Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Meer pit in de tuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, woensdag 21 december 2022
196 sec


Perzikstenen steeds vaker ingezet als alternatief voor grind en schors

De perziksteen wint snel terrein in de tuin. De voordelen ten opzichte van bekende producten als grind en schors worden steeds duidelijker voor de groenprofessionals. Niet alleen het uiterlijk draagt hiertoe bij, maar met name de producteigenschappen. Perzikstenen, hazelnootdoppen en abrikozenpitten vormen een alternatief als halfverharding en bodembedekker. Ze gaan jaren mee, zijn algenvrij en passen in de moderne circulaire tijdsgeest.


'Vier jaar geleden kwam ik Nocciolo op de hoveniersbeurs in Hardenberg tegen. Ik werd nieuwsgierig, raakte met eigenaar Rob Hazekamp in gesprek en kwam thuis met een proefmonsterzakje perzikstenen. En dankzij de steekhoudende argumenten ging het zaakje rollen', vertelt Freek de Poel van De Poel Tuinen in Hernen. Nocciolo is leverancier van perzikstenen, hazelnootdoppen en abrikozenpitten voor de hovenierssector.

Paadjes, terrassen en korven

Intussen gebruikt De Poel regelmatig perzikstenen, als vervanger van grind, voor paadjes, terrassen en korven. Op een project in Nijmegen (zie foto) zette hij perzikstenen in als bodembedekker rond een kanstanjehouten vlonder. Bij looppaadjes legt hij er honingraatmatten onder voor de stabiliteit. 'Ik probeer zo veel mogelijk met natuurlijke producten te werken en perzikstenen passen mooi in die gedachte. Het resultaat oogt fraai, is onderhoudsarm en duurzaam. Na enkele projecten werd er door een aantal belangstellenden contact opgenomen; het enthousiasme voor de producten van Nocciolo begint te groeien. Ze liggen ook in mijn tuin', zo besluit De Poel ons gesprek.


Project in Nijmegen

Onkruidbestrijder

In het Drentse Gasselternijveen vinden we Hoveniersbedrijf Everts van Bennie Everts. Everts is aangesloten bij NL Greenlabel, een groep van hoveniers en grootaannemers die tot doel heeft om zo duurzaam mogelijk groenprojecten te realiseren. Tijdens een bijeenkomst kwam Everts in contact met Rob Hazekamp van Nocciolo: 'Hij had al jaren perzikstenen op zijn oprit liggen en wilde zijn producten introduceren in de hovenierswereld. Ik fungeer sindsdien als sparringcoach in de zoektocht naar andere toepassingen. Voor een project in Westerbork kwamen we op het idee om de pitten in schanskorven te verwerken. Dat werd door de opdrachtgever enthousiast onthaald. Perziksteen, hazelnoot en abrikoos fungeren prima als onkruidbestrijder en dat scheelt in het onderhoud. Het materiaal slijt niet en toont geen sprankje verwering. En in tegenstelling tot split en grind kun je het ooit in de compostbak gooien.'


'Ze zorgen voor CO2-opslag en -reductie, zijn waterdoorlatend en hebben een levensduur van wel dertig jaar'

Reclame

De producten van Nocciolo passen in een duurzaam en milieuvriendelijk hoveniersbeleid. Ze zorgen voor CO2-opslag en -reductie, zijn waterdoorlatend en hebben een levensduur van wel dertig jaar. 'Het milieuvriendelijke aspect wordt door mijn klanten op prijs gesteld', vertelt Everts.
'Duurzaamheid leeft bij veel particulieren en als ik over de eigenschappen van perzikstenen vertel, raakt iedereen nog gemotiveerder. Je hebt er geen omkijken meer naar en bespaart tijd en geld. Via mond-tot-mondreclame breidt de opmars van de perzikpit verder uit', concludeert Everts.


Sven Hazekamp

In een notendop

Sven Hazekamp is mede-eigenaar van Nocciolo. Hij vertelt ons over de ontstaansgeschiedenis van het familiebedrijf: 'Nocciolo betekent "noot" in het Italiaans, maar ook "kern". We verkopen de kernen van perziken en abrikozen, maar ook de schillen van hazelnoten. In 2004 ontdekte mijn moeder, kunstenaar van beroep, het gebruik van perzikstenen als bodembedekker. We hebben maandenlang uitgebreid getest: koken, invriezen, bakken, weken enzovoort. Het materiaal bleef goed. Daarna volgde een eerste container met perzikstenen om de oprit en de binnenplaats van het atelier te bedekken. Die liggen er nog steeds, zonder aanvulling. In 2014 richtten we Nocciolo op met als doel dit nog onbekende product op de Nederlandse markt te brengen. We waren onze tijd ver vooruit. Perziksteen werd toen beschouwd als restproduct, terwijl nu het motto is: afval bestaat niet.'


LEES OOK
'Onze daktuin is nu één grote CO2-opslag!'
24-12-2021 | ARTIKEL
430 sec

Binnenplaats atelier

Andere industriële toepassingen

Er bestonden al toepassingen van perzikstenen, bijvoorbeeld in de cosmetische en technische industrie. Perziksteen komt in vergruisde vorm voor in crèmes en scrubs, ter vervanging van microplastics. Dit gruis is zwaarder dan water en makkelijk uit het rioolwater te filteren. Ook wordt het gruis gebruikt bij het (zand)stralen van vliegtuig- en auto-onderdelen. Het materiaal is keihard, maar krast niet. 'Wij zijn niet alleen op de markt', legt Hazekamp uit.


Ideale eigenschappen

Voor de hovenierswereld levert Nocciolo producten met ideale eigenschappen. Perzikstenen rotten en schimmelen niet. Ze dragen bij aan een prima hydratatie van regenwater, ze zijn geschikt voor opritten en ze verkleuren niet. Hazelnoot en abrikoos zorgen voor een mooie kleurnuance in borders of bij boomspiegels. Ze hebben geen last van algengroei en schimmel. Door het lage gewicht kan een oppervlak efficiënt bedekt worden, maar toch waaien de producten niet weg. Een ander bijkomend voordeel is het lage transportvolume en -gewicht.


'Perzikstenen hebben geen last van algengroei en schimmel'

Perzikstenen in schuttingkorven

Groendaken

Op sedumdaken vervangt perziksteen niet alleen de grindrand; ook de drainageplaten van kunststof worden vervangen door perziksteen. Het gewicht speelt hier een belangrijke rol. Grind is immers drie keer zo zwaar als perziksteen. Een dakrand van 20 bij 7 cm met een lengte van 28 m weegt met grind al snel 440 kg, tegen 155 kg met perziksteen.


Restproduct

'Mensen beginnen het belang in te zien van milieuvriendelijkere tuinproducten. Grind is geen restproduct, maar een erosieproduct, ontstaan uit vast gesteente, en wordt meestal door rivieren getransporteerd en afgezet. Voor de winning ervan worden rivieren afgegraven en worden zelfs bergen opgeblazen. Er zit dus een heel milieubelastend proces aan vast. We merken dat onze producten populairder worden vanwege het duurzame karakter', besluit Hazekamp.


Gratis sample

Nocciolo wil hoveniers graag betrekken bij de distributie en het bereiken van de particuliere markt. 'We hebben een Nederlandse hovenier die als voorraadhoudende dealer gaat fungeren, maar we willen uiteindelijk een breder netwerk, zodat hoveniers hun voorraad in de regio kunnen ophalen. Voor de Vlaamse lezers is het handig te weten dat er ook een dealer in België zit', zo besluit Hazekamp. Ondanks de stijgende populariteit is de naam Nocciolo nog niet bij alle hoveniers bekend. Daarom kunnen alle lezers van dit artikel (hoveniers/groenbedrijven) gratis een Nocciolo-sampledoosje krijgen. Met de kortingscode vakbladdehovenier2022 kan er bij het bestellen in de winkelmand de korting worden gebruikt. Klik hier om te bestellen: www.nocciolo.nl/

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER