Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tuinberegening aangestuurd door weersinformatie

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, vrijdag 5 mei 2023
168 sec


Computergestuurde beregeningsinstallatie maakt gebruik van satellietgegevens

Gaan we weer een kurkdroge zomer tegemoet? Of krijgen we een zomer vol plensbuien? Om te anticiperen op alle mogelijke scenario's, besloot de eigenaar van een grote particuliere tuin in Zuidwolde over te gaan op de installatie van een geavanceerd beregeningssysteem dat het beregeningsschema aanpast aan de weersinformatie.


'Het project heeft vertraging opgelopen vanwege de hevige neerslag in maart. Het werd hier een zwembad, waardoor het aanleggen van de leidingen spaak liep. Halverwege april we klaar', vertelt installateur en specialist in watertechniek Michel Westenberg. Uiteindelijk worden er in deze tuin zo'n vijfendertig sproeiers geïnstalleerd, verdeeld over zes zones. Er wordt gebruikgemaakt van een waterbron die zich op een diepte van twaalf meter bevindt.

Meteen aan de slag

Verantwoordelijk voor de realisatie van het project zijn Westenberg Watertechniek (installatie) en Engeldot (specialist, adviseur en leverancier op het gebied van beregening). Engeldot stelt op basis van de wensen van de klant en de mogelijkheden van de tuin een digitaal ingetekend beregeningsplan op. In dit plan staan de zones waarin de tuin is ingedeeld, welke type sproeiers er nodig zijn en waar deze moeten komen te staan, zodat er zo efficiënt mogelijk met het water wordt omgegaan. 'Met dit plan kunnen we meteen aan de slag', vertelt Westenberg. 'Waar alles moet komen te liggen staat in het plan, maar hoe dat graaftechnisch tot stand komt, is aan ons. Wij leggen het leidingennetwerk aan en zorgen ervoor dat er zo min mogelijk schade aan de tuin wordt aangericht.'


Stabiele waterafgifte

De bron bevindt zich twaalf meter diep in de grond, een diepte waarop een droge zomer geen invloed meer heeft. Ter illustratie: in de kurkdroge zomer van 2018 kwam de grondwaterstand nog bijna drie meter onder het maaiveld. De bron is een enorm reservoir dat met regenwater wordt aangevuld. Door de stabiele afgifte hoeft er geen alternatief via leidingwater ingebouwd te worden. 'De oorsprong van de grond vertelt veel over de zuiverheid van het water. Daarom doen we de bronboring altijd zelf. Er bevindt zich geen ijzer of mangaan in het bronwater en de zuurgraad is goed, zodat we geen ontijzeringssysteem hoeven te gebruiken', aldus Westenberg.


'Ook als de verbinding is weggevallen, volgt het systeem strak zijn schema'

Impressie

Werking van het systeem

De installatie is aangesloten op een slimme computer die het beregeningsschema aanstuurt. Daarbij wordt gebruikgemaakt van actuele data van meerdere weerstations. Stel dat een installatie zo is ingesteld dat die van 00.30 uur tot 02.30 uur gaat sproeien, maar het wordt die dag 34 graden zonder regen, dan kan de computer het schema aanpassen en de eindtijd bijvoorbeeld verlengen naar 03.30 uur. Andersom kan het zijn dat het de vorige dag flink heeft geregend en dat dit de volgende dag opnieuw het geval zal zijn. Dan kan op basis van deze gegevens een cyclus worden overgeslagen. De instellingen van dit dynamische systeem zijn handmatig door de gebruiker te wijzigen via een bijbehorende app. Het systeem is via wifi benaderbaar, maar zelfs als de verbinding is weggevallen, volgt het systeem strak zijn schema. Als een gebruiker er helemaal niet meer uit komt, kan hij gebruikmaken van de diensten van het klantenportaal om het systeem op afstand opnieuw te laten instellen.
Engeldot levert ook sensoren die de werking van het systeem beïnvloeden. Denk hierbij aan regensensoren die ervoor zorgen dat het beregeningsschema direct wordt gestopt als het regent. Bij dit project in Zuidwolde wordt daar geen gebruik van gemaakt, omdat de weerstations in dit gebied voldoende nauwkeurig zijn. Het gebruik van regensensoren is dus overbodig.


Sleufloos leggen met bodemraket

De grote toevoerleidingen werden in een open sleuf aangelegd. De tuin bevat ook veel kleine hoeken die Westenberg zo min mogelijk wilde beschadigen. Een groot deel is daarom sleufloos aangelegd met een bodemraket en een persluchtcompressor. 'Hoe zoiets werkt? We maken eerst een aanloopsleuf, waarin de bodemraket door middel van perslucht wordt geschoten. Op de plek waar de sproeier moet komen, ontstaat een ontvangstgaatje waar we de leiding koppelen aan de bodemraket. Vervolgens trekken we de leiding door de sleuf terug, zonder enige schade aan de bestaande tuin toe te brengen', aldus Westenberg.


LEES OOK

'De koppeling tussen de installatie en de computer wordt in een helder stappenplan uitgelegd'

Computergestuurd systeem

Koppeling met computer

Het inregelen van de computer moet op de locatie zelf gebeuren, omdat je niet weet hoe hoog het watergebruik exact wordt en hoelang het gezien de ondergrond nodig is om te beregenen. Er zijn diverse factoren die daarbij een rol spelen. De koppeling met de computer verloopt soepel met de app, waarin de koppeling tussen de installatie en de computer in een helder stappenplan wordt uitgelegd.


Maatwerk is standaard

'In 2007 gingen we een samenwerking aan met Engeldot. Tot op de dag van vandaag zijn we daar zeer tevreden mee, omdat Engeldot meer is dan een leverancier. Zij doen het voorwerk, maken het beregeningsplan en stellen de materiaallijst samen, zodat wij direct aan de slag kunnen met de installatie', zo besluit Westenberg. Bovendien biedt Engeldot prefab verdeelstations aan die ze voor ieder beregeningsproject op maat maken en worden hoveniers en installateurs ontzorgd bij de realisatie van zelfs de meest complexe beregeningswensen, onder het motto: maatwerk is de standaard.

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER