Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Verduurzaming als rode draad door de Groene Sector Vakbeurs

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, dinsdag 7 februari 2023
256 sec


Het hoge aantal bezoekers en de bereidheid van hoveniers om te investeren in innovatieve en duurzame oplossingen maakten de editie van de Groene Sector Vakbeurs van deze week tot een succes. Dit beeld kwam naar voren tijdens een rondje langs de verschillende stands.


'Hoveniers hebben momenteel volop werk te verzetten, dus over gebrek aan belangstelling hebben we niet te klagen op de Groene Sector Vakbeurs', bevestigt Tilko Gernaat, productspecialist bij Van der Haeghe. 'Bovendien is de Groene Sector Vakbeurs op dit moment van het jaar de ideale plek om elkaar te ontmoeten.' Omdat Van der Haeghe sinds kort exclusief distributeur is van Redexim, presenteerde de onderneming haar brede gamma in twee stands. Zo werden onder meer de Redexim Speed Clean, de elektrische bedrijfswagen van Addex en de elektrische werktuigdrager Köppl CC-E getoond.

De M-Trac 2.0 van Matador in de stand van Wim van Breda
De M-Trac 2.0 van Matador in de stand van Wim van Breda

Multitool op Milieulijst

Ook Matador pakte uit met zijn nieuwe elektrische werktuigdrager, de M-Trac 2.0. Deze multitool is opgenomen op de Milieulijst voor 2023, waarmee de overheid investeringen in milieuvriendelijk materieel stimuleert. De M-Trac 2.0 is een krachtige en veelzijdige eenasser voor professioneel gebruik, voorzien van de nieuwste technologieën en innovaties, zoals een snelle oplaadtijd, een lange batterijduur en een breed scala aan opzetstukken.
Met de elektrische multitool kunnen gebruikers snel, emissievrij en efficiënt hun werk doen. De M-Trac 2.0 was zowel in de stand van Matador te zien als in die van partner Wim van Breda, die de elektrische multitool deze week voor het eerst levert, aan de gemeente Winterswijk. 'Deze gemeente heeft ecologisch maaien als speerpunt en gaat de multitool vooral inzetten voor het maaien van dijken en taluds, plaatsen waar je met een trekker niet makkelijk bij kunt', zo laat accountmanager Wim van Breda weten. 'Er is geen enkele elektrische multitool op de markt waarmee je een dag lang kunt werken zonder dat je de batterij tussentijds hoeft op te laden.'


Elektrische trilstamper

Elektrificatie van machines liep sowieso als een rode draad door deze editie van de Groene Sector Vakbeurs. Zo presenteerde Giant by Tobroco de Giant GR740E, een elektrische trilstamper, die volgens het bedrijf niet onderdoet voor een benzine- of dieseltrilstamper. Deze trilstamper is uitgerust met de nieuwe elektromotor van Honda, de GXE2.0S. De accu is volgens Giant by Tobroco snel op te laden en is zo gepositioneerd dat hij snel vervangen kan worden. In de ruime stand van Giant was verder onder meer de elektrische wiellader G2700E te aanschouwen.


Robotisering

Naast elektrificatie stond robotisering centraal in de stand van Husqvarna. De succesvolle Ceora stond volop in de schijnwerpers. Vooral amateursportverenigingen hebben momenteel veel baat bij deze robotmaaier, zo liet Wim van Veldhuizen, professional manager Benelux, weten. 'Hiermee kunnen ze hun sportvelden tot 7,5 hectare op een bijzonder duurzame en kostenefficiënte manier maaien. Per uur maait de Ceora 1800 m2 oppervlakte.' Ook de 540i XP trok volop belangstelling van de beursbezoekers. De kettingzaag, uitgerust met een BLi300-batterij, is volgens Husqvarna ideaal voor het verwijderen van kleine en middelgrote bomen waarbij soepel en efficiënt zagen vereist is.


[LINK GIP 3073]GVG[/LINK] organiseerde tijdens de beurs wederom de Aspen Challenge. Bezoekers mochten bewijzen wie het langst een volle 5L-jerrycan Aspen met gestrekte arm voor zich kon houden. GVG introduceerde ook de hernieuwbare brandstoffen van Aspen:
[LINK GIP 3073]GVG[/LINK] organiseerde tijdens de beurs wederom de Aspen Challenge. Bezoekers mochten bewijzen wie het langst een volle 5L-jerrycan Aspen met gestrekte arm voor zich kon houden. GVG introduceerde ook de hernieuwbare brandstoffen van Aspen: Aspen 2 en Aspen 4.

Groeipatroon van moeraseik

Over de actualiteit en de toekomst van de bomenbranche konden bezoekers zich uitgebreid laten adviseren in de stand van Boomkwekerij Ebben. 'De Groene Sector Vakbeurs is voor ons vooral een belangrijk evenement om te netwerken', vertelde manager Johan Zaaijer. 'Het is een van de gezelligste beurzen die er zijn. Daarnaast presenteren we de vernieuwingen in ons assortiment. Voor ons ligt de focus momenteel op inheemse soorten en biodiversiteit.' De specialisten van Ebben vertelden onder meer over de breed toepasbare moeraseik (Quercus palustris) en het groeipatroon van die boom. Een enorme foto van een moeraseik stond pal naast de stand van Ebben. Bezoekers die de lengte van de moeraseik goed wisten in te schatten, maakten kans op het winnen van deze boom.


Aldert Engelsman legt uit wat de Minigran Technology inhoudt.
Aldert Engelsman legt uit wat de Minigran Technology inhoudt.

Nevenstromen krijgen tweede leven

Net als Zaaijer was Aldert Engelsman, accountmanager bij DCM, zeer enthousiast over de kwaliteit van de bezoekers op de Groene Sector Vakbeurs. 'Het is voor mij een echte contactbeurs. De Groene Sector Vakbeurs is een ideaal evenement om nieuwe en bestaande relaties te spreken.' DCM pakte deze editie uit met meststoffen met Minigran Technology. Voor de productie van organische meststoffen baseert DCM zich op meer dan 30 grondstoffen van dierlijke en plantaardige oorsprong. DCM gebruikt nevenstromen uit de voedingsindustrie en geeft ze op die manier een tweede leven. Volgens Engelsman bevat een korrel meststof elf grondstoffen van hoge kwaliteit. 'Hierdoor hebben planten nooit een tekort aan meststoffen, wat ten goede komt aan de weerbaarheid.'
#PDeelnemers aan dit spel bij de stand van Het Groen Werkt kregen opdracht om zoveel mogelijk gras te maaien binnen twee minuten. De winnaar kreeg een aantal uren gratis hulp van HWG om de online zichtbaarheid van zijn of haar bedrijf te vergroten. Met HWG Online helpt Het Groen Werkt hoveniers hun socialmediakanalen beter te benutten.


Resistente Buxus

Voor een compleet assortiment planten zat je goed bij Twenthe Plant, standhouder van het eerste uur op de Groene Sector Vakbeurs. 'We zijn inderdaad al vanaf de eerste editie aanwezig op deze beurs', bevestigt Helmut Vrielink, verkoper binnendienst. 'Het is een ideaal moment om klanten de hand te schudden en de plannen voor het komende jaar te bespreken. Omdat hoveniers steeds meer groen in tuinen aanbrengen, liggen er voor ons veel kansen.' Twenthe Plant presenteerde op de Groene Sector Vakbeurs de Betterbuxus. Deze resistente Buxus-rassen zijn ontwikkeld door de Belgische kweker Herplant na een intensief veredelingsprogramma. 'Deze doorontwikkelde nieuwe Buxus is resistent tegen schimmel, in tegenstelling tot de originele Buxus', aldus Vrielink.


De Betterbuxus is volgens Twenthe Plant resistent tegen schimmels.
De Betterbuxus is volgens Twenthe Plant resistent tegen schimmels.

Innovatieve plantenbakken

De Groene Sector Vakbeurs bleek voor Adezz het ideale podium om een aantal innovatieve plantenbakken te tonen aan het publiek. Zo was de Triangle te zien, een driehoekige plantenbak, evenals plantenbakken gemaakt van bamboehardhout door zusterbedrijf Awood. Volgens Wim Achterweust, eigenaar van Awood, is bamboe als materiaal de ideale vervanger van hardhout. 'Het is zowel duurzaam als hufterproof. Ook straatmeubilair vervaardigt Adezz momenteel uit bamboe. Het hout wordt bevestigd met het Gradwood-systeem, dat demonteerbaar is en zorgt voor een optimale afwatering.'


In de stand van uitzendbureau [LINK GIP 26863]Baneninhetgroen[/LINK] kon je een bladblazer van Stihl winnen door hoger dan 40 te gooien met darten.
In de stand van uitzendbureau [LINK GIP 26863]Baneninhetgroen[/LINK] kon je een bladblazer van Stihl winnen door hoger dan 40 te gooien met darten.

300 kilometer rijden

Dat de Groene Sector Vakbeurs een onmisbaar evenement is voor de hovenier, werd in de stand van de VHG verwoord door Jan Pouwelse. Pouwelse is al lid van de VHG sinds 1979, het jaar waarin hij Jan Pouwelse Groendoeners oprichtte. 'Ik reis vanuit Vlissingen 300 kilometer om deze beurs bij te wonen; dat zegt toch wel iets', vertelde de oude rot in het vak. 'De sfeer op deze beurs is erg aangenaam, alles is goed geregeld en ik vind het mooi om hier met collega's bij te praten. Ook is het geweldig om die jonge vakmensen aan het werk te zien tijdens de NK Hovenier. Ik heb regelmatig gejureerd en stagiairs van ons begeleid die eraan deelnamen en zelfs kampioen werden.' Ook over de meerwaarde van het VHG-lidmaatschap heerst bij hem geen enkele twijfel. 'De VHG biedt veel mogelijkheden tot ondersteuning op tal van gebieden: van onderwijs en cao-onderhandelingen tot juridische zaken. En tijdens de vele bijeenkomsten kun je sparren met vakgenoten.'


Jan Pouwelse in gesprek met Eline Visser in de stand van de VHG
Jan Pouwelse in gesprek met Eline Visser in de stand van de VHG
Een van die evenementen is de nieuwjaarsbijeenkomst, die de VHG traditioneel op de ochtend van de eerste dag van de Groene Sector Vakbeurs houdt. Dit keer waren er 170 deelnemers, zo liet accountmanager Eline Visser weten. 'Voor deze vaklui is de nieuwjaarsbijeenkomst een ideaal moment om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en het nieuwe jaar in te luiden. Ook gebruiken we de beurs om het onderwijs aan het bedrijfsleven te koppelen, onder meer met de uitreiking van de NK Hoveniersprijs. Daarnaast willen we ons gezicht laten zien op deze fijne, gemoedelijke beurs, zodat hoveniers weten dat we veel meer zijn dan een kantoor dat je kunt bellen als je vragen hebt.'

In de stand van [LINK GIP 530]Ecostyle[/LINK] en [LINK GIP 6693]Schellevis[/LINK] werd expertise op het gebied van bodembedekkers gecombineerd met deskundigheid op het vlak van tegels.
In de stand van [LINK GIP 530]Ecostyle[/LINK] en [LINK GIP 6693]Schellevis[/LINK] werd expertise op het gebied van bodembedekkers gecombineerd met deskundigheid op het vlak van tegels.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER