Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Roundup geen risico voor bijen en hommels'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 19 oktober 2021
57 sec


Minister beantwoordt Kamervragen Partij voor de Dieren

De achttien middelen in Nederland die de naam Roundup hebben, zijn veilig voor bijen en naar verwachting ook voor hommels, schrijft minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer als antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren.

Naar verwachting is Roundup bij juist gebruik ook veilig voor hommels, aldus de minister.
Naar verwachting is Roundup bij juist gebruik ook veilig voor hommels, aldus de minister.

De in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddelen met Roundup in de naam zijn volgens het geldende Europese geharmoniseerde toetsingskader beoordeeld door het Ctgb op mogelijke risico's voor bijen op basis van formuleringsstudies met honingbijen en realistische blootstellingsscenario's. De toegelaten middelen zijn veilig bevonden voor bijen bij gebruik volgens de voorschriften.
Het Ctgb verwacht dat de formuleringsstudies met honingbijen ook representatief zijn voor hommels, blijkt uit de antwoorden van minister Schouten van LNV.
Op dit moment zijn achttien middelen met Roundup in de naam toegelaten in Nederland, meldt Schouten. Hiervan bevatten dertien middelen de werkzame stof glyfosaat. Er is 639.050 kilo werkzame stof glyfosaat verkocht in Nederland in het kalenderjaar 2019.


Er is 639.050 kilo werkzame stof glyfosaat verkocht in Nederland in het kalenderjaar 2019

Ecoloog

De Britse ecoloog Edward Straw publiceerde dit voorjaar over een onderzoek naar het effect van verschillende formuleringen van glyfosaathoudende en niet-glyfosaathoudende middelen op hommels. Hij concludeerde dat formuleringshulpstoffen verantwoordelijk zijn voor de sterfte van de hommels en niet de werkzame stof glyfosaat.
Het Ctgb heeft het wetenschappelijke artikel nader bestudeerd, meldt Schouten. Het Ctgb stelt dat met het feit dat formuleringshulpstoffen een rol kunnen spelen bij de giftigheid van een gewasbeschermingsmiddel rekening wordt gehouden bij de beoordeling voor toelating.
Het onderzoek van Straw acht het Ctgb niet geschikt voor beoordeling van het werkelijke risico, omdat het onderzoek niet uitgaat van een realistische blootstelling van hommels, de dosering per hommel niet bekend is en niet duidelijk is welke formuleringshulpstoffen de waargenomen giftigheid veroorzaakten.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
harrie kiekebosch
Tuesday 26 October 2021
In Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en de VS zullen ze wel gek zijn. Of minder gelovig.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER