Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Ultiem gazonmengsel voor schaduwrijk succes!'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ellen Heesen, dinsdag 2 januari 2024
132 sec


DSV zaden introduceert het vernieuwde EUROGRASS Silhouette-gazonmengsel, speciaal voor schaduwrijke gebieden

Een speciaal graszadenmengsel voor schaduwrijke omgevingen wordt aanbevolen, omdat gras juist daar specifieke uitdagingen ondervindt die anders zijn dan in zonnige plaatsen. 'Maar deze uitdagingen veranderen,' zegt Steven Wiersema, productmanager van DSV zaden. 'Daarom hebben wij ons schaduwmengsel EUROGRASS Silhouette vernieuwd.'

Productmanager Steven Wiersema op de demovelden van DSV zaden
Productmanager Steven Wiersema op de demovelden van DSV zaden

'Door een grasmengsel te kiezen dat specifiek is ontworpen voor schaduw, kun je ervoor zorgen dat het gras beter gedijt in deze omstandigheden.'

Veelzijdig schaduwmengsel

'De nieuwe Silhouette is ontstaan uit een driejarige proef op gebied van schaduwmengsels,' zegt Wiersema. 'Daarbij hebben wij enkele tientallen verschillende mengsels uitgebreid getest en ze beoordeeld op zodedichtheid, geschiktheid van de samenstelling op kleur en bladfijnheid. Met de nieuwe inzichten van deze proef kwam de vernieuwde samenstelling telkens als beste naar voren.
'Silhouette is een veelzijdig schaduwmengsel. We hebben dit mengsel samengesteld met grassoorten die goed gedijen in relatief donkere stukken in parken en tuinen. In schaduwrijke gebieden kunnen bomen en struiken concurreren met gras voor voedingsstoffen in de bodem. Onze specifieke soorten en rassen in Silhouette zijn beter aangepast aan deze concurrentie. Ook is er in de schaduw vaak een hoger vochtigheidsniveau omdat de zon minder direct op de grond schijnt. Grassoorten kunnen dan gevoeliger zijn voor schimmelziekten in deze vochtige omstandigheden. Het Silhouette-schaduwmengsel bevat juist rassen die beter bestand zijn tegen het feit dat ze minder zonlicht krijgen.'


Deschampsia: een unieke grassoort

Het EUROGRASS Silhouette-mengsel combineert enkele unieke grassoorten. Wiersema: 'Het veldbeemd zorgt als eerste voor een duurzame en winterharde grasmat. Deze vullen wij aan met het ras Regenerate rietzwenk, die een erg mooie, dichte zode vormt en zeer goed tegen vocht en ook droogte kan. Bijvoorbeeld bij schaduw onder bomen, waar de boom veel vocht wegtrekt uit de grasmat. Als laatste zit er een groot deel Deschampsia in het mengsel. Deze soort scoort echt super in de schaduw. Deschampsia samen met rietzwenk is ook onaantrekkelijk voor vraat van onder andere ganzen. Deschampsia is uniek, doordat wij een van de weinigen zijn in Nederland die Deschampsia kunnen aanbieden in een mengsel.'


'De unieke combinatie van de twee ruwere grassoorten Deschampsia en Regenerate rietzwenk maakt het mengsel enorm veelzijdig inzetbaar'

Extreem schaduwtolerant voor multifunctionele inzet

Deschampsia is dus zeer schaduwtolerant, waardoor in natte en donkere omstandigheden nog steeds een mooie grasmat kan blijven bestaan. 'Het mengsel kan daardoor prima ingezet worden op schaduwrijke plekken zoals parken, begraafplaatsen en gazons,' aldus Wiersema. 'En natuurlijk op plekken waar een grasmat is, maar ook waar last is van ganzen zoals op vliegvelden. Hier is het dan juist weer belangrijk om de grasmat zo ónaantrekkelijk mogelijk te maken voor ganzen en daarmee de veiligheid te vergroten,' lacht Wiersema.


Kom naar De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg van 9-11 januari 2024

Wilt u het mengsel Silhouette 'live' zien? Het mengsel is genomineerd voor de Innovatie Award, categorie Groene Inrichting.
Wij staan op De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg van 9-11 januari 2024, stand 343. U kunt ook uw stem uitbrengen voor Silhouette via deze link: https://www.groenesector.nl/innovatie-awards/.
Wiersema geeft graag nog extra tips voor de verzorging van een gazon in de schaduw:
- Kies het juiste graszaad: gebruik een schaduwgrasmengsel dat is ontworpen voor minder zonlicht. Deze mengsels bevatten vaak grassoorten die beter gedijen in schaduwrijke omstandigheden, zoals de Silhouette dus.
- Houd het gras op een optimale hoogte, meestal tussen de 6 en 8 centimeter. Het helpt om het gras gezond te houden en concurrentie met schaduwrijke omgevingen aan te gaan.
- Voed het gras met een gebalanceerde meststof om ervoor te zorgen dat het voldoende voedingsstoffen krijgt, vooral in gebieden waar bomen en struiken concurreren om voedingsstoffen.
- Verbeter de bodemstructuur door periodiek te beluchten. Dit helpt de lucht, water en voedingsstoffen beter door de bodem te laten circuleren.
- Let op met water: schaduwrijke gebieden kunnen vochtiger zijn, maar zorg ervoor dat het gras niet te nat blijft. Te veel vocht kan schimmelziekten bevorderen. Geef het gras diep water als dat nodig is.
- Verwijder bladeren en takken. Dit voorkomt dat ze een dikke laag vormen op het gazon, waardoor licht en lucht niet bij het gras kunnen komen.


Het mengsel EUROGRASS Silhouette bevat 'Deschampsia': deze soort scoort echt super in de schaduw
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER