Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Huizen koel houden zonder airco wordt een huzarenstukje

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, maandag 1 mei 2023
207 sec


ZONZ sunsails geeft duurzame tips aan hovenier

Om huizen koel te houden, is het motto vooral 'voorkomen is beter dan genezen'. Maar hoe doe je dat? En op welke manier neem je dit mee in je tuinplan qua zonwering voor je klanten? ZONZ neemt je mee in de mogelijkheden om vanuit de gevel de tuin en daarmee dus ook je huis te voorzien van schaduw waarmee je de warmte buiten houdt.


We kijken er allemaal naar uit. Hete zomers! De temperaturen lopen dan behoorlijk op. Dat is fijn als je op een terras zit met een koud drankje of heerlijk aan het zwembad ligt, maar in huis vinden we die warmte helemaal niet zo prettig. Je wordt er loom en moe van en slapen tijdens een tropische nacht is echt een uitdaging. Geen wonder dat tijdens de hete zomers van de afgelopen jaren de airconditioners en ventilators over de toonbank vlogen! Maar deze oplossingen zijn helaas niet duurzaam. Ze verbruiken veel stroom, dat zie je ook aan je energierekening. Bovendien bevatten airco's stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

Warmte buiten houden

Er zijn verschillende maatregelen die je zelf kunt treffen, voornamelijk gericht op het buiten houden van de warmte. Een huis wat minder opwarmt hoef je ook niet te koelen! Het meest effectief is een combinatie van goede isolatie van zowel ramen, daken als muren én zonwering aan de buitenzijde van je woning. Zonwering aan de buitenzijde is namelijk veel effectiever dan binnen! Denk daarbij aan screens, rolluiken of schaduwdoeken. Maar ook een handig geplaatste boom geeft verkoeling door schaduw. Ook een groen dak of een plat dak waarop water wordt vastgehouden is een mooie, duurzame oplossing om je huis koel te houden. De aarde warmt op. En dat merken we aan onze zomers. De laatste jaren zijn ze heel wat warmer. Je huis koel houden zonder airco wordt een huzarenstukje.


Milieuvriendelijke oplossingen

Toch zijn er milieuvriendelijke oplossingen waarmee je het hoofd én het huis koel houdt. Ondanks geklaag over het slechte weer rukt ook in Nederland de airconditioning op. Meestal nog niet geïntegreerd tijdens de bouw, maar als een losse unit op het dak of aan de gevel. Die airco hebben we op de spaarzame warme dagen in ons landje toch niet nodig? Airconditioning blaast warme lucht naar buiten en daarvoor is energie nodig. Zo warmt de aarde weer meer op. We koelen dus dat ene plekje en maken ondertussen de omgeving steeds warmer. Geen goed idee! Maar hoe kun je je huis koelen zonder airco? Dit zijn de meest duurzame tips. Handig voor jou als hovenier om op deze manier naar je tuinplan te kijken.


• Maak overstekken aan het huis. Een overstek of afdakje van 1 meter geeft in de zomer voldoende schaduw om de warmte buiten te houden. In de winter, wanneer de zon lager staat, valt deze juist gewoon weer naar binnen. Warmte die in de winterperiode juist wel weer wenselijk is.

• Plant een boom aan de zonnige kant van het huis. Iedereen kent het beeld van lei-linden. Deze staan niet strak in een rijtje, omdat het zo mooi is, maar omdat ze op die manier van oudsher een zonnescherm voor het huis vormen

• Laat de woning begroeien met klimplanten. Deze vormen een duurzame isolerende laag over de woning. De planten zorgen ervoor dat de temperatuurschommelingen in huis met 50% gereduceerd worden. Het blijft koeler in de zomer, maar ook de warmte blijft in de winter beter binnen. Zie ook voordelen verticale tuinen. Een dak van een tuinhuis met planten begroeien kan bijvoorbeeld ook!

• Plat dak? Verf het wit. Wit reflecteert het licht en de warmte, terwijl een donker dak juist warmte vasthoudt. Ook tuinhuisjes kun je goed wit verven, net als de muren van je balkon. Ook een wit schaduwdoek, net alleen laken, helpt tegen de hitte.

• Neem buitenzonwering, zoals rolluiken, screens of schaduwdoeken. Houd de zon op warme dagen buiten en voorkom zo dat het binnen opwarmt. Het effect is veel groter dan met binnen zonwering of dichte gordijnen. Kies hierbij ook voor een lichte kleur, dat stoot de hitte af in plaats van het op te nemen zoals een donkere kleur. Ook bij een balkon zijn er opties, zoals een wind/privacy doek voor om het balkon heen.

• Zet de ramen op de juiste manier, tegen elkaar, open. Let daarbij op de windrichting. Zet een laag geplaatst raam open aan de kant waar de wind vandaan komt en een hoger geplaatst raam aan de andere kant van het huis. Het hoge raam is bij voorkeur groter dan het lage. Door de drukverschillen zal de wind een natuurlijke ventilatie op gang brengen.

Door de drukverschillen zal de wind een natuurlijke ventilatie op gang brengen

• Hang een ventilator aan het plafond. Bewegende lucht koelt de huid door transpiratievocht te verdampen. Het voelt frisser. Ook een tafelventilator of staande ventilator kan goed werken. Een paar duurzame opties lichten we hieronder uit. Deze ventilatoren gebruiken minder stroom, maar koelen wel efficiënt genoeg. Als je vaak een ventilator gebruikt tijdens zomerdagen, kan dit het overwegen waard zijn. Op langere termijn bespaar je er wellicht energiekosten mee.

• Ventileer het huis goed als het buiten is afgekoeld 's avonds. Vooral hogere verdiepingen, zoals de zolder, moeten goed gekoeld worden. De warme lucht stijgt overdag namelijk naar boven en wordt lang vastgehouden als je niet goed ventileert.

• Goede isolatie van je ramen, buitenmuren en dak houdt ook de warmte buiten. Een goed geïsoleerde woning houdt warmte buiten en helpt daarmee je huis koel te houden. Isoleren biedt nog veel meer voordelen. Goede isolatie van je dak, buitenmuren en isolatieglas houdt in de zomer de warmte beter buiten. Goed isoleren glas zoals HR++-glas houdt samen met buitenzonwering tot 80% van de warmtestraling tegen. Heb je een raam met HR++ glas op het zuiden? Combineer dat altijd met zonwering, anders kan het juist erg warm worden in huis. Warmte die eenmaal binnen is, raak je in een huis met HR++ glas namelijk minder snel kwijt. Let op: heb je HR++ glas met (rol)gordijnen, luxaflex of lamellen ervoor? Hang die dan minstens 5 centimeter van het raam af en sluit ze helemaal als de zon erop staat (dus niet half). Anders heb je kleine kans dat het glas breekt door grote temperatuurverschillen.


LEES OOK
ZONZ, partner van hoveniers
20-03-2023 | ADVERTORIAL
92 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER