Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Kunstgras verovert een duurzame plek in de tuin'

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, woensdag 7 juni 2023
195 sec


LimeGreen ONE DNA-kunstgras bestaat uit één grondstof voor eenvoudige recycling

Hoveniers maken dag in, dag uit de mooiste tuinen, speelplekken en schoolpleinen. Naast esthetiek wordt functionaliteit actueler, zoals klimaatbestendigheid, maar ook duurzaamheid. Bij kunstgras groeit langzamerhand het besef dat we ook verantwoordelijk zijn voor de eindbestemming van oud kunstgras. LimeGreen werkt mee aan een duurzame oplossing met ONE DNA-kunstgras. Dat bestaat uit slechts één grondstof, waardoor het makkelijk en hoogwaardig te recyclen is. Hoveniers kunnen end-of-life ONE DNA-kunstgras op relatief korte afstand kosteloos naar een innamepunt brengen voor recycling.


Kunstgras neemt al decennialang een plaats in in de openbare ruimte, maar ook in tuinen en op speelplekken en schoolpleinen. Het is simpelweg een van de vele mogelijke elementen, naast houtbouw, sierbestrating, halfverharding, speeltoestellen en levende elementen, zoals natuurgras, planten en bomen. Het vormt een oplossing op plaatsen waar natuurgras lastig groeit of die intensief betreden worden. Het is onderhoudsextensief en is een waterdoorlatend alternatief voor verharding. Wat dat betreft, is er niets nieuws onder de zon. Wat wel verandert, is de bewustwording van de particulier en de hovenier als het gaat om duurzaamheid. Kunstgras is prima, maar wat gebeurt ermee als het weg moet omdat het versleten is?

Recycling is groeiende trend

Jasper Eppingbroek, directeur van LimeGreen, verklaart: 'Je kunt de trend van duurzaamheid doortrekken van de openbare ruimte naar particuliere tuinen. Steeds meer hoveniers vragen zich daardoor af wat er aan het eind van de levensduur gebeurt met de producten die ze verwerken. LimeGreen heeft daar een duidelijk en duurzaam antwoord op.'
Het is algemeen bekend dat kunstgras bestaat uit meerdere grondstoffen, voor de grassprieten (vezels), de mat (backing), het doek en de coating, en daarnaast ook uit invulzand, wat recycling moeilijk maakt. Vergelijk het met een auto, die eveneens bestaat uit veel verschillende grondstoffen. Het grootste deel daarvan is zo kostbaar, dat er een complex, maar lonend recyclingproces voor bestaat. Auto's die aan het eind van hun levensduur zijn, worden helemaal uit elkaar gehaald, waarna de gescheiden materialen en grondstoffen kunnen worden hergebruikt.
Kunstgras voor tuinen komt bijna nooit bij een recyclingbedrijf terecht, ook al zijn daar wel mogelijkheden voor. Gelukkig zijn er in Nederland al merken actief bezig om te zorgen dat er zoveel mogelijk oud kunstgras wordt ingezameld en bij GBN verwerkt, zo nodig na een intensief scheidingsproces, zoals bij de recycling van end-of-life auto's. Zo belandt het kunstgras niet op de stort.


Meerdere grondstoffen

Eppingbroek: 'Omdat eigenlijk al het kunstgras behalve ONE DNA uit meerdere grondstoffen is samengesteld, gaat het in deze gevallen wel om downcycling. Het oude kunstgras belandt dus niet op de vuilstort, maar er gaat wel grondstofwaarde verloren tijdens het recyclingproces. Het RTA (recycled turf agglomerate) heeft namelijk niet meer de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstof en is van aanzienlijk lagere kwaliteit. Daardoor is het minder breed inzetbaar voor nieuwe toepassingen. Omdat alleen ons product uit één grondstof bestaat (PE), is daarbij volledige recycling mogelijk. Het ONE DNA-polymeer kan na scheiding van het zand direct en schoon worden ingezet voor nieuwe producten door TenCate Grass. Het proces van waardebehoud, minder CO2-uitstoot en minimaal gebruik van grondstoffen dat LimeGreen nastreeft, sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de EU om in 2050 tot een circulaire economie te komen.'


Wat betekent circulair?
Wat betekent circulair?

Eén grondstof

LimeGreen ONE DNA is een kunstgrasmat die bestaat uit slechts één polymeer. Eppingbroek legt uit: 'In tegenstelling tot andere producenten realiseren wij de tuftlock - de verankering van de vezels in de backing van de mat - zonder het aanbrengen van een latex-, PU- of PP-dispersielaag. Hierdoor slaan we een enorme CO2-uitstotende stap over, omdat we geen reusachtige ovens gebruiken om deze coating te drogen.'


Behoud van grondstofwaarde

Ook recycling aan het einde van de levensduur is een stuk makkelijker bij ONE DNA-kunstgras doordat er maar één polymeer wordt gebruikt. Alleen het invulzand hoeft uit de mat geklopt te worden. Eppingbroek: 'PE, het polymeer waaruit de ONE DNA-kunstgrasmat bestaat, kan daarna direct schoon worden ingezet voor nieuwe producten, waaronder nieuw kunstgras. Zo is er een breed scala aan mogelijkheden om LimeGreen ONE DNA-kunstgras aan het eind van de levensduur opnieuw in te zetten met behoud van de waarde.' Het behoud van waarde is daarmee groter dan bij recycling van traditioneel kunstgras, dat bestaat uit meerdere grondstoffen. Zulke matten kunnen weliswaar worden gerecycled, maar zijn na het scheidingsproces van een lagere kwaliteit. Hierdoor zijn ze minder goed inzetbaar voor nieuwe producten.


'De hovenier heeft nu een alternatief voor single-use gras'

Kwaliteit

Toch zijn kwaliteit en service nog altijd topprioriteiten voor de hovenier. Het product moet mooi zijn, zacht aanvoelen, natuurlijk ogen en lang goed blijven. Eppingbroek knikt: 'Deze kwaliteitseisen spreken vanzelf. Uiteraard voldoet ONE DNA-kunstgras hier ruimschoots aan. Op ONE DNA-kunstgras zit vijftien jaar garantie. Dat is alleen mogelijk omdat wij volledig instaan voor de kwaliteit.'


'Gelukkig zijn er steeds meer ontwikkelingen op het gebied van duurzamer kunstgras; dat juichen wij toe.'
'Gelukkig zijn er steeds meer ontwikkelingen op het gebied van duurzamer kunstgras; dat juichen wij toe.'

Service

Decennialang hebben hoveniers oud kunstgras tegen betaling van een flink tarief per kuub naar afvalverwerkers gebracht. Daarmee gingen dure grondstoffen verloren. Een groot verbeterpunt voor hoveniers is dat ze met ONE DNA-kunstgras gebruik kunnen maken van het take back-programma dat LimeGreen heeft opgezet. Binnenkort komt LimeGreen met een speciale registratie-app. Via deze app kunnen hoveniers een project aanmelden voor take back en is de garantie ter plekke geregeld. Hoveniers kunnen oud ONE DNA-kunstgras kosteloos naar een van de landelijke innamepunten brengen. In de toekomst wordt er mogelijk zelfs een cashback- of statiegeldregeling aan gekoppeld. Vandaaruit wordt het ingezamelde kunstgras dan afgevoerd naar GBN AGR. Het take back-programma bestaat uit twee innamestromen, een voor snijafval en een voor end-of-life kunstgras. Vanuit de innamepunten gaat het oude kunstgras naar de recycler.


Positieve impact kunstgras

'LimeGreen probeert grondstoffen na het gebruik op een zo hoogwaardig mogelijke manier opnieuw in te zetten, waardoor we als maatschappij minder nieuwe grondstoffen hoeven aan te boren', zo sluit Eppingbroek af. 'Gelukkig zijn er steeds meer ontwikkelingen op het gebied van duurzamer kunstgras en wij juichen al deze initiatieven toe. Alleen samen kunnen we kunstgras een duurzame positie geven in de landscaping- en play-markt.'


Jasper Eppingbroek
Jasper Eppingbroek
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Tinka Chabot
Thursday 8 June 2023
Hoe men het in zijn hoofd haalt om kunstgras duurzaam te noemen snap ik niet. Het is en blijft een kunststof, di dan wel gerecycled kan worden, Mara onder het kunstgras gaat al het bodemleven dood. Het is zogenaamd waterdoorlatend, maar zonder bodemleven wordt de grond zo hard als beton en laat nul water door. Daarnaast kunnen planten onder het kunstgras ook niet op zoek naar voeding en water, wat dat zit er al vrij snel niet meer in. Er is nl. geen toevoer van organische stof en zonder bodemleven geen omzetting. Dus duurzaam? Dacht het niet. Er zijn zat alternatieven waar nog wel iets in wil groeien. En wat nog lachwekkender is: het moeten stofzuigen van je kunstgrasveld, want harken en vegen lukt echt niet. Stoppen met dit alternatief voor de buitenruimte. Verzin iets wat echt duurzaam is, zoals een halfverharding van olivijn of perzikstenen.
Marcel vd Heijden
Tuesday 13 June 2023
Kunstgras duurzaam noemen is absurd. Het is plastic en geen natuur.
Dit bewijst maar weer eens dat het woord 'duurzaam' al te makkelijk sec als commercieel modewoord gebruikt wordt, zonder dat inhoudelijk het product zo gekenmerkt kan worden.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tuinmachineshow Dagen bij Lozeman Tuinmachines
donderdag 24 oktober 2024
t/m zondag 8 december 2024
Hovenierscafé over bedrijfsovernames
woensdag 30 oktober 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Redsun Relatiedagen: registratie is nu geopend
donderdag 14 november 2024
t/m vrijdag 15 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER