boom vraagt om een grootschaliger of zelfs architectonische ruimte, zoals een binnentuin of een ingesloten parkeerplaats. Als meerstammig exemplaar doet de zevenzonenboom enigszins denken aan een Cornus met de naar beneden hangende takken.
Het grillige patroon van Heptacodium contrasteert sterker tegen een onderbeplanting met een hele fijne textuur. Denk hierbij aan 'aaibare' en ijle 'beweeglijke' soorten als Pennisetum of Stipa.
Vanwege de uitgesproken verticale parasolachtige groeiwijze van de Heptacodium zou ik kiezen voor een onderbegroeiing die je ervaart als een grote groep met een sluitende laag, bij voorkeur in lichtgroene grijstinten om het contrast tussen het lage-lichte en hogere-zware te vergroten.'


Onderhoud en verzorging

Een van de redenen dat de Heptacodium miconioides steeds vaker wordt toegepast, is zijn robuustheid en eenvoudige verzorging. Deze boom gedijt het beste in de volle zon of lichte schaduw en heeft een voorkeur voor goed doorlatende, humusrijke grond. Hij is goed bestand tegen droogte en zelfs tegen stadsklimaat, waardoor hij geschikt is voor stedelijke omgevingen.
De Heptacodium is niet veeleisend wat betreft snoei, maar kan in het voorjaar licht gesnoeid worden om de vorm te behouden of om dode of zwakke takken te verwijderen. Vanwege zijn meerstammige groeiwijze kan hij zo nodig worden teruggesnoeid om een compactere vorm te verkrijgen, wat hem geschikt maakt voor kleinere tuinen. Daarnaast is de zevenzonenboom winterhard en kan hij temperaturen tot -20°C verdragen, wat hem een betrouwbare keuze maakt voor het Nederlandse klimaat.


Bijdrage aan biodiversiteit

Naast zijn sierwaarde draagt de Heptacodium miconioides ook bij aan de biodiversiteit. De nectar van de bloemen trekt bijen en andere bestuivers aan in de late zomer, wanneer veel andere planten al zijn uitgebloeid. Dit maakt de boom een waardevolle aanvulling in tuinen waar ecologie en biodiversiteit belangrijke thema's zijn. Daarnaast bieden de schutbladeren en de kleine, vruchtdragende bessen in de herfst voedsel voor vogels, waardoor de boom ook in het najaar aantrekkelijk blijft voor de lokale fauna.


Toekomst en trends

De veelzijdige zevenzonenboom wordt steeds populairder, mede doordat hij meerdere seizoenen sierwaarde biedt, onderhoudsvriendelijk en klimaatbestendig is. Hij sluit goed aan bij de trend van natuurlijke beplanting, waarbij er aandacht is voor planten die zowel esthetisch aantrekkelijk zijn als een bijdrage leveren aan de lokale biodiversiteit.
Ook de opkomst van meerstammige bomen in tuinontwerpen draagt bij aan de populariteit van de Heptacodium. De boom heeft een bijzondere, open structuur en kan op verschillende manieren worden ingezet, van blikvanger in een kleine tuin tot onderdeel van een grootschaliger landschapsontwerp. Bovendien past hij goed bij de trend van 'vierseizoenenbomen', die in elk seizoen een visuele meerwaarde bieden.


Verkrijgbaarheid

De zevenzonenboom of Heptacodium miconoides is voor hoveniers te bestellen bij Olaf Nijenkamps Cash & Carry.

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER