Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Dit jaar neemt RUBI Benelux voor het eerst deel aan het event Meesters in de Tuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, zaterdag 2 oktober 2021
147 sec


RUBI is al meer dan 70 jaar dé leverancier van professionele tegelgereedschappen. Maar RUBI is er niet alleen voor de tegelzetter, ook hoveniers verwerken steeds vaker keramische materialen in sierbestrating. Veel hoveniers betegelen geregeld delen van het tuinoppervlak. Werken met de befaamde grijze betontegel van 30 x 30 en de gewassen grindtegel is bekend, maar wat te doen met de aanleg van keramische sierbestrating? Niet alleen de juiste ondergrond en netjes leggen, maar ook het snijden en zagen zorgen voor heel wat hoofdbrekens.

De TZ-tegelsnijder snijdt tegels tot 2 cm dik en is verkrijgbaar in verschillende lengtes, van 85 tot 155 cm
De TZ-tegelsnijder snijdt tegels tot 2 cm dik en is verkrijgbaar in verschillende lengtes, van 85 tot 155 cm

Betontegels op maat zagen kan met een (trottoir)bandenzaag of met een daarvoor bestemde slijpschijf op je haakse slijper. Ook knippen met de betonknipper is een optie. Keramische sierbestrating vanaf 2 cm dik kan het best bewerkt worden met een watergekoelde diamantzaagmachine met bovengeleiding.

Engbert Broekman, directeur van RUBI Benelux, heeft ruime ervaring met dit soort machines. Zeventien jaar geleden verrichtte hij in de tegelzetbranche al pionierswerkzaamheden bij bouwondernemingen. 'Diamantzaagmachines bestaan dus al langer, maar RUBI komt elk jaar met innovaties op dit gebied', vertelt hij. 'Wij kijken vooral naar de eindgebruiker. Hoveniers gaan, naast natuursteen, steeds meer (half)keramische producten verwerken. Daar zijn toegepaste gereedschappen voor nodig, zoals zaagmachines met goede diamantzaagbladen.'

Snijden en breken, of zagen?

Keramische tegels kun je toch ook snijden? Dat beaamt Broekman: 'Een volkeramische tegel tot 2 cm kun je uitstekend snijden. Bij 50% van deze tegels gaat dat perfect. De andere helft heeft interne spanning en moet je met diamant bewerken. Boven de 2 cm moet je altijd met diamant werken. Met de RUBI TZ-tegelsnijder die uitgerust is met een gekogellagerd snijwieltje van 22 mm, is het goed mogelijk om in één doorgaande beweging te snijden en te breken. Vergelijk het maar met een glassnijder. Tegels snijden is een bekende, snelle, droge werkwijze die je ook in kleine, gesloten ruimtes kunt uitvoeren, omdat er weinig tot geen cementstof vrijkomt. Snijden kost minder tijd en zorgt voor een perfect eindresultaat. '


De nieuwste ontwikkeling is een relatief compacte machine met een zeer sterke motor van 2 pk, die tegels tot 60 mm in één keer kan zagen en overige materialen tot 90 mm in twee keer

Zoals gezegd kunnen niet alle tegels gesneden worden. Vandaar dat RUBI ook een ruim assortiment zaagmachines heeft. De nieuwste ontwikkeling is een relatief compacte machine met een zeer sterke motor van 2 pk, die tegels tot 60 mm in één keer kan zagen en overige materialen tot 90 mm in twee keer. Hiervoor is uiteraard het juiste zaagblad vereist.

Bovendien zijn de DCX-250 Xpert zaagmachines uitgerust met het C3 Phyton-koelsysteem. Dit is een in hoogte verstelbaar watertoevoersysteem dat de efficiëntie van de koeling aanmerkelijk verbetert. Het vermindert niet alleen het waterverlies, maar ook de verspreiding in de ruimte rondom de zaagmachine. Deze efficiëntere koeling verhoogt de prestaties van het diamantzaagblad aanzienlijk. De externe watertank voor het koelingswater is snel te verwijderen, makkelijk te reinigen en snel bij te vullen.

De DCX-250 Xpert is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de Xpert 1250 voor tegels met lengtes tot 1.25m en de Xpert 1550 voor tegels tot 1.55m. Met invaleffect wordt de zaaglengte met 10 cm vergroot.
De DCX-250 Xpert is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de Xpert 1250 voor tegels met lengtes tot 1.25m en de Xpert 1550 voor tegels tot 1.55m. Met invaleffect wordt de zaaglengte met 10 cm vergroot.

Zaagtip

Gebruik papieren plakband om daarop de zaaglijn af te tekenen of neem een permanent marker. Als je de potloodlijn rechtstreeks op het keramiek zet, wordt deze door de waterstraal weggespoeld.


RUBI Benelux

Het merk RUBI staat goed bekend bij professionals in deze branche. De gereedschappen van dit merk zijn duurzaam en van goede kwaliteit. RUBI houdt rekening met de gezondheid van de gebruiker. Bij het ontwerp van hun gereedschappen ligt sterk de nadruk op ergonomie. Het bedrijf is ervan overtuigd dat veiligheid en het minimaliseren van de risico's van fundamenteel belang zijn voor de gezondheid en de correcte uitvoering van het werk. Hun machines zijn krachtig en kunnen de beste prestaties in de zwaarste werkomstandigheden leveren. De onderneming past ze aan, zodat ze voldoen aan de eisen die elke markt eraan stelt.


Technische informatie

Technische gegevens: DCX-250 Xpert diamantzaagmachine
Zaaglengtes: 125 en 155 cm.
Zaaglengte met invaleffect: + 10 cm
Maximale zaagdikte: 61 mm bij één keer zagen (bij twee keer zagen 90 mm)
Zaagdikte verstek: 50 mm
Voeding: 230V-50Hz
RPM: 2750
Diameter zaagblad: 250 mm
Lengte, breedte en hoogte: 160x82x131 cm
Nettogewicht zonder verpakking: 70 kilo


Op 14 oktober 2021 komen zo'n duizend professionals samen tijdens het jaarlijkse Meesters in de Tuin-evenement in het Ebben Inspyrium te Cuijk. Het is het eerste en enige evenement van 2021 in de tuinbranche en de eerste keer in twee jaar dat de meesters weer bij elkaar komen. Ook Rubi Benelux is van de partij.

Klik hier voor toegangskaarten voor Meesters in de Tuin 2021.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER