Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De elektrische alleskunner van Knegt

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 24 mei 2023
100 sec


Op de Grasinnovatiedag zijn ook de volledig elektrische compacttractoren van Knegt Quality Tractors Europe te zien. Het bedrijf uit Veldhoven neemt twee exemplaren mee naar het sportpark Zuilen in Utrecht.


Elektrische voertuigen hebben de toekomst. Dit merkt Knegt Quality Tractors Europe ook. 'Vorig jaar zagen wij al een verdubbeling van de verkoop en ik verwacht dat deze sterke groei zal doorgaan, met name in de professionele markt', vertelt Kick Kotzias. Hij en Jeroen van Eerd zijn de eigenaren van dit inmiddels bijna twintig jaar bestaande bedrijf.

Italiaanse motoren

In eerste instantie is de Knegt-tractor ontwikkeld voor de hippische sector. Op zijn zoektocht naar een geschikte tractor reisde Van Eerd negentien jaar geleden naar Aziƫ. Hij slaagde erin om samen met een van de grootste tractorfabrikanten als toeleverancier een oersterke compacttractor te ontwikkelen. Van deze dieseltractor zijn de afgelopen twee decennia vier generaties op de markt gebracht. De huidige vijfde generatie is volledig elektrisch. Ook deze elektrische machines worden in eigen huis gebouwd, met Italiaanse motoren en een besturingssysteem uit Nederland. 'Het is een Nederlands product, dat wij wereldwijd kunnen leveren', zegt Kotzias. 'De meeste klanten zitten in Nederland, Duitsland en Belgiƫ, maar op ieder continent rijdt inmiddels wel een Knegt rond.' In acht landen is een dealernetwerk opgebouwd.


Stil en zonder uitstoot

Door de combinatie van een kleine draaicirkel en een groot hefvermogen en de zeer complete uitrusting kunnen de tractoren worden ingezet in de tuin- en bosbouwsector, bij hovenierbedrijven, op golfbanen en sportvelden. In feite kunnen de compacte Knegt-tractoren alles wat een reguliere tractor ook kan. De elektrische variant doet dit bovendien stil en zonder uitstoot. De honderd procent elektrische tractor en de dieselexemplaren zijn standaard uitgerust met stuurbekrachtiging, vierwielaandrijving, lage en hoge gearing, sperdifferentieel, twee hydrauliekpompen, twee dubbelwerkende hydrauliekventielen en een doordraaiende aftakas met twee snelheden. Ze kunnen uitgebreid worden met andere wielen, voorladers, cabines, frontliften en voorladers.


Voordelig

In de particuliere markt wordt vaak nog gekozen voor een dieselversie, maar voor bedrijven is de aanschaf van de elektrische variant heel aantrekkelijk. Dankzij allerlei fiscale (subsidie)regelingen kan het voordeel in sommige gevallen oplopen tot wel tachtig procent, weet Kotzias. 'Bovendien is het tegenwoordig een enorm voordeel als je als bedrijf kunt melden dat je emissieloos werkt. Hierdoor haal je vaak eerder een opdracht binnen.'


Extra accu

De elektrische compacttractor is sinds twee jaar op de markt en is ook prima in te zetten voor werk binnen, omdat je geen last hebt van uitlaatgassen. Kotzias kent zelfs een klant die de elektrische Knegt in de avonduren gebruikt als een soort grote powerbank. 'Heb je dan ook nog zonnepanelen om de tractor overdag op te laden, dan rijd je in feite gratis.' Dankzij het gebruik van een extra accu kan de elektrische Knegt bovendien tot wel negen uur op een dag ingezet worden. Op de Grasinnovatiedag zal dit allemaal te zien zijn en uitgelegd worden. Verder zijn er de gehele dag demonstraties met werktuigen die aan de tractor bevestigd kunnen worden.


Evenement: Gras Innovatie Dag
Locatie: Sportpark Zuilen in Utrecht
Datum: donderdag 8 juni 2023
Toegang: GRATIS
Website: www.grasinnovatiedag.nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER