Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wat is er precies veranderd in de nieuwe cao voor het hoveniersbedrijf?

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
ONDERNEMEN
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 22 februari 2024
62 sec


Teksten van de nieuwe cao Hoveniers is beschikbaar

Vorig jaar is er lang en uitvoerig gediscussieerd over de nieuwe cao voor de hovenierssector. Net voor 2024 kwam deze rond, de teksten zijn sinds deze week publiek toegankelijk. De nieuwe cao, die een looptijd heeft van 15 maanden, introduceert een reeks verbeteringen voor de werknemers in de sector.


Financieel

De meest bediscussieerde veranderingen is de loonsverhoging van 8%, die over de looptijd van de cao zal worden verdeeld. Daarnaast is er voor de lagere loonschalen - specifiek schalen 1 tot en met 3 - een extra trede toegevoegd, waardoor werknemers sneller in aanmerking komen voor loonsverhoging.


Reiskosten

Op het gebied van reiskostenvergoedingen zijn er ook verbeteringen doorgevoerd. Vanaf 1 juli 2023 wordt de vergoeding verhoogd naar €0,21 per kilometer, en dit bedrag zal per 1 januari 2024 verder stijgen naar €0,22 per kilometer. Bovendien wordt de staffel afgeschaft, waardoor werknemers vergoed krijgen voor de werkelijk gereden kilometers, met een maximum van €5 per dag.


Consignatievergoeding

De consignatievergoeding, een vergoeding voor werknemers die oproepbaar zijn buiten hun normale werkuren, zal stijgen van €7,50 naar €10 per dag.


Bijbeunen

Een andere belangrijke toevoeging aan de cao is de mogelijkheid voor werknemers om nevenwerkzaamheden te verrichten, tenzij er gegronde redenen zijn waarom dit niet redelijk zou zijn.


Vertrouwenspersoon

Om een veilige werkomgeving te garanderen, wordt er een vertrouwenspersoon aangesteld voor meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Dit onderstreept het belang dat de sector hecht aan het welzijn van zijn werknemers. De vertrouwenspersoon is bereikbaar bij Stigas
onder telefoonnummer 085 – 0440700.


Scholing

Verder wordt de toegang tot scholings- en subsidieregelingen via Colland Arbeidsmarkt (www.collandarbeidsmarkt.nl) verbeterd, wat werknemers meer mogelijkheden biedt voor professionele ontwikkeling.


Seniorenregeling

Tot slot introduceert de nieuwe cao een seniorenregeling die werknemers vanaf 60 jaar de mogelijkheid biedt om 80% te gaan werken (een dag minder) tegen 90% van het salaris. Dit biedt oudere werknemers flexibiliteit in de aanloop naar hun pensioen.


Tekst van cao zijn hier beschikbaar.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Jan Bent
vrijdag 23 februari 2024
Wil men werken bij derden (bijbeunen) moet dit ten alle tijde vooraf gemeld worden bij de werkgever. Zie artikel 11, lid 1

Lid 1 Werknemer meldt bij de werkgever indien hij werkt of gaat werken bij derden. Werken bij derden is in beginsel toegestaan, tenzij de werkgever een objectieve rechtvaardigingsgrond heeft om dit af te wijzen.
Redactie - De Hovenier/Stad+Groen
maandag 26 februari 2024
Goede toevoeging Jan! Inderdaad (bijbeunen) wél ff vooraf melden bij je werkgever.

In kader van bijbeunen dit eerdere artikel ook nog wel interessant: https://www.vakbladdehovenier.nl/article/40871/beunen-voor-hoveniers-niet-langer-te-verbieden

Groeten,
Willemijn

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER