Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kiezen voor groene mbo-opleiding moet aantrekkelijker worden door nieuw adviesrapport

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 23 november 2022
132 sec


Adviesrapport 'Kansrijk opleiden' moet zorgen voor meer mbo-studenten binnen kansrijke opleidingen

Betere en eerlijke voorlichting voor scholieren over arbeidsmarktkansen van verschillende mbo-opleidingen. De keuze voor een kansrijke mbo-opleiding financieel stimuleren door verlagen collegegeld én het switchen naar een kansrijkere opleiding moet makkelijker worden.


Dit en meer staat in het adviesrapport 'Kansrijk opleiden' van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Dit advies is gister aan minister Robbert Dijkgraaf van OCW overhandigd. Met deze en andere maatregelen moet het voor aankomende mbo-studenten aantrekkelijker worden om te kiezen voor een studie waarin een tekort aan arbeidskrachten is.

SBB

Bedrijfsleven en beroepsonderwijs hadden een taskforce opgericht om een advies uit te brengen over deze kwestie. Zij willen dat het opleidingsaanbod zo veel mogelijk aansluit op de vraag van de arbeidsmarkt. Vrijwel alle sectoren kampen met tekorten aan vakkrachten, zoals zorg, ict maar ook de groensector. Tegelijk zijn er ook beroepen waarvoor meer mbo-studenten worden opgeleid dan waarvoor werk is.


Kansrijk in het groen

UWV maakt ieder jaar een overzicht van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures. Zo maken ze inzichtelijk waar de kansen liggen en waar het zinvol kan zijn om te investeren in (om)scholing. In de rapportage van vorig jaar staan diverse groene beroepen zoals hovenier en boomverzorgers. Toch merkt Jeroen van Woerden van TRI Groei in Groen Zuid-Nederland dat de hovenierssector niet top of mind is als je praat over kansrijke sectoren. Van Woerden: 'Ict, techniek en zorg worden overal gezien als kansrijke sectoren. De groensector is over het algemeen minder zichtbaar als kansrijk beroep.'


Studievoorlichting al op vmbo-niveau

Om te zorgen voor meer instroom vanuit het vmbo naar de juiste mbo-opleidingen adviseert de taskforce om de studievoorlichting op de middelbare school te verbeteren. Het regionale bedrijfsleven kan hier een belangrijke rol in spelen, door bijvoorbeeld gastdocenten in te zetten die jongeren enthousiast kunnen maken. Een tactiek die bijvoorbeeld groene hotspot Yuverta Nijmegen al sinds een paar jaar inzet. Hier verzorgen hoveniers gastlessen op het vmbo. Verder schrijft het rapport dat een jongeren een goede realistische voorlichting moeten krijgen over de arbeidsmarktkansen van beroepen. Daarnaast kan het sommige scholieren helpen als ze hun studiekeuze kunnen uitstellen door zich eerst breed te oriënteren in het mbo.


Door bijvoorbeeld gastdocenten in te zetten die jongeren enthousiast kunnen maken

Later switchen

De switch binnen het mbo naar een meer kansrijke opleiding mag geen negatieve financiële consequenties hebben, vindt de taskforce. Als studenten nu tussentijds switchen heeft het voor zowel de student als school negatieve gevolgen. Zo wordt de studenten geconfronteerd met extra kosten door nieuw studiemateriaal. Volgens de taskforce zijn dit redenen waardoor studenten sneller kunnen uitvallen. En voortijdige uitval heeft een negatieve invloed op baankansen van deze jongeren. Scholen worden onder andere beoordeeld op het aantal jongeren dat zonder mbo-diploma de school verlaat; voortijdige schooluitval weegt mee in hun beoordeling en daarmee hun bekostiging.


Regionaal bekijken

De taskforce adviseert dat beroepsonderwijs en bedrijfsleven nog sterker gaan samenwerken zeker ook op regionaal niveau. Nu vindt het overleg hierover vooral op landelijk niveau plaats, terwijl veel mbo'ers in hun eigen regio onderwijs volgen en aan het werk gaan. Door ook op regionaal niveau afspraken te maken, kunnen bijvoorbeeld vmbo-opleidingen beter aansluiten op wat mbo-scholen in diezelfde regio aanbieden.


De taskforce adviseert dat beroepsonderwijs en bedrijfsleven nog sterker gaan samenwerken zeker ook op regionaal niveau

Leven Lang Ontwikkelen

Verder beschrijft het advies de trend van bij- en nascholing na het behalen van je diploma. Een ontwikkeling die binnen hbo en universiteitsniveau al jarenlang gemeengoed is. Het mbo maakt hierin de laatste jaren een inhaalslag. Dit schetst het ontstaan van de tak Leven Lang Ontwikkelen bij Yuverta. Een voorbeeld van een vakgerichte opleiding is de VHG-brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier waarin deelnemers in de avonduren het vak leren. Maar ook professionals die zich willen laten bijscholen op het gebied van klimaatadaptatie biedt de opleider trajecten.


LEES OOK

Nieuwe werkwijze

Komende twee jaar wil Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven de nieuwe werkwijze in de praktijk gaan vormgeven. De Taskforce blijft op de achtergrond betrokken bij de implementatie van het advies. Voor een aantal andere zaken, zoals de wijze van financiering van mbo-opleidingen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Hoveniersbedrijf Spijker en Prins
Saturday 26 November 2022
Wij staan open voor leerlingen BBL
Wij zijn het ook eens met leerlingen meer betrekken bij bedrijven zo dat ze in een vroeg stadium weten wat het vak inhoud

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER