Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Van econoom tot hovenier: Martijn Verboom maakte de stap

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Manon Botterblom, woensdag 20 april 2022
108 sec


Lange tijd was hij econoom, maar de liefde voor tuinieren was er al vroeg bij Martijn Verboom. Precies twee jaar geleden besloot hij het roer om te gooien en te beginnen als hovenier. Nu heeft hij zijn hoveniersdiploma niveau drie op zak en is hij eigenaar van een goedlopend hoveniersbedrijf. Onlangs realiseerde hij een mooi houtproject in een voortuin, waarin hij oud-Hollandse tegels van Schellevis combineerde met hardhouten balken van Van Dorp Hout.


Opvallend is het wel, een tegelpad met houten balken ernaast. 'Ik vond het wel leuk bedacht, die twee dingen met elkaar gecombineerd', merkt Verboom op. 'Het ontwerp is bedacht door mij en de klant samen. De tegels waren 80 centimeter en het pad ook, dus dat werd een beetje krap. Daarom kozen we voor een robuuste hardhouten bankirai-balk van 5 centimeter dik.' Zo kon Verboom het werk zelf doen. Als de klant tegels van 1 bij 1 meter had uitgezocht, had hij mankracht moeten inhuren en was het project duurder geweest.

Enthousiaste reacties

Verboom plaatste een foto van het project in zijn Instagram Stories en vroeg door middel van een poll wat het publiek ervan vond. Hier kreeg hij verschillende enthousiaste reacties op. 'Eén persoon stemde "niet leuk", maar zonder uitleg. Daarom denk ik dat diegene op het verkeerde knopje heeft gedrukt', zegt de hovenier lachend. Voor de rest kreeg Verboom geen expliciete reacties op zijn poll.'Ik kreeg na het renoveren van mijn ouders tuin en die van mezelf zulke enthousiaste reacties, dat ik na begon te denken'

Van econoom tot hovenier

Hoe kwam Verboom op het idee om het hovenierspad te gaan bewandelen? Was het een laat ontdekte passie of zat het er altijd al in? 'Na de middelbare school moest ik al jong kiezen wat ik wilde worden', zo begint hij zijn verhaal. 'Ik heb toen gekozen op basis van het profiel dat ik had. Economie lag mij wel, dus ging ik die richting in. Maar ik vond de opleiding niet heel leuk; ik merkte dat het niet mijn passie is.' Na zijn opleiding ging Verboom aan de slag als econoom, maar het was niet wat hij zocht. Hoe hij er uiteindelijk achter kwam dat hovenieren hem wel kon bekoren, is een leuk verhaal. ‘Ik had eigenlijk altijd al een passie voor tuinieren. Ik kluste wel eens wat in de tuin van mijn ouders en die wilden op een gegeven moment dat ik hun tuin volledig zou opknappen. Hierna heb ik ook nog mijn eigen tuin gerenoveerd. Ik kreeg hier zulke enthousiaste reacties op dat ik na begon te denken. Ik had altijd al wat met planten gehad; moest ik er niet serieus iets mee gaan doen? Voor een aannemer werken leek me leuk, maar toen bedacht ik me dat dat hovenier beter bij me zou passen.’ Verboom besloot om bij #GTerra Opleidingen$G in Hazerswoude zijn hoveniersdiploma te halen, die dat jaar voor het eerst een volledige opleiding in de avonduren aanbood. Deze VHG-brancheopleiding is speciaal bedoeld voor werkende volwassenen en was daarom heel geschikt voor Verboom. Binnen een jaar haalde hij zijn hoveniersdiploma niveau 1 tot en met 3. Tijdens de opleiding werkte hij al voor drie hoveniers om het vak in de praktijk te leren.Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER