Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wortelgeleiding in de stad: RootBarrier RollRib

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 1 november 2022
127 sec


De bodemomstandigheid in stedelijke gebieden zorgt ervoor dat bomen niet veel ruimte hebben om diep te wortelen, waardoor de wortels vaak horizontaal gaan groeien. Wanneer de wortels té dicht bij het oppervlakte komen kan wortelopdruk ontstaan met als gevolg: hobbels op de weg en onveilige situaties op straat.

Project Hendrik Ido Ambacht na foto
Project Hendrik Ido Ambacht na foto

Om dit probleem te voorkomen kan wortelwering of wortelgeleiding ingezet worden. Beide methodes kunnen toegepast worden voor precies dezelfde wortels*, enkel de afstand van plaatsen bepaald welke methode er gebruikt moet worden: Binnen 2 meter van de boomkluit of verder dan 2 meter?

Wortelgeleiding

Wortelgeleiding moet binnen 2 meter van de boomkluit ingezet vanwege de functionaliteit van de geleidingsribben. Deze ribben geleiden de wortelmutsjes naar beneden, zodat de wortels zich dieper kunnen wortelen en niet gaan cirkelen binnen het scherm. Het bloempoteffect wordt hiermee voorkomen.


Snel en eenvoudig

Met een installatie snelheid van ruim 818 meter per uur** is de RootBarrier RollRib het snelste wortelgeleidingssysteem op de markt. De RollRib wordt geleverd op rollen van 12, 21 of 75 meter waardoor de installatie snel en eenvoudig is. Elke meter bevat een perforatielijn om zo gemakkelijk de gewenste afmeting te snijden.

Daarnaast is dankzij deze lengtes de geleidende werking in de praktijk ook effectiever gebleken in verhouding tot andere wortelgeleidingsproducten, zoals de in elkaar te schuiven platen. De koppelprofielen van deze platen zijn niet nauw genoeg op elkaar gesloten waardoor er kleine openingen ontstaan waar de wortelmutsjes doorheen zouden kunnen groeien. Een nauwsluitende verbinding is essentieel voor effectieve wortelgeleiding; hoe minder verbindingsstukken, des te effectiever het systeem. De RollRib van 75 meter heeft tot wel 125 minder verbindingsstukken dan de platen.***


Obstakels voor de wortels

Ieder obstakel dat een wortelmutsje tegenkomt zorgt ervoor dat de koers van de wortel gewijzigd wordt. Een wortelmutsje is eigenlijk een hele gevoelige sensor aan de top van de wortel en beschermt de rest van de wortel door het pad met de minste weerstand te zoeken. Voor het mutsje maakt het niet uit of dit obstakel een haakse of stompe hoek heeft en 1 mm of 2 mm dik is, een obstakel is een obstakel. De onderbroken ribben van RootBarrier RollRib geleiden de wortels zo diep mogelijk de grond in. De ribben zijn bewust hol zodat ze zich kunnen vullen met grond, dit bevordert de verankering waardoor het scherm niet omhoog gedrukt kan worden.


Project Hendrik Ido Ambact voor foto
Project Hendrik Ido Ambact voor foto

Afstand tussen de ribben

Uit een eerder onderzoek dat in de jaren 80 uitgevoerd is, bleek dat de onderlinge horizontale afstand tussen de ribben circa 15 cm moet zijn om de werking van een wortelgeleidingssysteem te garanderen. Tijdens dit onderzoek zijn andere afmetingen ter vergelijking niet getest, inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is uit recentere onderzoeken gebleken dat een afstand van 18 cm ook garant staat voor succes.


Wortelovergroei

Voor de RollRib hebben wij ervoor gekozen om geen dubbele bovenrand te implementeren. Waarom? Elke boomkenner weet dat wortels van nature niet omhoog groeien, waardoor we kunnen concluderen dat een dubbele bovenrand op een wortelgeleidingssysteem eigenlijk overbodig is.


Duurzaamheid

De RollRib bestaat uit 100% gerecycled HDPE en is ook na het inzetten weer volledig recyclebaar.


Wil je de RootBarrier RollRib in zetten voor jouw project? Neem dan contact met ons op via:
sales@rootbarrier.nl


Eigenschappen:

• Verkrijgbaar op rol met een lengte van 12, 21 en 75 meter
• Flexibele toepassing: lineair, rondom en vierkant
• Eenvoudig op gewenste lengte te snijden dankzij snijlijn op iedere meter
• Dikte 1,5 mm

International Registration No. DM/099 740

*De uitzondering ligt op bijzonder agressieve planten zoals bamboe.
**Deze cijfers zijn indicatief en berekend op basis van een werkdag van 8 uur voor 2 werknemers. Enkel de installatietijd is in de berekening meegenomen, niet het voorwerk, zoals het graven van een sleuf etc.
*** Deze berekening is gebaseerd op platen met een afmeting van 60 cm breed. Er zijn 125 platen nodig om 75 meter te installeren, na iedere plaat komt een koppelprofiel.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER