Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groen glazen plafond

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 5 januari 2023
87 sec


Waar blijven de vrouwen en mensen van kleur? is ergens in deze uitgave van vakblad De Hovenier te lezen. Ik had pasgeleden een bijeenkomst op een vestiging van Yuverta en sprak daar met een aantal leerlingen. Een van mijn vragen: 'Zitten er geen meiden bij jullie in de klas?' Mij viel namelijk op dat de groep leerlingen wel heel erg wit en heel erg mannelijk was. Die waren er wel, volgens de jongen aan wie ik dit vroeg. Een was een week eerder gestopt en de andere dame had al aangegeven aan het eind van het schooljaar op zoek te gaan naar een andere opleiding. Als we het hebben over de ondervertegenwoordiging van vrouwen en/of mensen van kleur in een bepaalde sector, zijn we gewend om te praten over het glazen plafond. Dat zou dan in dit geval het groen glazen plafond zijn.


Voor mij is het een mysterie waarom vrouwen zo ondervertegenwoordigd zijn in deze sector. Natuurlijk kun je alle standaardredenen aanhalen. Werkgevers zitten niet op vrouwen te wachten, omdat die alleen maar parttime willen werken. Ik geloof daar geen fluit van. Dat bewijst eigenlijk het voorbeeld van die leergang van Yuverta al. Het is een waarheid als een koe: Als er geen of weinig vrouwen zijn die zo'n opleiding gaan volgen, kunnen ze ook niet instromen in de sector. Dan zijn we afhankelijk van de zijinstroom en gelukkig gaat het op dat gebied wel beter.

Als er geen of weinig vrouwen zijn die zo'n opleiding gaan volgen, kunnen ze ook niet instromen in de sector. Dat zijn we afhankelijk van de zijinstroom en gelukkig gaat het op dat gebied wel beter

LEES OOK
Het groene plafond in de hovenierssector
06-01-2023 | ARTIKEL
293 sec

Natuurlijk zijn er in de dagelijkse praktijk allerlei hindernissen voor vrouwen. Lastige regelingen op gebied van kinderopvang en het feit dat veel werkgevers nog steeds in hun maag zitten met het zwangerschapsverlof. Een makkelijke oplossing is er waarschijnlijk niet voor dit probleem. Vrouwen zijn minstens zo geschikt voor een baan in de groene sector en bij een hoveniersbedrijf, net zo gemotiveerd en net zo technisch ingesteld.

Mijn eigen vrouw kan bijvoorbeeld veel sneller een Ikea-kast in elkaar zetten dan de gemiddelde Nederlandse man

Mijn eigen vrouw kan bijvoorbeeld veel sneller een Ikea-kast in elkaar zetten dan de gemiddelde Nederlandse man. Ik geloof daarom ook niet dat de ondervertegenwoordiging van vrouwen het gevolg is van discriminatie. We praten hier niet over sekseongelijkheid in de top van het bedrijfsleven of in de boardroom van Heineken of Shell. Sterker nog, ik denk dat op die plekken de emancipatie een stuk verder is en dat het aandeel vrouwen daar hoger is dan binnen het gemiddelde hoveniersbedrijf.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER