Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Waterbeheer in je tuinontwerp

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 13 oktober 2023
92 sec


Waterbeheer is een essentieel onderdeel van een doordacht en duurzaam tuinontwerp. Het houdt rekening met het regenwater dat in de tuin valt en zorgt ervoor dat dit water efficiënt wordt benut. Het doel van waterbeheer in de tuin is niet alleen het voorkomen van wateroverlast, maar ook het creëren van een gezonde en duurzame buitenruimte waarin regenwater een waardevolle bron is die bijdraagt aan een groenere en meer milieuvriendelijke leefomgeving.

Plaatsen van een Hydroblob
Plaatsen van een Hydroblob

Staptegels

Staptegels in grind, gras of zand creëren niet alleen en visueel aantrekkelijke combinatie, maar zorgen ook voor een efficiënte waterafvoer. Om op een natuurlijke manier over het pad te kunnen lopen, is het belangrijk dat de tegels op de juiste onderlinge afstand worden geplaatst. We adviseren om de kern van elke staptegel op ongeveer 60 centimeter van elkaar te plaatsen. Laat je creativiteit de vrije loop bij het combineren van verschillende vormen, kleuren en materialen.


Staptegels

Strook grasbetontegels

Het plaatsen van een strook grasbetontegels kan ook een aanzienlijk verschil maken in tuinen waar het afvoeren van regenwater een uitdaging is. Deze tegels zijn speciaal ontworpen met openingen of cellen waardoor regenwater de kans krijgt om rechtstreeks in de bodem te zakken. Door de open gaten van de tegels te vullen met beplanting, grind/split of schelpen geef je op een eenvoudige manier een gevarieerde uitstraling aan de tuin.


Door de open gaten van de tegels te vullen met beplanting, grind/split of schelpen geef je op een eenvoudige manier een gevarieerde uitstraling aan de tuin

Afwatering op het terras

Waterdoorlatende of waterpasserende tegels zijn goede keuzes om overtollig water op het terras te voorkomen. Tuinvisie heeft verschillende opties in het assortiment zoals de stenen en tegels van Geostone of Ceramidrain.


De Geostone stenen zijn waterdoorlatende stenen en nemen water op door de poreuze bovenlaag van de steen. De Geostone-steen voldoet aan de waterdoorlatendheid van minimaal 540 liter per seconde per hectare. De constructie van de steen is optimaal door een filterende deklaag, waardoor het grondwater schoon en de natuurlijke waterkringloop intact blijft.

Ceramidrain
Ceramidrain
De Ceramidrain is een waterpasserende tegel die dankzij de unieke samenstelling regen kan opvangen, bufferen én laten infiltreren in de grond. De Ceramidrain is een keramische tegel van 16 mm dik met een onderlaag van kunststof. Deze onderlaag heeft een open structuur en een watercapaciteit van maar liefst 22 liter per m².

Plaatsen Hydroblob

Tevens een goede keuze is de Hydroblob. Het functioneert als een drainageblok en is gemaakt van 100% steenwol met worteldoek eromheen. Plaats naast een rij tegels een afwateringsgoot met daaronder een Hydroblob. Verder is er ook een infiltratieput beschikbaar. De Hydroblob zit dan lijnrecht onder de zichtbare put en is voorzien van een verzinkt rooster. Deze wordt vaak onder een buitenkraan geplaatst.


Tuinvisie biedt de expertise en materialen om regenwater goed te kunnen beheren in elk tuinproject. Voor meer informatie ga naar www.tuinvisie.nl/tuin-van-de-toekomst.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER