Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe gazonzaadlijn moet hovenier ontzorgen

ADVERTORIAL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
René de Munnik, maandag 29 april 2024
135 sec


Als je als hovenier een gazon gaat aanleggen of een bestaande grasmat wilt renoveren, is een aantal zaken belangrijk. Het begint met kwalitatief hoogwaardig graszaad en het juiste mengsel van soorten, afgestemd op het gebruik en eventuele bijzondere groeiomstandigheden. Een kiemversnellende zaadcoating helpt om de verwachtingen van klanten beter te kunnen managen. En uiteraard wil je zo min mogelijk graszaad overhouden, maar ook niet tekortkomen. Dus is het makkelijk dat je met verschillende verpakkingsgroottes het in of door te zaaien oppervlak vrij nauwkeurig kunt benaderen.


'Wat dat betreft, willen we met onze nieuwe professionele graszaadlijn vooral hoveniers ontzorgen', zegt Job Steunenberg, manager begroening bij zaaizaadbedrijf Advanta Seeds. 'Graszaad koop je op elke hoek van de straat, maar garanties qua herkomst en prestaties heb je veelal niet. Het laatste wat wij willen, is dat klanten teleurgesteld zijn of onnodig veel nazorg aan een project overhouden. Daarom steken wij in op 100 procent Oranjebandmengsels, louter samengesteld uit grasrassen die onder Nederlandse omstandigheden zijn beproefd en die worden aanbevolen in en door de Grasgids, de "consumentengids" van de graszaadsector. Zo kun je ervan op aan dat je te allen tijde werkt met de nieuwste en best presterende rassen qua zodedichtheid, bladfijnheid, ziekteresistentie, droogtetolerantie, traagheid van groei, kleur en maaibeeld.'

Oogt als graszode

Voor nieuwe aanleg voorziet de graszaadlijn van Advanta in oplossingen voor speelgazons, siergazons én een gazonoplossing voor moeilijke plekken, zoals schaduwrijke en droge plekken. Steunenberg: 'Visueel doet ons Ravot-speelgazon niet onder voor een bezode mat. Het aandeel van 45 procent roodzwenk zorgt voor een even dichte en fijnbladige zode. Door de combinatie met 55 procent Engels raai en veldbeemd is het gras bovendien robuust en sterk; een robbertje stoeien of andere intensieve betreding verdraagt het dan ook met gemak. Wij classificeren het als een multifunctioneel gazon voor de veeleisende gebruiker, met snelle vestiging en relatief makkelijk onderhoud.' Als de voorkeur uitgaat naar een echt sfeer- of siergazon, dus als de esthetische waarde belangrijker is dan de gebruikswaarde, komt Extenso in beeld. Hierin domineren traag groeiende roodzwenken en veldbeemd; Engels raaigras zit er niet in. Het resultaat is een fraaie zomer- en winterkleur en een lagere maaifrequentie. Tegelijkertijd is het ook de aangewezen samenstelling voor de inzaai van schaduwrijke en droogtegevoelige plaatsen; denk aan gazons met veel bomen en struiken rondom, die vocht wegtrekken en zonlicht tegenhouden. De soorten in Extenso hebben de beste tolerantie voor deze moeilijke groeiomstandigheden.


Klimaatbestendiger gras

Voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt en tussentijds herstel van alle gazons is het speciaalmengsel Recover 2 Tetra bedoeld; dit bevat 60 procent Engels raaigras. 'Je kunt daar in het vroege voorjaar al mee starten, omdat een substantieel deel van het Engels raaigras tetraploïde is. Dat kiemt al bij lagere bodemtemperaturen en kan door zijn groeikracht de concurrentie met de bestaande zode uitstekend aan', legt Steunenberg uit. 'Door de betere stresstolerantie en het grote herstelvermogen groeit het gras ook onder droge en/of zoute omstandigheden net even wat langer door. Je maakt de mat daarmee klimaatbestendiger.' Alle mengsels in Advanta's nieuwe gazonlijn zijn geschikt voor robotmaaien en inzetbaar op alle grondslagen. De zaden zijn omhuld met de Headstart Gold-coating; deze innovatieve zaadbehandeling met een op biostimulanten en nutriënten gebaseerde werking vergroot de slagingskans van alle zaaiprojecten. Zie het maar als graszaad met een ingebouwde voorsprong, dat zich sneller en gelijkmatiger vestigt, aanzet tot meer scheut- en wortelgroei en uiteindelijk resulteert in vitaler gras.


In drie doseringen beschikbaar

Alle drie gazonmengsels zijn bij de regionale Advanta-dealer verkrijgbaar in verpakkingen van 1,5 kg, 5 kg en 15 kg. De kleine handzame verpakkingen lenen zich goed voor gebruik in kleine tuinen en stroken en voor bijzaaiwerk. De grotere eenheden zijn handig voor de omvangrijkere klussen; eventuele restanten laat je achter bij de klant om nog wat te kunnen nazaaien waar nodig. Op het verpakkingslabel staan de aanbevolen zaaidichtheid en tips en tricks voor het mooiste resultaat.


www.advantaseeds.nl

De nieuwe gazonzaadlijn van Advanta voor professionele tuinaanleg

RAVOT: 30% Engels raaigras, 25% veldbeemd en 45% roodzwenk
EXTENSO: 75% roodzwenk en 25% veldbeemd
RECOVER 2 TETRA: 60% Engels raaigras, 25% veldbeemd en 15% roodzwenk


Link QR-code of vermelden: www.advantaseeds.nl/graswijzer


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER