Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Column: Goed nieuws!

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mark Vlasman, maandag 20 mei 2024
77 sec


Als ik door het nieuws blader word ik daar niet altijd blij van. Alarmerende berichten over klimaat en natuur rollen over elkaar heen, om nog maar te zwijgen over de rest van het nieuws. Maar afgelopen maandag scrolde ik door nu.nl en kijk! 'Steeds meer Nederlanders kiezen er bewust voor de tuin te vergroenen'. Mooi zo!

Mark Vlasman
Mark Vlasman

Het is een trend die jaren geleden werd ingezet, maar nu lijkt er schot in de zaak te komen. Vorig jaar maart vierden wij ons twintigjarig jubileum als hoveniersbedrijf en in die tijd is er inderdaad veel veranderd. In het begin moest ik praten als Brugman om een boom in de tuin te mogen tekenen. Klanten kregen als vanzelf het angstbeeld van die veel te grote berk in die te veel te kleine tuin. Na wat toelichting over de verschillende groottes van bomen en wat het met de uitstraling van je tuin kan doen, mits op de juiste plaats, werd er gelukkig toch vaak mee ingestemd.

Ook de oppervlakte die beplant mag worden hebben we groter zien worden. Maar de grootste winst is waarschijnlijk dat de angst voor onderhoud heeft plaatsgemaakt voor waardering voor wat groen doet. Waardering voor groen en insecten, maar ook waardering voor water in de tuin en schaduw.


Ik ben begonnen met hovenieren omdat ik affiniteit heb met natuur. Niet vanwege mijn diepe voorliefde voor een 1x1m betontegel

Water willen we niet meer alleen maar snel de tuin uit werken, en jaarrond in de zon zitten blijkt ook niet alleen maar leuk. De redenen daarvan even daargelaten, word ik wel blij van meer groen. Ik ben begonnen met hovenieren omdat ik affiniteit heb met natuur. Niet vanwege mijn diepe voorliefde voor een 1x1m betontegel of voor een stapelelement van 60x15x15cm, zwart...
Wat me opvalt is dat vooral de wat jongere klanten vragen om meer groen. Dertigers zeg maar. Mag zelfs ten koste gaan van een groot terras. Ook wat organischer vormen worden gewaardeerd, het mag allemaal wat natuurlijker. Omdat het bijdraagt aan een betere gezondheid, volgens nu.nl.

Meer waardering voor groen in de tuin. Het is niet alleen maar een nieuwsbericht waar ik blij van word, het is zelf ook goed nieuws. Want meer groen is gezond; en daar word je toch echt blij van.


De auteur

Mark Vlasman is hovenier en mede-eigenaar van Florissant Tuinen in Oosterhout.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER