Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Professionals kunnen voortaan ook elektrisch maaien met Ariens Zenith E

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mischa Bijenhof Fotografie: Hoveniers Arjo en Zenith, dinsdag 14 september 2021
195 sec


Oneindig maaien in stilte

Elektrische zitmaaiers voor particulier gebruik waren er al, maar zeroturnmachines voor professioneel gebruik moesten het nog doen met brandstofmotoren. Het Amerikaanse Ariens ontwikkelde de Zenith E, 's werelds eerste volledig elektrische professionele zeroturnmaaier met accusnelwisselsysteem.


Iedereen die woont of werkt in de buurt van een park, sportveld of om het even welke vorm van openbaar groen met een gazon, zal het geluid herkennen van een benzine- of dieselmaaier die zijn aanwezigheid luidruchtig kenbaar maakt. Vervelend, maar het gras moet gemaaid. Als het aan de Amerikaans fabrikant Ariens ligt, komt de hovenier voortaan op kousenvoeten. Want zo kun je het wel stellen, nu Ariens het met de Zenith-E volgens fabrieksopgave mogelijk maakt om met één acculading 60.000 vierkante meter te maaien. Dat zijn immers oppervlakten die het interessant maken voor professionele gebruikers om over te stappen op een volledig elektrische machine.

Duurzaam ondernemen

Hoveniers Arjo is het bedrijf van Arjo Vermeer. Het is gevestigd in Speuld, grofweg tussen Ermelo en Garderen, en zijn werkgebied bestrijkt de regio Veluwe, waar Vermeer een aantal spraakmakende opdrachtgevers heeft. Hotels, bungalowparken, gemeenten, verzorgingstehuizen en een groot aantal bedrijven, maar ook particulieren, waaronder enkele bekende namen zoals nieuwspresentator Jan de Hoop en radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte, rekenen op Hoveniers Arjo. 'Wij houden ons al heel lang bezig met duurzaam ondernemen', zegt Arjo Vermeer. 'Zo zijn wij sinds 2014 ISO- en Groenkeur-gecertificeerd. Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons belangrijk. Van de Permar, zoals de sociale werkvoorziening van de gemeente Ede destijds heette, hebben wij het sociale werkvoorzieningsplan overgenomen, inclusief de medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt.' Het is een bedrijf, dus, dat meer nastreeft dan alleen winst. Daarom was Vermeer direct geïnteresseerd toen importeur Helthuis tuin- en parkmachines eind 2020 de Ariens Zenith E presenteerde.


Hoveniers Arjo kocht als een van de eerste hoveniersbedrijven in Nederland een Zenith E.

Snelwisselsysteem

'Het is een flinke investering vergeleken met een conventionele zitmaaier', zegt Vermeer. 'Maar als ik alle cijfers naast elkaar leg, zie ik dat ik hem binnen vijf jaar kan terugverdienen. De kosten voor brandstof en onderhoud kun je grotendeels wegstrepen; daarnaast hoef je geen speciale veilige ruimte meer te hebben om de benzine op te slaan.' De Ariens Zenith E wordt aangedreven door FusionCore, de eerste verwisselbare lithiumionbatterij in de branche. De accu's kunnen zonder gereedschap worden verwisseld en zijn beschermd tegen stof en vocht, zodat ze onder alle omstandigheden hun werk kunnen doen. Het snelwisselsysteem werkt met vier accu's, die hun capaciteit gelijkmatig verdelen. Vermeer heeft zes accu's en kan daarmee in principe oneindig lang blijven maaien.


Met een externe snellader kunnen de accu's sneller worden opgeladen dan Vermeer ze kan leegrijden

'Het mooie van dit systeem is dat je, wanneer de accu's bijna leeg zijn, er één kan vervangen. Het accumanagementsysteem haalt zijn stroom dan eerst uit de volle accu en verdeelt deze vervolgens gelijkmatig over het hele pakket. Als ik zorg dat ik altijd twee volle accu's achter de hand heb, kom ik nooit zonder stroom te staan.' Met een externe snellader kunnen die accu's sneller worden opgeladen dan Vermeer ze kan leegrijden, maar dat is volgens de hovenier ook wel nodig. 'De door de fabrikant opgegeven capaciteit van meer dan 60.000 vierkante meter is wat optimistisch. Dat red je alleen onder optimale omstandigheden. En dat verbaast mij niet, want dat is met alle elektrische machines zo, ook bij auto's. Om een hele dag te kunnen maaien, heb ik zes accu's nodig. Dat vind ik een uitstekende prestatie voor een professionele elektrische zitmaaier.'

Hovernies Arjo werkt onder andere voor gemeenten, hotelketens en bungalowparken, waar de stille Zenith E zeer gewaardeerd wordt.

Gebruiksgemak

Dat vermogen wordt goed benut. Een groot voordeel van elektrisch maaien boven maaien met een brandstofmotor is het grote koppel van de elektromotor, waardoor de messen altijd op hun maximale toerental kunnen draaien, ongeacht de weerstand die ze ondervinden. 'Dat is heel prettig bij hoog gras of wanneer het gras vochtig is, zoals 's morgens vroeg of in het najaar', zegt Vermeer. 'Met een traditionele maaier blijven er bij nat gras altijd plakken afgemaaid gras op het gazon achter. Dat heb je bij de Zenith E niet.' Daarnaast is het gebruiksgemak hoog, zegt Vermeer. 'De stoel is instelbaar op het gewicht van de gebruiker en zit erg comfortabel; de bediening is overzichtelijk.' Maar de grootste winst zit er uiteraard in dat er minder vibraties zijn en dat het geluidsniveau laag is. Importeur Helthuis ziet dan ook een grote toekomst voor deze eerste volledig elektrische zeroturnmaaier. 'Er zijn veel plaatsen waar motormaaiers voor overlast zorgen', zegt Peter Helthuis. 'Denk aan scholen, ziekenhuizen, openbare parken, groen langs kantoren. We zijn eraan gewend geraakt dat professioneel maaien gepaard gaat met een hoop lawaai, maar dat hoeft echt niet meer.'


Er is veel aandacht besteed aan het comfort. Zo is de stoel instelbaar op het gewicht van de bestuurder.

Milieuvoordeel

Ook vanuit milieuoogpunt is de overstap naar elektrisch maaien slechts een kwestie van tijd. 'Er zijn talloze voordelen te noemen', zegt Helthuis. 'Het ontbreken van emissie ligt natuurlijk het meest voor de hand, maar wat dacht je van alle vervuilende randzaken die bij een brandstofmotor horen? Olie die ververst en afgevoerd moet worden, olie- en brandstoffilters die vervangen moeten worden, slangen die vervuild zijn, koelmiddel, het risico op lekkage van brandstof of olie: het zijn allemaal zaken die niet meer aan de orde zijn bij elektrische machines. En wat veel mensen niet weten, is dat je bij de opslag van brandstof al vanaf 25 liter verplicht bent een brandveilige opslagruimte te hebben. Dat loopt aardig in de papieren.' Veel geïnteresseerden hebben al die getallen niet eens nodig om over de streep te worden getrokken, merkt Helthuis. 'Als je deze machine probeert, merk je pas hoeveel herrie en vibraties je al die jaren hebt moeten verduren tijdens het maaien met een benzine- of dieselmaaiermaaier. Het is echt een verademing.'


Ariens Zenith E all-electric zeroturn

Accu: lithiumion, 4 kWh, 56 V
Aantal accu's en gewicht: 4, uitwisselbaar, 22 kg
Levensduur: 1000 oplaadcycli (gebaseerd op 20% capaciteitsvermindering)
Oplaadduur: 5,3 - 12 uur
Maaioppervlak/lading: tot 62.726 m²
Zwevend maaidek: zij- of achterlossend
Maaibreedte: 152 cm
Maaihoogte: 3,8 tot 12,7 cm
Maaihoogteposities: 15
Gewicht: 582 kg
Lengte: 211 cm
Breedte: 160 - 190 cm
Hoogte: 125 cm
Hoogte met rolbeugel: 183 cm
Garantie: 5 jaar/1500 uur
Garantie accu's: 3 jaar
Toebehoren: mulchkit, snellader, externe lader

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER