Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wat kiest u: Een kudde schapen of een kudde iMOW robots?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, zaterdag 24 september 2022
133 sec


STIHL komt met nieuwe generatie iMow robots

In het Van der Valk hotel in Apeldoorn presenteerde STIHL op 20 september de nieuwe generatie iMOW robotmaaiers. De twee varianten iMOW standaard en iMOW EVO zijn ieder in drie modellen verkrijgbaar. Vanaf januari 2023 liggen de zes machines bij de lokale STIHL dealers.


Stihl brengt al tien jaar robotmaaiers op de markt, in samenwerking met andere partijen. De nieuwste iMOW robotmaaier is echter volledig in eigen beheer ontwikkeld, zo vertelt product manager Luk Hendrickx. Met deze mulchmaaier wil Stihl vooral een mooi en gelijkmatig maaibeeld creëren zodat gebruikers, minder omkijken hebben naar hun gazons. Vakblad De Hovenier zet voor u de belangrijkste specificaties op een rij.

Functionaliteiten

Om dit mooie maaibeeld te creëren is de iMOW uitgerust met een nieuw Disc Cut-maaisysteem met drie zwevende messen, die van draairichting kunnen veranderen zodra een zijde bot wordt. Mocht een mes aan vervanging toe zijn, dan kan dat heel eenvoudig, zo bleek uit een kleine demonstratie. Met een maaibreedte van 28 cm kunnen de messen worden afgesteld tot een maaihoogte tussen de 20 en 60 mm. 'Zeker met deze droogte moet je oppassen dat je jouw gras niet te kort maait,' zegt Hendrickx. 'Hoe hoger het gras, hoe dieper de wortels de grond in gaan en daarmee beter toegang krijgen tot water.'



Het nieuwe Disc Cut-maaisysteem met drie zwevende messen is eenvoudig uit elkaar te halen, waardoor de messen makkelijk te vervangen zijn.

Via de nieuwe MY iMOW app kan eenvoudig een volledig maaiplan worden gecreëerd

Met de eenvoudige bediening van de machine én de bijbehorende app, belooft Stihl een gebruiksgemak die de robotmaaier voor iedereen hanteerbaar moet maken. Zo bestaat het apparaat zelf uit slechts vijf knoppen. Daarnaast is het mogelijk de maaier via spraakberichten eenvoudige commando`s geven. Via de nieuwe MY iMOW app kan eenvoudig een volledig maaiplan worden gecreëerd. Daarbij past de machine de duur en intensiteit van de laden automatisch aan het maaiplan aan. Naast de gebruikelijke begrenzingsdraad kan de maaier via een geleidingsdraad naar het dockingstation worden geleid. 'De messen worden dan uitgeschakeld en afwisselend links en rechts van de draad teruggeleid om spoorvorming te voorkomen,' aldus Hendrickx.


Het bedieningspaneel op de maaier en de MY iMOW maaiapp zorgt voor gebruiksgemak

Twee sensoren zorgen dat obstakels worden gedetecteerd. Uniek aan het concept van STIHL is dat meerdere robots tegelijk aan het werk gezet kunnen worden: tot drie machines tegelijkertijd. Volgens de mensen van STIHL is de IMOW daamee ook inzetbaar voor grotere projecten, maar bijvoorbeeld ook voor het maaien van (meerdere) voetbalvelden.

Verschillende modellen

Qua capaciteit en funcionaliteit zijn er tussen de zes machines de volgende verschillen. Zo is de iMOW 5 geschikt voor oppervlakken tot 1.500 m², de iMOW 6 tot 3.000 m² en iMOW 7 tot 5.000 m². De maaiduur voor de iMOW 5 bedraagt ongeveer een uur, die van de 6 tweeëneenhalf en die van de 7 vier uur. Ook varieert de accucapaciteit van de lithuim-ion batterijen, waar alle modellen mee zijn uitgerust. De luxere EVO-modellen pakken uit met een hogere snelheid en kunnen hellingen tot 45 procent aan. Optioneel is een upgrade-kit beschikbaar met aandrijfwielen en extra asgewichten voor sterk glooiende en oneffen terreinen met een helling tot 60 procent. Naast verbinding met de app via bluetooth en wifi beschikt de EVO nog over een extra 4G connectiviteit. Door gebruik te maken van een satellietverbinding kan het maaiplan bij de EVO worden aangepast aan de weersomstandigheden.


De standaard iMOW is verkrijgbaar in de herkenbare oranje kleur van STIHL...
de iMOW EVO is in het grijs uitgevoerd

Particuliere markt

De robotmaaiers zijn voornamelijk gericht op de particuliere markt. 'Maar wat mij betreft zijn ze ook voor hoveniers interessant,' meent Ivo De Schepper, Sales en Marketing Manager. 'De markt is immers aan het veranderen. Hoveniers integreren steeds vaker servicegerichte elementen in hun tuinontwerp. Bij het onderhoud van tuinen kan de robotmaaier heel goed worden ingezet, zodat de hovenier zich bezig kan houden met andere zaken.'



Nu de maaiers nog niet bij de dealers liggen, zijn ook de prijzen van de modellen nog niet bekend. De vanaf prijs bedraagt in ieder geval €1.999,- wilden de heren van STIHL al wel kwijt.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER