Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ga voor helicopterview bij bedrijfsprocessen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 20 juli 2022
89 sec


Bedrijfsprocessen - je zit er vaak zo diep in, dat je niet precies helder hebt hoe alles nu eigenlijk verloopt in je bedrijf. Je valt, zoals hoofdredacteur Hein van Iersel in zijn vorige hoofdredactioneel aansneed, in de busy trap. Als je het altijd druk hebt, heb je nooit tijd om stil te staan bij de vraag hoe je je werk beter kunt organiseren.

John Lambers en Pieter Peelen met de <i>value stream map</i> van het werkvoorbereidingsproces van Lambers' hoveniersbedrijf Groenmaat
John Lambers en Pieter Peelen met de value stream map van het werkvoorbereidingsproces van Lambers' hoveniersbedrijf Groenmaat

En dát is precies waarom de delegatie Groenversneller-hoveniers vandaag aanwezig is bij Graszodenkopen.nl: om tijd vrij te maken voor een betere organisatie van hun bedrijfsprocessen. Ter voorbereiding hebben John Lambers van Hoveniersbedrijf Groenmaat in Emmen en bedrijfscoach Pieter Peelen het onderdeel 'werkvoorbereiding' doorgenomen.

LEES OOK
Mijn naam is haast
24-05-2022 | ARTIKEL
64 sec

VSM

Dit proces wordt onder de loep genomen door middel van een value stream mapping. Je begint met een groot blanco vel papier en brengt hierop de stroom van goederen, informatie en handelingen binnen je bedrijfsproces in kaart. Door deze processen beter in kaart te brengen, moet je uiteindelijk inzicht krijgen in de verbeterpunten. Het gaat om het beschrijven, het tekenen van de stroom van goederen en diensten door het bedrijfsproces, in dit geval de werkvoorbereiding. Nadat Lambers en Peelen het spits hebben afgebeten, is het tijd voor de aanwezige hoveniers om hun eigen proces in kaart te brengen. Later bespreken alle hoveniers hun bevindingen.


Busy trap

Als je het altijd druk hebt, heb je nooit tijd om stil te staan bij manieren om je werk beter te organiseren. Als gevolg daarvan voer je je werk gehaast en minder efficiënt uit en wordt het probleem alleen maar groter. Hierdoor kom je steeds meer vast te zitten in je eigen valstrik. Veel dingen gaan op de automatische piloot. Dan is het niet verkeerd om af en toe even stil te staan bij wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet.

Eigenaar Marcel Lageman van Graszodenkopen.nl leidt de hoveniers rond door zijn jonge bedrijf.

Bedrijfsbezoek Graszodenkopen.nl

Een onderdeel van het Groenversneller-traject zijn de bedrijfsbezoeken. Ditmaal zijn we aanwezig bij Graszodenkopen.nl. Dit is een relatief nieuwe leverancier voor de hovenierssector. Eigenaar Marcel Lageman leidt de hoveniers rond door zijn jonge bedrijf. Lageman (35) kwam al vroeg in aanraking met de graszodenteelt, toen hij als elfjarige meehielp bij een boer. Inmiddels levert hij zelf jaarrond graszoden door de gehele Benelux. En dat is bijzonder, want niet iedereen heeft jaarrond graszoden. Lageman licht kort toe: 'Natuurlijk ziet het gras er gedurende het jaar anders uit; het is nu mooier groen dan in november. Maar in november kan er ook gewoon gras worden gelegd. Als het na aanleg gaat vriezen, gaat het gras in rusttoestand, en wanneer de temperatuur weer boven de 5 graden is, groeit het gras probleemloos door.' Het bedrijf levert drie kwaliteiten: basic, premium en schaduwgras.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER