Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Hoveniers, huisdieren en kinderen worden helemaal niet blij van kunstgras'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marcel Lageman, maandag 17 april 2023
119 sec


Column: een ode aan gras

In deze kunstgrasspecial van vakblad De Hovenier brengt Marcel Lageman als tegengeluid graag een ode aan gras. Begrip voor kunstgrasgebruikers heeft de eigenaar van Graszodenkopen.nl wel, maar eigenlijk weegt er niets op tegen een groene grasmat en de geur van versgemaaid gras. Gras is natuur en natuur leeft. Zo simpel is het eigenlijk.


Gras, het groene tapijt dat onze tuinen siert, doet ons denken aan zonnige dagen en zomeravonden. Nu het lente is krijgt de tuin weer aandacht. Een goed moment om het eens te hebben over het belang van gras in de tuin. Een gazon maakt de tuin af, het geeft een unieke geur die niet te imiteren is en werkt rustgevend. Maar - en dat zal ik niet ontkennen - gras vergt ook onderhoud en soms kiezen mensen daarom voor kunstgras. Maar is dat wel zo'n goed idee?

LEES OOK

Laten we eerst eens de voordelen van gras benoemen. Een gazon neemt vocht op en verkoelt in de zomer. Een gazon geeft ook zuurstof. Wist je dat een grasmat van 30 vierkante meter genoeg zuurstof oplevert voor een gezin van vijf? Door gras kom je in aanraking met de natuur. Gras verandert immers mee met de seizoenen. In maart, april is het gras wat gelig; het moet nog op gang komen. In mei en juni staat het er echt mooi bij en heeft gras de knalgroene kleur die we allemaal graag zien. Dat gaat ook in de zomer nog door, waarna het in de herfst en winter weer geler wordt. Ik vind dat prachtig; het hoort er allemaal bij.

Wist je dat een gazon van 30 vierkante meter genoeg zuurstof oplevert voor een gezin van vijf?

Maar gras vergt ook werk. Je moet het bemesten, water geven en regelmatig maaien. Bovendien wil gras niet overal groeien. Denk bijvoorbeeld aan de schaduwzijde van een schutting; op die plekken blijft het in de herfst en winter vochtig. Gras kwijnt dan weg en er ontstaat mos. Gras groeit ook niet onder speeltoestellen. Het is dus begrijpelijk dat mensen dan voor kunstgras kiezen.

Maar is kunstgras echt zo'n goed alternatief? Er is altijd wel een natuurlijke oplossing te vinden. Op die schaduwplek kan ook een mooie bodembedekker en onder speeltoestellen kun je grasbeschermingsgaas leggen. En vergis je niet, kunstgras vergt net zo goed onderhoud. Het moet gezogen en met zand bestrooid worden en is aan slijtage onderhevig. En dan hebben we het nog niet eens over de hitte die het veroorzaakt op zomerse dagen. Huisdieren en kinderen worden er echt niet blij van. En laten we eerlijk zijn, kunstgras is gewoon niet zo mooi als echt gras. Hoe goed die kunstgrasmatten tegenwoordig ook echt gras kunnen nabootsen, een knalgroene mat ziet er in de winter heel onnatuurlijk uit.

Hoe goed die kunstgrasmatten ook echt gras kunnen nabootsen, een knalgroene mat ziet er in de winter onnatuurlijk uit

Waarom ik persoonlijk zo blij word van gras? Gras complementeert een tuin. Met een mooi gazon komt alles in de tuin veel beter tot zijn recht. Mooi aangelegd straatwerk, het terras en het huis springen er zoveel beter uit. En dat onderhoud? Er is tegenwoordig veel mogelijk. Zo zijn er robotmaaiers die ons een handje kunnen helpen en sproei-installaties die het sproeiwerk voor ons kunnen doen. En drie keer per jaar bemesting is ook niet het meeste werk. De keus voor gras is een keus voor natuur. Daar maak je niet alleen huisdieren en kinderen blij mee, maar ook hoveniers. Die zullen na het plaatsen van al die schuttingen en andere verharding blij zijn weer met levend materiaal te mogen werken.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER