Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hotting vond het jammer de gehuurde demo-Orec te moeten inleveren

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, zaterdag 8 juni 2024
259 sec


Klepelen met een loopmaaier

Op de iconische locatie SugarCity, halverwege Amsterdam en Haarlem, ontstond een winkelcentrum/evenementenlocatie. Hotting Groenadvies onderhoudt hier het omringende groen. Het bedrijf klepelt hier met een Orec-loopmaaier het hoge gras en de bermen, ingezaaid met veldbloemenmengsels.

Peter Hotting aan het werk met zijn machine bij SugarCity in Halfweg
Peter Hotting aan het werk met zijn machine bij SugarCity in Halfweg

De vestigingsplaats van Hotting Groenadvies is Lelystad. Hun werkgebied strekt zich uit over de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Bij deze onderneming kan men terecht voor ontwerp en advies, aanleg en onderhoud van tuinen, schoolpleinen, bedrijfsterreinen, boomverzorging, renovatie en sierbestrating. Eigenaar Peter Hotting wilde aanvankelijk een natuurterrein- en beheeropleiding volgen, maar zag daarin te weinig werk. Tijdens het volgen van zijn hoveniersopleiding startte hij al met hovenierswerk.

'Ervaring met het verplanten van grote bomen'

Ingehuurd door een hovenier deed hij onder meer ervaring op met het verplanten van grote bomen in stadsomgevingen, waaronder de voorbereiding van standplaatsen. Het eigen bedrijf was in 1996 opgericht door z'n vader, voor ontwerp en advies. In 2001 kwam Hotting zelf in het bedrijf en in 2006 huurde hij op basis van payrolling zijn eerste personeel in, omdat het bedrijf zich verder ontwikkelde. Momenteel staan er twee hoveniers op de loonlijst van Hotting Groenadvies en biedt het werk aan een aantal zzp'ers.

Vroege start

Ik spreek eigenaar Peter Hotting vrij vroeg in de ochtend. Hij heeft dan net de onderhoudsklus bij een Amsterdams wellnesscentrum bij een hotel uitgevoerd. 'We beginnen daar altijd zeer vroeg,' licht hij toe. 'Want om negen uur verschijnen de eerste saunagasten al buiten. En dan moet ons werk af zijn. We hebben overigens vrij veel hovenierswerk in Amsterdam, zoals rondom hotels en winkelcentra. Het tijdvak waarin we overdag werken, is dus heel ruim.' Hotting kreeg vorig jaar behoefte aan een ruwterreinmaaier. Zo had hij opdrachtgevers die vanwege natuurbeheer het gras pas laat lieten maaien. Dat resulteerde in een lang, taai gewas dat zich bovendien lastig liet opruimen. Ook onderhield dit hoveniersbedrijf graskanten en bloemenweiden en andere plekken om daar lange, taaie grasgewassen (al dan niet) alternerend te maaien. Daarnaast zag Hotting zich geconfronteerd met maaiwerk langs vijvers met vrij steile randen.


Orec-demo's

Hotting vertelt: 'We werken zo veel mogelijk met elektrische machines en gereedschap, maar soms is dat nog niet haalbaar. Ik heb daarom contact gezocht met Van Kats Machines in Lopik, die onder meer dealer is van het merk Orec. Ze adviseerden ons met een klepelmaaier te gaan werken die het gewas heel fijn achterlaat en een mooi maaibeeld heeft. Opruimen, tenzij je een terrein moet verschralen, is meestal niet nodig. Bovendien zorgt klepelen ervoor dat het zaad van uitgebloeide bloemenmengsels op de bodem terechtkomt en daar vervolgens kiemt. Om deze maaiers uit te proberen, leverde Van Kats me twee demo-machines: een Orec-zitmaaier en een Orec-loopmaaier met aandrijving.


'Beide werken met vrij smalle klepels'

'Het bijzondere van deze klepelmaaiers is dat ze beide met vrij smalle klepels werken. Mijn wens was een maximaal inzetbare en stabiele machine. En daaraan voldeed de loopmaaier heel goed. Want bij nader inzien vonden ze het een beetje te link om met die zitmaaier dicht bij de steile randen van vijvers te komen. De loopmaaier zekeren we in zeer steile situaties overigens altijd met een lijn die door een tweede persoon wordt vastgehouden. En wat die demo-loopmaaier betreft? Die beviel ons zo enorm goed, dat we het jammer vonden hem weer bij Van Kats te moeten inleveren. Gelukkig leverde deze Orec-dealer vrij snel een nieuwe machine met een werkbreedte van 80 centimeter die ik verlangde.

Geschikt voor extreme gebieden

Extreme gebieden

Het blijkt om de Orec HR812-klepelmaaier te gaan die Hotting aanschafte. De machine is door de Japanners gebouwd voor inzet in extreme gebieden. Dat is in vele situaties die voor 'normale' klepelmaaiers onbegaanbaar zijn. De prospectus schrijft over ongecultiveerd land, wegbermen, struikgewas, bosachtige gebieden, looppaden en braakliggend terrein. Hotting heeft zelf de ervaring opgedaan dat je er zelfs braamstruiken van een meter hoog gewoon mee kunt klepelen: 'We huppelden er met de machine gewoon doorheen,' glimlacht hij hieraan terugdenkend. 'En ook twee meter hoog riet levert voor deze machine geen enkel probleem op. De machine verpulvert het.' Orec-klepelmaaiers beschikken over een verticaal en horizontaal verstelbare stuurboom door middel van een handbediende hendel. De achterwielen hebben 16" x 7,00" - 8 tractorprofielbanden. Dat garandeert een optimale grip op elk terrein. De 155 kilo wegende machine met een gelast stalen maaidek staat vóór op twee zwenkwielen.


Lange gewassen leveren ook geen problemen op

Specificaties Orec HR812

- 10,9 pk (8,0 kW) Honda GX340-motor
- Inhoud brandstoftank: 6,1 l
- Maaibreedte: 80 cm
- Met 46 Y-klepels
- Gelast stalen maaidek
- Maaihoogte van 50 tot 110 mm
- Maaihoogte centraal verstelbaar
- 3 versnellingen vooruit (0,94/1,96/3,45 km/u)
- 1 versnelling achteruit (0,94 km/u)
- Onafhankelijke remmen op beide wielen
- Afmetingen (lxbxh): 164 x 94 x 93 cm

De stuurboom is verstelbaar


Bloemenweiden

Hotting gebruikt de Orec HR812-klepelmaaier onder meer bij verschillenden bedrijfsterreinen en bij SugarCity in Halfweg. Dit betreft een fantastisch nieuw winkelcentrum en evenementenlocatie met veel groen, vijvers en hellingen. De contouren van de voormalige CSM-suikerfabriek zijn hier nog steeds zichtbaar. Je treft er bloemenweiden die schraal moeten blijven, en verschillende stroken en randen die Hotting Groenadvies allemaal onderhoudt. 'Totaal ongeveer een hectare. En we onderhouden ook hellingen en boomspiegels. En dat gaat prima met deze loopmaaier,' vult hij aan. 'Je kunt één wiel van de machine afremmen om zo de bochten gemakkelijk te nemen. Daarnaast heeft mijn machine ook een sperdifferentieel. Wel moeten we ervoor oppassen dat we de machine niet continu te lang te schuin houden, want dan kan namelijk de oliesmering van de benzinemotor in het gedrang komen. De Orec HR812 H is hier niet speciaal voor gebouwd; dan kom je op een grotere en duurdere categorie machines uit.'


Langs vijvers en voor bloemenweiden

Onderhoud

Over het onderhoud van zijn Orec-loopmaaier zegt Hotting: 'Qua motor is dat vrij standaard: goed het olieniveau en de brandstof in de gaten houden. En bij droog weer moeten we goed opletten dat het luchtfilter zo stofvrij mogelijk blijft. Schade aan de Y-klepels heb ik nog niet gehad. Dat zou onbalans in de klepelrotor kunnen veroorzaken met meer schade aan de benzinemotor tot gevolg. De extra set van vijftig klepels die ik erbij kocht, ligt nog steeds in mijn magazijn, nadat we er een seizoen mee geklepeld hebben. Overigens tikken we zelfs de bodem bewust wel eens open, om de ontkiemingskansen van zaden te vergroten. Ik ben zeer tevreden over mijn aankoop en ik noem het een vrij lichte machine met een hoge capaciteit die breed inzetbaar is; ook een subtiele machine die verhoudingsgewijs met veel kleine klepels werkt. Daardoor is hij ook voor het fijnere werk dat we uitvoeren, zeer geschikt.


Lozeman Import en Orec

De onderneming is een echte tuinmachinespecialist die zich richt op de import, distributie en verkoop van diverse A-merken tuinmachines voor de Nederlandse, Belgische en Duitse markt. Al vanaf 1992 is Lozeman Import de exclusieve importeur van de Orec-ruwterreinmaaiers in Nederland. Sinds 2021 is Lozeman ook de Orec-importeur voor België. Verkoopadviseur Bob Heezen vertelt: 'Het Japanse Orec bestaat al sinds 1948 en exporteert zijn producten al ruim 35 jaar naar Europa. De grasmaaiers hebben een reputatie opgebouwd als zijnde zeer robuuste, sterke producten met een uitstekende grip. Orec is specialist in het ontwerpen en construeren van maaiers voor gebruik op moeilijk terrein. Deze machines worden voornamelijk ingezet voor het maaien van steile hellingen, zeer onregelmatig terrein of hoog gras. Verder importeren we, naast Orec, een uitgebreid assortiment tuinmachines voor hoveniers, groenvoorzieners, gemeenten, recreatiebedrijven, kwekerijen, agrariërs en particulieren. Zo zijn we ook de exclusieve importeur van bijvoorbeeld Ferrari, Gianni Ferrari, Grasshopper, Remarc, Tym-tractoren en Loma-aanbouwwerktuigen. Elk van deze merken heeft een uitgebreid dealernetwerk. Onze dealers leveren de machines aan eindklanten en voorzien hen van advies en onderhoud.' Terugkomend op Orec zegt Heezen: 'Van dit Japanse merk leveren we een groot assortiment klepelmaaiers, tuinfrezen, ruwterreinmaaiers en zit-, helling-, loopmaaiers en tweewielige tractoren. Er staan er zo'n 25 op onze site. <(>>> redactie link naar www.lozeman.nl)> Heb je een lastige klus? Dan haal je met onze Orec een krachtpatser in huis!'

De Orec HRC-klepelmaaier staat op rupsbanden
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER