Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe generatie sedumdaken belooft volledig onderhoudsvrij

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, maandag 20 maart 2023
61 sec


Urban Green Systems bootst met nieuw sedumdaksysteem natuurlijke habitat na

Volgens de ontwikkelaars van Urban Green Systems hebben sedumplanten eigenlijk helemaal niets nodig. In de natuur haalt sedum zijn voeding immers ook uit de aanwezige mineralen in het gesteente en vocht uit regenwater of dauw. Dus waarom zou dat op een dak anders moeten zijn? Deze vraag heeft bij het innovatieve bedrijf geleid tot een sedumtegel die wel volledig onderhoudsvrij zou zijn. Een innovatie die de nominatie verdient voor de Gouden Gieter.


'Het nadeel van de huidige groendaken is vaak het onderhoud,' aldus het bedrijf. 'Er moet onkruid verwijderd worden, bij droogte is extra water nodig en een paar keer per jaar wordt geadviseerd voeding toe te voegen voor een optimale groei.' Dat moest anders, vonden ze bij Urban Green Systems. De oplossing? Een speciaal recept van lichtgewicht poreuze tegels begroeid met sedum.

Interessante eigenschappen

Door dit speciale recept van de tegels en het uitgebalanceerde sedumdaksysteem krijgt onkruid geen kans en hebben de planten niets nodig, zo stelt het bedrijf. Geen extra water of voeding, enkel regenwater, dauw en de aanwezige mineralen in de tegel. 'Zo groeien de planten als het ware in hun natuurlijke habitat.'


'Zo groeien de planten als het ware in hun natuurlijke habitat'

De tegel biedt meer interessante eigenschappen. Zo zou het een uitstekende isolatie bieden, brandbestendig zijn én volledig recyclebaar. Bovendien zou het afvalwater afkomstig uit dit dak schoner zijn dan dat van reguliere groendaken doordat er minder oplosbare stoffen van voeding en substraat in zitten. De sedumtegel kan geplaatst worden op een plat dak of een licht hellend dak (tot 15 graden) op de noordelijke zijdes.

Volop in ontwikkeling

De tegel is nog volop in ontwikkeling. Momenteel maakt het bedrijf gebruik van een 12-tal sedumsoorten, maar is bezig met het testen van nog veel meer soorten. Daarnaast is het bedrijf bezig met het uitontwikkelen van diverse bevestigings- en waterretentiesystemen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Tinka Chabot
Monday 20 March 2023
Onderhoudsvrij is een mooie belofte, maar meestal werkt het toch niet zo in de natuur. Er si altijd sprake van concurrentie en verdringen. Als je tevreden bent met één soort kan het misschien, anders gaat de hardste groeier winnen. Maar we gaan het zien of deze belofte waargemaakt kan worden. Ik ben heel benieuwd.

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER