Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe VHG Basisopleiding Zwemvijvers van start

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 13 september 2022
71 sec


Succesvolle samenwerking tussen Koninklijke VHG, Zone.college en AHA Leermiddelenbouwers

Donderdag 8 september is in Zwolle de eerste groep deelnemers met de nieuwe VHG Basisopleiding Zwemvijvers gestart. Deze praktijkgerichte opleiding is bestemd voor hoveniers die zich verder willen bekwamen in het aanleggen en onderhouden van zwemvijvers volgens de Duitse FLL-standaard.

De deelnemers bezoeken een natuurzwembad in Heerde
De deelnemers bezoeken een natuurzwembad in Heerde

Jeroen Zijlmans van de Koninklijke VHG 'De markt van zwemvijvers groeit en er is grote behoefte aan kwaliteit. We zien daarom veel interesse in deze nieuwe opleiding. Dit najaar starten er nog twee groepen'.

LEES OOK

De opleiding voorziet enorm in een behoefte. "Het bouwen van zwemvijvers vereist veel specifieke kennis. Die kennis is nu niet bij alle bedrijven aanwezig. Het missen van details kan funest zijn. Zeker na de aanleg kunnen dingen misgaan. Soms moet dan een meer ervaren bedrijf de zaak oplossen. En dat bezorgt de branche geen goede naam", zegt Wiljan Bruggeman, een ervaren zwemvijverbouwer en voorzitter van het VHG Platform Natuurlijk Zwemwater. De opleiding is op initiatief van dit platform ontwikkeld om de kwaliteit van de zwemvijverbouw in Nederland te verhogen.

Het bouwen van zwemvijvers vereist veel specifieke kennis. Die kennis is nu niet bij alle bedrijven aanwezig

Ervaring niet vereist

Mensen van bedrijven die al zwemvijvers aanleggen, maar ook hoveniers die hun werkterrein willen uitbreiden kunnen voordeel met de nieuwe opleiding hebben. Tijdens de eerste bijeenkomst in Zwolle behandelt trainer Wiljan Bruggeman de verschillende typen zwemvijvers. De deelnemers en de trainer spreken met elkaar over waterbiologie en bezoeken twee projecten: een natuurlijke zwemvijver in Wapenveld en een natuurzwembad in Heerde.


Leren van elkaar

Globaal de helft van de deelnemers in Zwolle heeft ervaring met de bouw van zwemvijvers. Vooral de informatie uit de praktijk wordt op prijs gesteld. En er wordt veel kennis uitgewisseld. "Bij zwemvijvers komt veel meer kijken dan je denkt", zegt een deelnemer. "Vandaag heb ik veel gehoord over het biologisch evenwicht, watervlooien en biofilm. Na deze opleiding heb ik veel kennis die collega's nog niet hebben." Een ander: "Ik heb de FLL-regels bekeken en schrok van het niveau waarop je dit werk moet doen. Ik heb een paar zwemvijvers gebouwd en daar gaat het gelukkig goed mee. Hier wil ik mijn kennis vergroten en zo professioneler bij mijn klanten binnenkomen."


LEES OOK
'Voor een zwemvijver moet je je huiswerk doen'
30-07-2021 | ARTIKEL
214 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER