Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Europese Commissie verlengt toelating glyfosaat met tien jaar door besluiteloosheid Europese lidstaten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 16 november 2023
41 sec


Vandaag, donderdag 16 november, is bekend geworden dat de Europese Commissie de toelating van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat verlengt met 10 jaar. Dit besluit volgde op de besluiteloosheid van de Europese lidstaten in de Europese Commissie.


Bij de nieuwe stemming over toelating van glyfosaat onthield een meerderheid van de lidstaten zich van stemming. Hieronder behoorde ook Nederland. De Europese Commissie moest echter voor 15 december een besluit nemen omdat op die datum de toelating van het middel afloopt.

Ook Nederland onthield zich van stemming

Demissionair landbouwminister Piet Adema weigerde tot twee maal toe tegen verlenging te stemmen vanwege een tegenstelling in zijn kabinet. In 2019 was een vergelijkbare situatie, ook toen onthielden veel lidstaten zich van stemming waardoor het middel een nieuwe verlenging kreeg. Toen ging het om een vijfjarige verlening. Ditmaal gaat het om tien jaar.


Glyfosaat in de tuin

Als onkruidbestrijdingsmiddel in de tuin of openbare ruimte is glyfosaat eigenlijk niet meer terug te vinden. Sinds juli 2022 zijn door afspraken van tuincentra glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddelen niet meer beschikbaar voor de consumentenmarkt. Opmerkelijk is dat de merknaam Roundup nog wel veelvuldig wordt gebruikt bij consumentenproducten. Deze onkruidbeschermingsmiddelen zijn dan veelal op basis van een andere werkzame stof zoals perlagonzuur.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER