Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groene grappenmakers verbinden hovenierssector met memes

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 13 juni 2024
115 sec


Het populaire socialmedia-account Hoveniersmemes heeft op Instagram meer dan 12.000 volgers en op Facebook een kleine 7.000. Sinds kort is er ook een TikTok-account. Naast het verbinden van mensen in de sector door ze eens flink te laten lachen, hebben de initiatiefnemers, twee jonge Rotterdamse hoveniers, nog een andere missie met hun kanalen: aan de buitenwereld laten zien hoe leuk het is om hovenier te zijn.


Dit interview vindt online plaats, maar de camera staat uit, want de grappenmakers blijven liever anoniem. Wat ze wel kwijt willen, is dat ze collega's zijn en werken bij een middelgroot lokaal Rotterdams hoveniersbedrijf.

Ontstaan van Hoveniersmemes

Het account ontstond doordat beiden elkaar al regelmatig zelfgemaakte memes stuurden over de dagelijkse praktijk op de werkvloer. Grappige en herkenbare gebeurtenissen staan hierbij centraal. Bijvoorbeeld een klant die je altijd vanachter de luxaflex op de vingers kijkt, hoe je lijf voelt na een week straten, of de nieuwe stagiair die nog geen tulp van een roos kan onderscheiden. 'We zijn collega's, maar werken niet dagelijks samen. Door elkaar memes te sturen, konden we toch samen blijven lachen over ons werk.' De memes werden steeds beter en de heren gingen op zoek naar een kanaal waar ze hun grappen konden delen. Dit bleek er niet te zijn, vandaar dat ze hun eigen memekanaal startten.


Instagram in coronatijd

Het begon in 2020 met een account op Instagram. Vanwege de coronamaatregelen hadden de heren naast hun werk vrij weinig omhanden. In drieënhalf tot vier jaar tijd groeide het account dan ook fors, naar meer dan 12.000 volgers. Later kwam er een Facebook-pagina bij en sinds kort is er ook een TikTok-account. In verband met de enorme groei van de accounts werken ze nu ook samen met Donker Groep - iets waarmee de volgers, gezien de reacties, niet altijd blij zijn. Toch zijn de meeste reacties positief en wordt er volop getagd onder de memes. De heren maken hun eigen memes, maar daarnaast worden er inmiddels ook volop memes ingezonden door volgers. De beste daarvan bevatten een makkelijke en toegankelijke grap, aldus de twee hoveniers. De eigen Rotterdamse humor wordt niet altijd begrepen door de volgers.


De eigen Rotterdamse humor wordt niet altijd begrepen door de volgers

Gesprek aangaan met volgers

Op het Instagram-account is ook regelmatig een Q&A-rubriek (met vragen en antwoorden) en er worden polls gehouden. 'Wij misten weleens het gesprek over hovenierszaken buiten het eigen bedrijf om. Dan volg je soms niet wat er allemaal gebeurt in de sector. Daarom vinden wij het leuk om af en toe vragen te stellen.' Regelmatig gaan de vragen over favoriete gereedschapsmerken, en recent werd op het meme-account aan de volgers gevraagd wat hun favoriete vakblad was. Vakblad De Hovenier eindigde hier met stip op één, met 50 procent van de stemmen. 'We proberen iedereen in de sector aan te spreken, dus houden we verschillende polletjes over diverse onderwerpen.'


Ambitie

De ambitie voor de toekomst is: blijven inzetten op de groei van de kanalen, om het hoveniersvak leuker te maken voor iedereen. Stiekem zouden ze zich ook wel wat meer willen inzetten voor het promoten van groene tuinen, maar: 'We zijn vooral een kanaal voor iedere hovenier.'


De anonieme heren zijn te volgen via @hoveniers_memes op Instagram, Hoveniers memes op Facebook en hoveniers_memes op TikTok.

Meme

Voor iedereen die nu denkt: een meme, wat is dat? Een meme is een grapje of idee dat snel rondgaat onder mensen, meestal via internet, vaak in de vorm van een grappige foto met tekst.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER