Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Verduurzaming als rode draad door De Groene Sector Vakbeurs

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, maandag 16 januari 2023
245 sec


Het hoge aantal bezoekers en de bereidheid van hoveniers om te investeren in innovatieve en duurzame oplossingen maakten de editie van De Groene Sector Vakbeurs van deze week tot een succes. Dit beeld kwam naar voren tijdens een rondje langs de verschillende stands.


'Hoveniers hebben momenteel volop werk te verzetten, dus we hebben over een gebrek aan belangstelling op De Groene Sector Vakbeurs niet te klagen', bevestigt Tilko Gernaat, productspecialist bij Van der Haeghe. 'Bovendien is De Groene Sector Vakbeurs, op dit moment van het jaar, de ideale plek om elkaar te ontmoeten.' Omdat Van der Haeghe sinds kort exclusief distributeur is van Redexim, presenteerde de onderneming haar brede gamma op twee stands. Zo werden onder meer de Redexim Speed Clean, de elektrische bedrijfswagen van Addex en de elektrische werktuigdrager Köppl CC-E getoond.

De M-Trac 2.0 van Matador op de stand van Wim van Breda.

Multitool op Milieulijst

Ook Matador pakte uit met zijn nieuwe elektrische werktuigdrager, de M-Trac 2.0. Deze multitool is opgenomen op de Milieulijst voor 2023, waarmee de overheid investeringen in milieuvriendelijk materieel stimuleert. De M-Trac 2.0 is een krachtige en veelzijdige eenasser voor professioneel gebruik, voorzien van de nieuwste technologieën en innovaties zoals een snelle oplaadtijd, een lange batterijduur en een breed scala aan opzetstukken.
Met de elektrische multitool kunnen gebruikers snel, emissievrij en efficiënt hun doen. De M-Trac 2.0 was zowel op de stand van Matador te zien als op de stand van partner Wim van Breda, die de elektrische multitool deze week voor het eerst levert aan de gemeente Winterswijk. 'Deze gemeente heeft ecologisch maaien als speerpunt en zal de multitool vooral inzetten voor het maaien van dijken en taluds, plekken waar je met een trekker niet makkelijk bij kunt', zo laat accountmanager Wim van Breda weten. 'Er is geen enkele elektrische multitool op de markt waarmee je een dag lang kunt werken zonder dat je de batterij tussentijds hoeft op te laden.'


Tobroco-Giant presenteerde de Giant GR740E, een elektrische trilstamper.

Elektrische trilstamper

Elektrificatie van machines liep sowieso als een rode draad door deze editie van De Groene Sector Vakbeurs. Zo presenteerde Tobroco-Giant de Giant GR740E, een elektrische trilstamper die volgens het bedrijf niet onder doet voor een benzine of dieseltrilstamper. De trilstamper is uitgerust met de nieuwe elektromotor van Honda, de GXE2.0S. De accu is volgens Tobroco-Giant snel op te laden en is zo gepositioneerd dat deze snel vervangen kan worden. Op de ruime stand van Giant was tevens onder meer de elektrische wiellader G2700E te aanschouwen.


Robotisering

Naast elektrificatie stond robotisering centraal op de stand van Husqvarna. De succesvolle Ceora stond volop in de schijnwerper. Vooral amateursportverenigingen hebben momenteel veel baat bij deze robotmaaier, zo liet professional manager Benelux Wim van Veldhuizen weten. 'Ze kunnen hun sportvelden tot 7,5 hectare op een bijzonder duurzame en kostenefficiënte manier maaien. Per uur maait de Ceora 1800m2 oppervlakte.' Ook de 540i XP trok volop de belangstelling van beursbezoekers. De kettingzaag, uitgerust met een BLi300-batterij, is volgens Husqvarna ideaal voor het verwijderen van kleine en middelgrote bomen waar je soepel en efficiënt moet zagen.


GVG Oliehandel organiseerde tijdens de beurs wederom de Aspen Challenge. Bezoekers mochten bewijzen wie het langst een volle 5L jerrycan Aspen met gestrekte arm voor zich kon houden.

Groeipatroon van moeraseik

Over de actualiteit en de toekomst van de bomenbranche konden bezoekers zich uitgebreid laten adviseren bij de stand van Boomkwekerij Ebben. 'De Groene Sector Vakbeurs is voor ons vooral een belangrijk evenement om te netwerken', vertelde manager Johan Zaaijer. 'Het is een van de gezelligste beurzen die er zijn. Daarnaast presenteren we de vernieuwingen in ons assortiment. Voor ons ligt de focus momenteel op inheemse soorten en biodiversiteit.' De specialisten van Ebben vertelden onder meer over de breed toepasbare moeraseik (Quercus palustris) en zijn groeipatroon. Een enorme foto van de moeraseik stond pal naast de stand van Ebben. Bezoekers die de lengte van de moeraseik goed wisten in te schatten, maakten kans op het winnen van deze boom.


Aldert Engelsman legt uit wat de Minigran Technology inhoudt.

Nevenstromen krijgen tweede leven

Net als Zaaijer was Aldert Engelsman, accountmanager bij DCM, zeer enthousiast over de kwaliteit van de bezoekers op De Groene Sector Vakbeurs. 'Het is voor mij een echte contactbeurs. De Groene Sector Vakbeurs is een ideaal evenement om nieuwe en bestaande relaties te spreken.' DCM pakte deze editie uit met meststoffen met Minigran Technology. Voor de productie van de organische meststoffen baseert DCM zich op meer dan 30 grondstoffen van dierlijke en plantaardige oorsprong. DCM gebruikt nevenstromen uit de voedingsindustrie en geeft ze op die manier een tweede leven. Volgens Engelsman bevat een korrel meststof elf grondstoffen van hoge kwaliteit. 'Hierdoor hebben planten nooit een tekort aan meststoffen, wat ten goede komt aan hun weerbaarheid.'


Deelnemers aan dit spel bij de stand van Het Groen Werkt kregen de opdracht zoveel mogelijk gras te maaien binnen twee minuten. De winnaar kreeg een gratis aantal uren hulp van HWG om de online zichtbaarheid van zijn of haar bedrijf te vergroten.

Resistente buxussen

Voor een compleet assortiment planten zat je goed bij Twenthe Plant, standhouder van het eerste uur op De Groene Sector Vakbeurs. 'We zijn inderdaad al vanaf de eerste editie aanwezig op deze beurs', bevestigt Helmut Vrielink (verkoop binnendienst). 'Het is een ideaal moment om klanten de hand te schudden en de plannen voor het komend jaar te bespreken. Omdat hoveniers steeds meer groen in tuinen aanbrengen, liggen er voor ons veel kansen.' Twenthe Plant presenteerde op De Groene Sector Vakbeurs de Betterbuxus. Deze resistente buxusrassen zijn ontwikkeld door de Belgische kweker Herplant, na een intensief veredelingsprogramma. 'Deze doorontwikkelde nieuwe buxussen zijn resistent tegen schimmel, in tegenstelling tot de originele buxussen', aldus Vrielink.


De Betterbuxus is volgens Twenthe Plant resistent tegen schimmels.

Innovatieve plantenbakken

De Groene Sector Vakbeurs bleek voor Adezz het ideale podium om een aantal innovatieve plantenbakken te tonen aan het publiek. Zo was de Triangle te zien, een driehoekige plantenbak, evenals plantenbakken gemaakt van bamboe hardhout door zusterbedrijf Awood. Volgens Wim Achterweust, eigenaar van Awood, is bamboe als materiaal de ideale vervanger van hardhout. 'Het is zowel duurzaam als hufterproof. Ook het straatmeubilair van Adezz vervaardigen we momenteel uit bamboe. Het hout wordt bevestigd met het Gradwood-systeem, dat demonteerbaar is en zorgt voor een optimale afwatering.'


Op de stand van uitzendbureau Baneninhetgroen kon je door hoger dan 40 te gooien met darten een bladblazer van Stihl winnen.

300 kilometer rijden

Dat De Groene Sector Vakbeurs een onmisbaar evenement is voor de hovenier, werd op de stand van VHG verwoord door Jan Pouwelse. Pouwelse is al sinds 1979 lid van de VHG, het jaar waarin hij Jan Pouwelse Groendoeners oprichtte. 'Ik reis vanuit Vlissingen driehonderd kilometer om deze beurs bij te wonen, dat zegt toch wel iets', vertelde de oude rot in het vak. 'De sfeer op deze beurs is erg aangenaam, alles is goed geregeld en ik vind het mooi om hier met collega's bij te praten. Tevens is het geweldig om die jonge vakmensen aan het werk te zien tijdens de NK Hovenier. Ik heb regelmatig gejureerd en stagiairs van ons begeleid die hebben deelgenomen en zelfs kampioen zijn geworden.' Ook over de meerwaarde van VHG-lidmaatschap heerst bij hem geen enkele twijfel. 'Men biedt veel mogelijkheden tot ondersteuning op tal van gebieden: van onderwijs en cao-onderhandelingen tot juridische zaken. En tijdens de vele bijeenkomsten kun je sparren met vakgenoten.'


Jan Pouwelse in gesprek met Eline Visser op de stand van VHG.
Een van die evenementen is de nieuwjaarsbijeenkomst, die VHG traditioneel in de ochtend van de eerste dag van De Groene Sector Vakbeurs houdt. Dit keer waren er 170 deelnemers, zo liet accountmanager Eline Visser weten. 'Voor deze vaklui is de nieuwjaarsbijeenkomst een ideaal moment om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en het nieuwe jaar in te luiden. Tevens gebruiken we de beurs om onderwijs aan bedrijfsleven te koppelen, onder meer met de uitreiking van de NK Hoveniersprijs. Daarnaast willen we ons gezicht laten zien op deze fijne, gemoedelijke beurs. Zodat hoveniers weten dat we veel zijn meer dan een kantoor dat je kunt bellen als je vragen hebt.'

Op de stand van Ecostyle en Schellevis werden de expertises van bodembedekkers en tegels gecombineerd.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER