Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Verschillende functies perziksteen op Europarcs-kavel Floriade

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Manon Botterblom, maandag 20 juni 2022
193 sec


Nocciolo, dat perzikstenen als corebusiness heeft, timmert aan de weg op het gebied van duurzame grondbedekking. Zo is het product van Nocciolo dit jaar in verschillende vormen te vinden op de Floriade. Op de Europarcs-kavel op de Floriade is niet alleen de grondbedekking van perziksteen, ook het wandelpad is gevuld met deze halfverharding. Zo blijkt perziksteen op meerdere manieren inzetbaar. Naast Nocciolo hebben nog meer partijen meegeholpen aan de realisatie van het Floriade-project. De redactie van De Hovenier belt met verschillende betrokkenen.


De twee huisjes waaraan Nocciolo zijn steentje heeft bijgedragen, zijn op meerdere plaatsen voorzien van perziksteen, een van de producten van het bedrijf. Zo heeft Nocciolo een schutting geleverd, is er een bijenhotel en staan er ronde plantenbakken. De ronde bakken die te zien zijn bij het bijenhotel zijn stevige plantenbakken op maat, die gevuld zullen worden met kruiden en groenten. De bakken zijn volledig gepoedercoat voor een chique uitstraling en afgewerkt met een deksel.

Van grondbedekking en wandelpad tot sedumdak
De perziksteen van Nocciolo is niet het enige duurzame element dat op de twee kavels te vinden is. Op platte daken ligt vaak zwaar grind, dat na een tijdje groen uitslaat en om de zoveel tijd schoongemaakt moet worden. Earth Kweek, een bedrijf dat gespecialiseerd is in groendaken, heeft daar een oplossing voor gevonden, die ook te vinden is op de twee kavels van Europarcs. 'Als je korrels kurk op de juiste manier verwarmt zet het uit en wordt het door zijn eigen hars gebonden. Deze geëxpandeerde kurk wordt door Earth Kweek gebruikt als natuurlijke isolatie en drainage', legt Sven Hazekamp van Nocciolo uit. 'Dit is een stuk duurzamer dan dat zware grind.' Met deze techniek maakt Earth Kweek cassettes op het dak, waar sedum in staat. Waar normaal gesproken een grindrand om het dak heen gelegd wordt, is hier gebruikgemaakt van perziksteen, om het duurzamer te maken. Ook op de wandelpaden tussen de twee huisjes vind je perziksteen, maar wel in een andere vorm. Nocciolo gebruikt de steen in drie verschillende fracties. Gebroken perziksteen garandeert stevigheid en rijcomfort en is ook te vinden op de wandelpaden van de kavel. Ook de gehalveerde steen, die iets groter is, is geschikt om op te rijden. De hele perziksteen is met zijn ronde vorm wat sierlijker.


Sven Hazekamp
'We willen graag gelinkt worden aan een duurzaam project als de Floriade'


Floriade als kans

Sinds Nocciolo in 2014 zijn handel in perzikstenen begon, maakt de onderneming zich hard voor de vele voordelen van de steen. 'We hebben flink aan de weg moeten timmeren; mensen zagen perziksteen aan voor afval', vertelt Hazekamp. 'Terwijl het op meerdere manieren heel duurzaam is. Onze perziksteen moet vervoerd worden, maar doordat het veel minder zwaar is dan grind, is er minder uitstoot. Ook blijft perzik veel langer goed dan bijvoorbeeld schors.' Nocciolo staat dan ook op de Floriade met een duidelijk doel: mensen er bewust van maken dat er meer bestaat dan simpelweg bestraten, grind of schors. Dit duurzame product is niet meer weg te denken uit de maatschappij, aldus Hazekamp. 'Ook online willen we onze markt flink uitbreiden. De Floriade is een fantastische stap om mee te starten. Omdat de Floriade zo'n duurzaam project is, willen we daar graag aan gelinkt worden.'


Mens verbinden met natuur

Er werd ook een landschapsarchitect betrokken bij het grote project. Stefano Marinaz, een Italiaanse landschapsarchitect die gevestigd is in Londen, maar sinds 2021 ook in Utrecht een kantoor bezit, was de uitverkorene. Hij begint zijn werk aan de tuin met de naam Within Nature. Ontheroad creatives bepaalde de locatie van de huisjes ten opzichte van de tuin; Marinaz kreeg de taak om met een plan te komen waarin de woningen door middel van de tuin worden samengevoegd. 'Het concept was om een zo natuurlijk mogelijke sfeer op te roepen met de tuin, en de bezoekers van de Floriade mee te trekken in die ervaring', zegt Marinaz. Naast de steentjes van Nocciolo bevat de tuin verlichting van In-Lite en Pop Light en is er gebruikgemaakt van cortenstaal rondom de plantenbedden. Het is de missie van de landschapsarchitect om de mens weer te verbinden met de natuur. 'Ik hou ervan om de beplanting zo natuurlijk mogelijk te houden, zo simpel en vredig als de natuur zelf. Buiten de tuin zie je kleine delen van wat er gebeurt; door de hoge bomen aan de rand is de privacy goed geregeld.'


Stefano Marinaz

Visie hoofdarchitect

Nocciolo is een van de vele partners in het project van Europarcs. Ook Koen Savelkoul, de hoofdarchitect, heeft een groot aandeel in het project. Zo deed hij met zijn bedrijf Ontheroad creatives vooral het coördinerende werk tijdens de bouw van de twee kavels. Ook zorgde hij voor het aantrekken van de juiste landschapsarchitect, het positioneren van de vakantiewoningen en voor het groen op de kavel. Ontzettend spannend vond hij het, in zijn eigen woorden. 'Er moest met heel veel rekening gehouden worden', legt Savelkoul uit. 'Zo moesten we kijken naar de isolatiewaarde van de woningen en de materiaalkeuze verantwoorden. Ook moesten we letten op toegankelijkheid; mensen in een rolstoel moeten ook over het terrein kunnen bewegen. Dit zijn natuurlijk dingen waar je altijd op moet letten, maar nu komt echt alles samen.' Het thema van de Floriade past goed bij de visie van Savelkoul. Duurzaamheid kent veel kanten. Volgens de architect worden zaken soms iets té snel duurzaam genoemd terwijl dat niet zo is. 'Om duurzaam te zijn, moeten dingen volledig circulair zijn; als het materiaal afgekeurd wordt, moet het alsnog een goed einde krijgt. De perzikstenen van Nocciolo zijn een restproduct en daarom een goed voorbeeld van een product dat volledig duurzaam is.' Het project van Europarcs heeft veel te danken aan innovation manager Giel Hendrikx. 'Alle meewerkende partijen zijn door hem samengebracht en daarna leidde hij alles in goede banen', vertelt Hazekamp.


Koen Savelkoul

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER