Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hijswerk voor een kant-en-klaar afgeleverd bad in de tuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Bart Mullink, maandag 24 oktober 2022
116 sec


Verkopers van zwembaden voor de tuin doen goede zaken. Ook na de verkooprecords in coronatijd is er weinig te klagen, zegt Peter Heuvelman van Wellness Tuinier.

Autolaadkraan
Autolaadkraan

Het jonge bedrijf uit Krimpen aan den IJssel bouwt rap aan een dealernetwerk met landelijke dekking om te voorzien in de stijgende vraag naar de prefab baden die het levert. De kleinere maten zijn over het algemeen niet bedoeld om in te zwemmen. Daarom heten ze plunge pools oftewel plonsbaden. Met een plons erin springen is een mogelijkheid, maar de baden zijn meestal ook uitgerust met een trap om gemakkelijk het water in te gaan. Voorzien van een zwemmachine die zorgt voor stromend water, valt zelfs in kleine baden te zwemmen. Dat is een oplossing voor de sportievere types, ook geschikt voor kleinere tuinen. Bankjes in het water zijn de populairste optie. Zo kan gauw een heel gezin zitten.

De baden worden op klantspecificatie in de fabriek gemaakt, passend qua formaat en met de gewenste uitrusting. Veelal gaan ze daarna met de autolaadkraan zo de tuin in, al dan niet over het dak. Elk formaat is in principe leverbaar. Wel zijn de maximale maten voor bijzonder transport over de weg in acht te nemen als grens. Als het vervoer van de baden een spreekwoordelijke ketting is, zit de zwakste schakel meestal aan het eind. Dat de laatste loodjes vaak het zwaarst wegen, laat de foto zien met de kraan die in het centrum van Zierikzee door de historische Havenpoort rijdt. 'Meten is weten,' zegt Peter Heuvelman van Wellness Tuinier in zo'n geval. Het geleverde bad kon gemakkelijk door de poort, maar met de kraan was het kantje boord. Het was centimeterwerk, maar dat het kon zonder brokken te maken, stond dankzij kennis en kunde van tevoren vast, verzekert hij.

Zierikzee
Zierikzee
Bad op vrachtwagen
Bad op vrachtwagen
Het van achter gefotografeerde bad op de vrachtwagen behoort tot de grotere die dit jaar werden geleverd. Het meet 10 bij 4 meter. De dronefoto die werd gemaakt in Nieuwerkerk aan den IJssel toont de eindbestemming. Vanaf de vrachtwagen is het 1600 kilogram zware bad met de eigen wagenlaadkraan op de oprit gezet. Daarvandaan moest het nog 75 meter verder de tuin in. De betonnen fundering voor het bad is helemaal rechts te zien, naast het pool house in aanbouw. Een mobiele kraan staat op de oprit klaar om het bad over de woning te tillen. Achter de woning staan twee rupsvoertuigjes met lange dwarsbalken om het op te vangen en verder de tuin in te vervoeren. Vanwege de slappe veenbodem gebeurt dit over stalen rijplaten. Aan het eind van het traject staat een spinkraan gereed om het bad op de definitieve bestemming te parkeren.
Vanwege de slappe bodem krijgt het zwembad een betonnen fundering die rust op veertien heipalen van elk 22 meter lang. In gelijk opgaande stappen wordt het bad gevuld met water en de ruimte eromheen over een breedte van 40 centimeter met een zand-cementmengsel. Het zware geheel voorkomt opdrijven. Zie foto met het gereed zijnde zwembad.


Dronefoto Nieuwerkerk a/d IJssel
Dronefoto Nieuwerkerk a/d IJssel
Nieuwerkerk eindresultaat, het zwembad gereed
Nieuwerkerk eindresultaat, het zwembad gereed
Wellness Tuinier voerde de plaatsing uit in samenwerking met een transporteur en een kraanbedrijf. Hierna trad Hoveniersbedrijf Tuinier aan om het geheel compleet te maken met een lommerrijke, landelijke tuin. 'Hier is alles uit de kast gehaald,' zegt Heuvelman erover.

Onder bad betonvloer Breukelen
Onder bad betonvloer Breukelen
Heien is niet nodig op zandgronden, weet de leverancier. Onder het bad in Breukelen hoefde alleen een betonvloer te worden gestort. Achter het zwembad zijn de hopen uitgegraven zand te zien. Nog even alles netjes maken en de klus is gedaan.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER