Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Revolutionaire grondplaten van Nocciolo genomineerd voor Gouden Gieter

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, dinsdag 24 januari 2023
67 sec


Panelen verminderen bodemerosie en verhogen groei en opbrengst

Het afgelopen jaar introduceerde Nocciolo volledige biobased grondplaten op de Nederlandse markt. Deze Secalfloor panelen, met een wateropslag van 12 liter per vierkante meter, kunnen een oplossing bieden voor de toenemende waterschaarste. De grondplaten doen echter meer dan het bufferen van water alleen.

Tegen de muur leunen twee Secalfloor panelen op de Groene Sector Vakbeurs
Tegen de muur leunen twee Secalfloor panelen op de Groene Sector Vakbeurs

Deze nieuwe generatie grondplaten zijn in de eerste plaats ontwikkeld om bodemerosie tegen te gaan op met name hellingen, maar blijkt ook een krachtige groeistimulator voor planten te zijn. Tests met sedum op een dak hebben aangetoond dat de planten boven de grondplaten sneller groeiden dan boven glaswol. Na een jaar was het verschil verbluffend.

Voedingsrijke humuslaag

Na tien jaar bleek dat de platen in hun geheel waren verdwenen. Wat achterbleef was een donkere, voedingsrijke humuslaag die vocht vasthield. Bovendien groeiden de wortels van de planting steviger en dieper. Doordat de panelen gemaakt zijn van houtvezels, rogge en leem, blijven er geen reststoffen in de bodem achter.


Doordat de panelen gemaakt zijn van houtvezels, rogge en leem, blijven er geen reststoffen in de bodem achter

De platen worden ook toegepast in de landbouw en fruitteelt, waar ze een reductie van 50% op het watergebruik en 30% meer rendement opleveren. Ze zijn zelfs toegepast in de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten om een grasveld aan te leggen.

Eenvoudig te gebruiken

De platen moeten 2 tot 4 centimeter onder de wortelkluit van de beplanting worden aangebracht. Ze zijn makkelijk te breken en te vormen naar het formaat van het gegraven gat. Na het aanbrengen moet er voldoende water overheen gegoten worden waarna de platen moeten worden afgedekt met aarde voordat de beplanting wordt geplaatst. Voor wie de platen minder handig zijn, is het product ook in pellet vorm beschikbaar.


Gouden Gieter

De vakbladen Stad+Groen en de Hovenier gaan wederom op zoek naar vakmensen die creatieve, praktische oplossingen hebben voor de alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Heb jij zo'n idee of product? Laat het ons weten en vul jouw product of idee hieronder in, of stuur een mail naar fleur@nwst.nl.

LEES OOK
Biobased grondplaat voorkomt hittestress
03-01-2023 | NIEUWS
24 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Tinka Chabot
Tuesday 24 January 2023
Jammer dat er niet bijstaat hoe en waarvoor het toegepast moet worden. Moet het onder de perizkpitten, of moet je er juist planten in laten groeien? Nu weet ik nog steeds niets, helaas.
Robbert Hazekamp
Tuesday 24 January 2023
Hi Tinka, de grondplaat plaats je een 2 tot 4 centimeter onder de wortelkluit. Ze zijn zeer makkelijk te breken of te versnijden naar het gewenste formaat. Besproei ze met voldoende water voordat je de aarde en beplanting erop plaatst. Uiteindelijk kan je de bodem mooi afdekken met perzikstenen om uitdroging aan de bovenlaag tegen te gaan.

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER